Barbara Stamm, bavareza care şi-a „pierdut inima în România“, a murit. A fost președinta landului Bavaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A decedat Barbara Stamm, preşedinta bavareză care spunea că şi-a „pierdut inima în România“. Omul politic de anvergură din Germania s-a implicat altruist în vaste proiecte sociale.  

Barbara Stamm, fostul președinte al landului Bavaria FOTO suddutschezeintung
Barbara Stamm, fostul președinte al landului Bavaria FOTO suddutschezeintung

Barbara Stamm, fost şef al Parlamentului landului Bavaria, s-a născut pe data de 29 octombrie 1944 și a încetat din viaţă pe 5 octombrie 2022. Ea s-a implicat în vaste proiecte sociale în România, dar mai ales în Neamţ

Dincolo de activitatea din legislativul renumitului ţinut german, a găsit timp, surse şi energie, după Revoluţia din Decembrie 1989, unui scop nobil. Renaşterea şi dezvoltarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap de la Păstrăveni Neamţ, un fost orfelinat şi casă de copii de trist renume în timpul regimului comunist.

„Barbara Stamm a fost omul care şi-a «pierdut inima în România», aşa cum ea însăşi declara, iar acest lucru s-a simţit literalmente în eforturile ei de peste 30 de ani în care a contribuit la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi“, a declarat Marlena Panduru, director general al Direcţiei de Asistenţă Socială Neamţ.

După anul 1989, preşedinta bavareză Barbara Stamm a făcut sute de vizite la Centrul de la Păstrăveni şi în diverse alte instituţii de ocrotire din ţară. Spunea că „România este a doua mea patrie“, fiind decorată, pentru tot ce a făcut, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer.

Datorită eforturilor ei, prin investiţii financiare de zeci de milioane de euro, Centrul Păstrăveni este acum un etalon european în ceea ce priveşte serviciile oferite persoanelor cu handicap sever irecuperabil. Fostul preşedinte al landului Bavaria a mai contribuit şi la reabilitarea unor instituţii din Suceava, Timiş, Bihor, Botoşani, Ilfov şi Tulcea.

În Neamţ, Barbara Stamm ajungea în 1991 şi a fost impresionată de ceea ce a văzut la Păstrăveni. Şi s-a implicat. „Eforturile sale ne obligă să îi onorăm memoria fiind din ce în ce mai buni şi continuându-i munca şi dedicarea în favoarea persoanelor cu dizabilităţi. Lumea noastră este mai bogată şi mai frumoasă datorită ei!“, se mai arată în comunicatul DGASPC Neamţ.

Recent, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a declanşat o anchetă la fostul orfelinat de la Păstrăveni, find indicii că au decedat de la înfiinţare, în 1966 şi până în 1989, câteva sute de copii. Pe 12 şi 13 mai 2022 a avut loc exhumarea două dintre victime. Actualmente se fac expertize medico-legale la Institutul Mina Minovici Bucureşti, pentru stabilirea cauzei morţii. Se bănuieşte că victimele au decedat nu din motive naturale, ci din cauza condiţiilor inumane de tratament, alimentaţie şi cazare. A fost deschis şi un dosar penal, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie și Justiție, pentru tratamente neomenoase.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite