Brânzăria lui David Creangă, bunicul marelui povestitor, salvată de la dispariție. O poveste incredibilă FOTO

0
Publicat:

Brânzăria lui David Creangă, veche de circa 200 de ani, din Pipirig, Neamţ, un monument rămas în gospodăria urmaşilor bunicului marelui povestitor, a fost salvată de la distrugere.

Monumentul din Pipirig, după restaurare FOTO DJC Neamț
Monumentul din Pipirig, după restaurare FOTO DJC Neamț

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Neamț a anunţat, la finalul anului trecut, finalizarea proiectului de restaurare a edificiului ce se afla în curtea unui locuitor din satul Dolheşti, care nu bănuia, în urmă cu câţiva ani, că acea construcţie părăginită şi pe jumătate dărâmată, care nu apărea nici în actele de vânzare cumpărare, este monument istoric.

Pe om îl cam încurca prin curte, pentru că, dată fiind certificarea, nu putea să facă nimic. Să dărâme brânzăria nu putea, iar să o renoveze trebuiau avize peste avize, plus fonduri consistente.

În urmă cu ceva ani, Direcţia pentru Cultură a atras atenţia primăriei comunei că, neavând proprietar cunoscut, monumentul de grupă valorică B aparţine, conform legii, autorităţii publice locale.

„Surprinzător, am găsit interes pentru salvarea construcţiei, care era la un pas de colaps. Au urmat demersurile legale: întocmirea actelor, găsirea unei locaţii potrivite pentru strămutare, realizarea proiectului de restaurare, aprobarea strămutării, intervenţia propriu-zisă. Rezultatul este unul excepţional“, a declarat Rocsana Josanu, directorul instituţiei menţionate.

Şefa de la Cultură a detaliat, precizând că a fost recuperat un procent de aproximativ 70% din materialul lemnos original, a fost redat un monument istoric către comunitate, crearea unui ansamblu de monumente istorice în Pipirig, locul unde s-a născut şi al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu, şi creşterea atractivităţii turistice a zonei.

Brânzăria lui David, înainte de restaurare FOTO DJC Neamț
Brânzăria lui David, înainte de restaurare FOTO DJC Neamț

„Nu există multe brânzării vechi conservate în România, iar aceasta are şi valoare memorială, pentru că a aparţinut bunicului scriitorului humuleştean Ion Creangă. Şi nu întâmplător, locaţia propusă pentru strămutare se află chiar lângă cimitirul bisericii Sfântul Nicolae, unde sunt înmormântaţi bunicii scriitorului, care se numără chiar printre ctitorii lăcaşului de cult“, a mai spus Rocsana Josanu.

Despre obârşia lui Ion Creangă

A ţinut să-i felicite pe cei care au demonstrat că pot colabora pentru salvarea unui obiectiv de patrimoniu, între ei fiind părintele Bistriceanu de la Parohia Pipirig, Primăria comunei Pipirig, Institutul Naţional al Patrimoniului Bucureşti, Comisia Monumentelor Istorice Suceava, Serviciul de Investigaţii Criminale Neamţ, proiectantul - arhitect Grigore Filimon, dirigintele de şantier - inginer Mihai Niculiţă, constructor Tudor Candrea şi expert Viorica Nistor.

Monumentul a fost strămutat lângă o biserică FOTO DJC Neamț
Monumentul a fost strămutat lângă o biserică FOTO DJC Neamț

Altfel spus, monumentul construit de bunicul marelui povestitor a fost salvat în cinstea lui Ion Creangă, de la decesul căruia s-au împlinit, pe 31 decembrie 2023, 134 ani. Iar celor care trec prin Pipirig, localitate aflată pe Drumul Naţional 15, care face legătura dintre Moldova şi Ardeal, pe viaductul de la Poiana Largului (la coada lacului de acumulare de la Bicaz), le este lansată invitația de a veni în vizită la bunicii povestitorului din Humuleşti.

După cum reiese dintr-o carte scrisă de profesorul Gheorghe Radu, fost director al Arhivelor Naţionale Neamţ şi din Revista „Asachi“ Piatra Neamţ (1-31 decembrie 1992), despre obârşia lui Creangă cele cele mai vechi menţiuni privitoare la familia tatălui (Ciubotaru) şi a mamei (Creangă) le găsim în „Catagrafia ţinuturilor Moldovei“, din anul 1774.

Între locuitorii satului Pipirig este trecut un anume Ştefan Creangă Bârsanul: „Este neîndoios faptul că acesta era strămoşul ce venise din Ţara Bârsei. Până la valoroasa catagrafie a Moldovei din 1820, care ne dă toate satele, cu numele fiecărui locuitor pe categorii fiscale, nu mai avem nici o ştire despre coborâtorii acestui strămoş, care împreună cu alţi bârsani au umplut cu turmele lor plaiurile. Au durat aşezarea statornică Pipirig, pe vale, lângă pârâul cu acelaşi nume, construind case, pive şi mori“.

Lemnul folosit la construcție a rezistat aproape 200 de ani FOTO DJC Neamț
Lemnul folosit la construcție a rezistat aproape 200 de ani FOTO DJC Neamț

David Creangă, bunicul după mamă, s-a născut în 1796, la Pipirig, luând-o de soţie pe Anastasia, născută pe la 1799. După catagrafia din 1829, David avea 33 de ani, soţia 30 de ani, copiii lor fiind Smaranda - 11 ani, Ion 10 ani, Ioana - 8 ani şi Maria - 5 ani. Apoi, în 1835, Smaranda se căsătoreşte cu Ştefan a Petrii Ciubotaru din Humuleşti, relaţie din care avea să se nască Ion Creangă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite