Arestare în cazul din Borca, unul care a iscat o revoltă etnică şi anchete pentru incitare la ură şi discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre acuzaţii dintr-un caz de tâlhărie calificată, un minor în vârstă de 17 ani, a fost arestat preventiv de magistraţii de la Judecătoria Bicaz.

Unul dintre participanţii la comiterea unei infracţiuni grave, tâlhărie calificată, care s-a petrecut în comuna Borca, judeţul Neamţ (faptă ce a determinat o acţiune de protest a localnicilor), nu a conştientizat faptul că a beneficiat de clemenţă şi a ajuns din nou în stare de detenţie.

Adolescentul de 17 ani, Trandafir T., a fost încarcerat, împreună cu alte trei persoane, după comiterea jafului, iar după o perioadă petrecută după gratii a solicitat şi obţinut o măsură mai blândă, respectiv arestul la domiciliu. 

Trebuia să respecte câteva obligaţii (să nu părăsească locuinţa, să se prezinte la poliţie sau judecători de câte ori era chemat, să nu comunice cu victima sau cu participanţii la comiterea infracţiunii), dar a încălcat una dintre ele, iar poliţiştii au sesizat instanţa şi s-a dispus rearestarea. 

Măsura privării de libertate a fost dispusă pe 5 ianuarie 2021, însă cel în cauză a contestat decizia instanţei de fond, dar nu a avut câştig de cauză, ajungând în arestul Poliţiei Neamţ în prima zi a acestei săptămâni. 

„La data de 11 ianuarie, cadrele Secţiei de Poliţie Rurală Bicaz au pus în aplicare un mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Bicaz pe numele unui tînăr de 17 ani, din Borca. Cel în cauză este cercetat pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată, faţă de acesta fiind dispusă anterior măsura preventivă a arestului la domiciliu. Întrucât tânărul nu a respectat obligaţiile stabilite, poliţiştii au sesizat instanţa de judecată, pe numele acestuia fiind emis un mandat de arestare preventivă“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. 

Infracţiunea s-a petrecut pe 20 septembrie 2020, când adolescentul, împreună cu trei cunoscuţi majori, au acostat un tânăr de 16 ani, Damian C., în apropierea unui magazin şi i-au sustras un telefon mobil, după ce l-au bătut cu sălbăticie, astfel că victima a ajuns cu grave leziuni craniene la o clinică din Iaşi. 

Incidentul a determinat mobilizarea fără precedent a localnicilor, prima dată pe reţelele de socializare, fiind creat un cont intitulat „Şi eu pot fi Damian“, după care a fost decisă o acţiune de protest, dar şi de solidaritate cu tânărul agresat, care a avut loc pe 24 septembrie în bazarul din localitate. 

„Doamne sfinte, în ce lume trăim?“ 

Câţiva dintre cei prezenţi au luat cuvântul, insistându-se pe faptul că unii dintre romi au atitudini care nu mai pot fi tolerate, că se comportă antisocial, cerşesc, fură sau se dedau la acte de violenţă, acuze fiind aduse şi administraţiei, care permite ca persoane fără forme legale să locuiască în comună şi că forţele de ordine ar trebui să fie mai ferme în diverse situaţii. 

„În urma evenimentului neplăcut ce a avut loc la Borca, am hotărît să organizăm un marş în semn de solidaritate faţă de Damian“, scria organizatorul mitingului, Radu Constantin, pe contul de Facebook, explicînd demersul. 

Mitingul s-a terminat fără ca ceva deosebit să se petreacă, dar stupoarea avea să se răspândească

printre localnici pe data de 10 noiembrie 2020, când s-a aflat că Secţia de Poliţie Rurală Bicaz instrumentează un dosar sub aspectul comiterii infracţiunii de incitare la ură şi discriminare, vizaţi fiind participanţii la adunare. 

Poliţia Neamţ a confirmat existenţa dosarului penal, dar nu a dat detalii suplimentare, astfel că nu se ştie exact câte persoane sunt în vizorul anchetatorilor, dar la acţiunea de protest au fost circa 200 de

localnici din Borca. Odată începute cercetările, pe contul „Şi eu pot fi Damian“ au apărut comentarii în care autorii nu-şi ascundeau stupoarea. 

„Doamne sfinte, în ce lume trăim?“, „Şi eu pe listă! Azi audiată şi eu“, „Oare cine mai urmează? Doar nu o să îi ducă pe toţi cei prezenţi la miting?“, „Mândri că suntem români!“, „Cu decizia asta Borca riscă un război civil între români şi rromi, cred că se apropie cât de repede momentul“, „Cam asta e ţărişoara în care trăim! Dar în primul rând stau şi mă gândesc cine e cu această iniţiativă să facă

dosare penale pentru un protest“, „Fiecare face cum îl taie capul, nu avem legi pentru infractori, ci pentru oameni paşnici“, sunt câteva dintre postări. 

În alta, sunt îndemnuri la raţiune: „Vă rog pe toţi cei care comentaţi să vă abţineţi de la comentarii care ar fi cu trimitere spre etnia rromă sau autorităţi. (...) Ura, rasismul, defăimarea, instigarea la violenţă ne defavorizează. Orice jignire sau înjurătură adusă în mediul virtual este echivalentul situaţiei în care îl găseşti pe om şi îl jigneşti în stradă. E penală fapta“.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cine a provocat incendiul de la Psihiatria din Roman. Imaginile video au arătat cine sunt principalii suspecţi

Un fost şef de Consiliu Judeţean şi un fost viceprimar, condamnaţi pentru finanţarea ilegală a FC Ceahlăul

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite