Afacerile „toxice” în urma cărora mai mulți parlamentari din Neamţ şi Bacău au ajuns în boxa acuzaţilor

0
Publicat:

În ultimii ani, mai mulți parlamentari din Neamţ şi Bacău au ajuns în boxa acuzaţilor în urma unor afaceri toxice, care au fost puse la cale după ce şi-au folosit funcțiile înalte în scop personal sau de grup. Unii au fost deja condamnați, cu sau fără executare, iar alţii sunt încă în „malaxorul” justiției.

Funcția de parlamentar a fost folosită de unii ca paravan pentru afaceri FOTO Arhiva Adevărul
Funcția de parlamentar a fost folosită de unii ca paravan pentru afaceri FOTO Arhiva Adevărul

Un exemplu este, Dorinel Ursărescu, fost deputat şi preşedinte al PNL Neamţ, care alături de Mihai Banu, ex-parlamentar PDL de Bacău, au primit doi ani şi patru luni, respectiv trei ani cu suspendare, pentru cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, sentinţa fiind pronunţată de Curtea de Apel Bacău, acum doi ani și jumătate. Un afacerist implicat fusese și el condamnat, tot fără executare.

De la fostul parlamentar băcăuan, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1.240.000 lei, bani pe care i-ar fi primit de la acuzaţi. Deputații din Neamț și Bacău au fost trimişi în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în decembrie 2017. De remarcat este faptul că ambii parlamentari mai avuseseră probleme penale, fiind judecaţi şi condamnaţi.

„În perioada iulie 2010 - noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins şi primit pentru partidul din care făcea parte, prin intermediul unei societăţi comerciale, de la ceilalţi doi inculpaţi, suma totală de 1.264.000 lei (824.000 lei de la Ursărescu Dorinel şi 440.000 lei de la R.A.)“, transmitea DNA.

Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca băcăoanul să-şi exercite influenţa asupra reprezentanţilor unei firme, astfel încât să subcontracteze lucrările de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda - Buruieneşti, comuna Doljeşti, judeţul Neamţ, societăţilor administrate de ceilalţi doi acuzaţi din dosar.

Condamnări în cazul Giga TV

După procese care au durat câţiva ani, pe 14 septembrie 2021, Curtea de Apel Bucureşti se pronunţa definitiv în dosarul Giga TV, iar Gheorghe Ştefan, fost primar la Piatra Neamţ era condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare. Sentinţa era mărită, după ce Tribunalul Bucureşti stabilise 3 ani şi 9 luni de detenţie.

În acelaşi caz, celebrul deputat PSD de Bacău, Viorel Hrebenciuc, primea 3 ani de închisoare, în timp ce fosta şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, avea de executat 4 ani şi 4 luni de detenţie. Colega ei, Narcisa Iorga, era singura acuzată care a luat o pedeapsă cu suspendare, de 3 ani.

Ştefan fusese acuzat de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid, iar ceilalţi trei de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri.

În septembrie 2013, CNA a decis retragerea licenţei audiovizuale pentru Giga TV, pentru că nu difuzase programe mai mult de 96 de ore. Ulterior, au început demersurile pentru a schimba lucrurile, Ştefan a luat legătura cu Hrebenciuc, iar manevrele de culise au făcut ca licenţa să fie redată în două săptămâni.

Un alt caz de corupţie îl are ca inculpat pe controversatul Ionel Arsene, actualul şef al CJ Neamţ. În 2013, când era deputat, a primit de la primarul Gheorghe Ştefan 100.000 de euro, pentru a face demersuri la Agenţia Naţională de Integritate, cu scopul de a compromite un adversar politic.

Era vorba despre Culiţă Tărâţă, preşedinte al CJ în acea vreme, „care „trebuia“ declarat incompatibil de ANI. Manevra nu a reuşit, Pinalti a cerut banii înapoi, Arsene nu i-a dat, astfel că Ştefan a făcut un denunţ la DNA. Şi Arsene s-a ales, în primă instanţă, cu o condamnare de peste 8 ani de detenţie. O sentinţă definitivă va fi dată pe 1 martie 2023.

.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite