Incendiu de la artificiile de Revelion, pe Muntele Pietricica. Focul a afectat culmea care străjuie Piatra Neamţ

0
Publicat:

Pietricica, culmea pe jumătate împădurită care străjuie municipiul Piatra Neamţ, a fost afectată de un nou incendiu, care s-a produs în noaptea dintre ani. Cauza izbucnirii flăcărilor au fost artificiile.

Incendiul a izbucnit imediat după miezul nopții FOTO Dan Sofronia
Incendiul a izbucnit imediat după miezul nopții FOTO Dan Sofronia

O parte dintre locuitorii oraşului nemţean au avut parte de un spectacol nedorit, altul decât focul de artificii organizat de administaţia locală, pentru a marca venirea anului 2024. La câteva minute după miezul nopţii, în toiul exploziilor de la articolele pirotehnice, s-a putut vedea și incendiul de deasupra urbei.

Pe 1 ianuarie, la ora 00.10, căpitan Irina Popa, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“, a transmis: „Forţe şi mijloace de intervenţie de la Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ intervin pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată ce se manifestă pe Muntele Pietricica“.

Cadrele ISU s-au mobilizat imediat, echipajele trimise la faţa locului reuşind, în aproximativ o oră, să stingă flăcările. A fost afectată o suprafaţă de aproximativ 1,5 hectare.

„Folosirea materialelor pirotehnice (artificii) a fost cauza probabilă de producere a incendiului“, a comunicat Inspectoratul „Petrodava“.

Se bănuieşte că cineva a urcat cu maşina pe drumul care duce la releul de televiziune de pe Pietricica şi a folosit iresponsabil artificii, neţinând cont de vegetaţia uscată existentă. În apropiere de locul care a fost afectat de incendiu este şi un aşezământ monahal construit după 1990, Schitul Sfântul Mina.

Articolele pirotehnice folosite imprudent au cauzat un mare dezastru de Sărbători și în comuna Pipirig. S-a întâmplat chiar în prima zi a Crăciunului 2023, pe 25 decembrie. Flăcările cuprinseseră o casă, un depozit de juraje şi două adăposturi pentru animale. Utilizarea unor pedarde de către copii a fost cauza probabilă a producerii incendiului.

Incendiul din 2021 a fost de mare amploare FOTO Facebook
Incendiul din 2021 a fost de mare amploare FOTO Facebook

Revenind la culmea Pietricica, pe 31 noiembrie 2021, ea a fost cuprinsă de un incendiu devastator, care s-a manifestat pe circa 20 de hectare. „Focul în aer liber“, după cum a stabilit ISU, a dus la izbucnirea flăcărilor. La misiunea de stingere au participat circa 300 de persoane, pompieri (din Neamţ, Iaşi şi Bacău), silvicultori, angajaţi de la primărie şi voluntari.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite