Bazarul kitsch din Cheile Bicazului, somaţii de demolare. Istoria unui litigiu de graniţă Neamţ - Harghita

0
Publicat:

Chioşcurile din bazarul kitsch aflat în Cheile Bicazului au primit somaţii de demolare sau de mutare, deoarece constituie pericol pentru circulaţia rutieră. Zona a fost litigiu de graniţă între Neamţ şi Harghita.

Cheile Bicazului este un obiectiv turistic de interes în Neamț. FOTO Dan Sofronia
Cheile Bicazului este un obiectiv turistic de interes în Neamț. FOTO Dan Sofronia

Notificarea adresată zilele trecute comercianţilor care de zeci de ani îşi desfăşoară activitatea în „inima“ Cheilor Bicazului, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice naturale din Neamţ, a fost făcută de către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, cea care administrază DN 12C.

„Deţinătorii construcţiilor, ai căilor de acces, ai utilităţilor de orice fel sau ai instalaţiilor sunt obligaţi ca în termen de 60 de zile de la primirea înştiinţării să execute, pe cheltuiala lor şi fără nicio despăgubire din partea administratorului drumului, demolarea, mutarea sau modificarea acestora“, se arată în somaţie.

Majoritatea celor care au chioşcuri, aproximativ 50 de persoane, sunt cetăţeni din judeţul Harghita, dar nu au autorizaţii de construcţie pentru „caşcarabete“. Bazarul, unul improvizat de zeci de ani, strică frumuseţea zonei, acolo fiind comercializate produse de proastă calitate, chinezării, fără nicio semnificație pentru zona turistică.

Micile clădiri din lemn, fiind amplasate sub imensele stânci ale defileului, constituie un iminent pericol chiar şi pentru comercianţi, dar şi pentru cumpărători, toţi fiind expuşi căderilor de pietre. În prezent, DRDP Braşov are în lucru un proiect ce vizează modificarea şi asigurarea condiţiilor pentru siguranţa circulaţiei în Cheile Bicazului.

Pe data de 10 august 2022, un groaznic accident a avut loc în defileul din Neamţ. În timp ce se afla cu soţia şi cei doi copii în Cheile Bicazului, unui turist din localitatea Valea Lupului, judeţul Iaşi, i-a căzut în cap o piatră desprinsă de pe un versant. A supravieţuit, dar leziunile grave i-au provocat paralizia.

Cheile Bicazului, motiv de precese între Neamţ şi Harghita 

Acest nedorit incident este menţionat şi în somaţia emisă de instituţia brașoveană, în care se arată: „Sunt necesare efectuarea de măsurători ample pe toată zona drumului naţional şi se impune eliberarea terenului de construcţiile provizorii existente“. În caz de neconformare, sunt prevăzute sancţiuni cuprinse între 2.000 şi 6.000 de lei.

După 1990, zona Cheilor Bicazului a fost un motiv continuu de dispută între autorităţile din Naemţ şi Harghita, cele din al doilea judeţ menţionat intentând nenumărate procese civile. Pretindeau că lor li se cuvine administrarea arealului, motivele invocate fiind obscure. Litigiu de graniţă a fost soluţionat definitiv, după ani de înfăţişări la diverse instanţe din ţară, pe 13 ianuarie 2021, de către judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti.

Ei au respins contestaţiile în anulare formulate de Consiliul Judeţean Harghita ca inadmisibile, astfel că  arealul Cheile Bicazului rămânea în administrarea Neamţului. La debutul proceselor, prin 2010, conducerea CJ Harghita şi Primăria Gheorgheni susţineau că zona Cheilor Bicazului le aparţine, deoarece ar fi făcut parte, prin tradiţie, din Ţinutul Secuiesc.

Numai că, în 1998, oficiile de cadastru din cele două judeţe încheiaseră un proces-verbal. Era stipulat că aria defileului aparţine comunei nemţene Bicaz Chei, actul a fost semnat de ambele părţi, dar s-a ajuns în situaţia ca diverşi oficiali din Harghita să ceară anularea documentului, de unde şi multitudinea de litigii. Cei din „secuime“ doreau ca graniţa dintre judeţe să fie stabilită deasupra Cheilor Bicazului, în apropiere de Lacul Roşu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite