A murit judecătorul care i-a condamnat pe generalii Stănculescu şi Chiţac, dar și pe Miron Cozma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A murit judecătorul Mihai Ciubotaru, cel care i-a condamnat pe generalii Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac în „Dosarul Timişoara”, pentru implicarea în reprimarea violentă a Revoluţiei din decembrie 1989. Magistratul și-a început cariera la Tribunalul Neamț și apoi la Curtea Supremă.

Mihai Ciubotaru s-a pensionat în anul 2006 FOTO ȘtiriNeamț.ro
Mihai Ciubotaru s-a pensionat în anul 2006 FOTO ȘtiriNeamț.ro

Mihai Ciubotaru s-a născut pe 24 mai 1937, în judeţul Botoşani, şi a decedat acum două zile, la Piatra Neamţ, în oraşul unde a profesat o mare parte din viaţă. Era preocupat și de tot ceea ce însemna cultură, fie că era vorba de teatru, literatură, festivaluri muzicale, fiind un meloman împătimit.

A citit enorm, „biblioteci una după alta“, fiind foarte respectat pentru verticalitatea sa. Ajuns la Curtea Supremă a României, în 1998, a făcut parte din complete care au judecat cazuri celebre. El i-a condamnat pe generalii Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac în Dosarul Timişoara, când toată lumea vorbea de achitări.

„S-a stins un om vertical! Unul din puţinii justiţiari ai României post-revoluţionare care nu a dat niciodată cinstea pe ruşine. Judecătorul s-a aflat în completul care a dat sentinţa în Dosarul Timişoara, care l-a stupefiat pe generalul Atanasie Stănculescu şi îngheţat pe Chiţac, ce aşteptau senin achitarea, feseniştii fiind convinşi că vor fi achitaţi. Câte 15 ani închisoare pentru fiecare“.

Aceste rânduri sunt parte din cele consemnate într-o postare a lui Sergiu Găbureac, de la Biblioteca Metropolitană Bucureşti, un apropiat al magistratului, după ce a aflat de decesul acestuia. Continuă, spunând că la fel s-a întâmplat, în ciuda marilor presiuni făcute asupra judecătorilor, şi în „Dosarul Mineriadei” când au fost condamnaţi Miron Cozma şi locotenet colonel Silviu Popescu.

Celebrul lider de sindicat al minerilor din Valea Jiului a primit o aspră sentinţă, 18 ani de detenţie, printre judecătorii care au pronunţat-o fiind şi Mihai Ciobotaru. „Cu astfel de oameni verticali, România ar fi avut o şansă, însă ei au fost marginalizaţi rând pe rând“, a mai scris Sergiu Găbureac.

Unul dintre cei care l-au cunoscut foarte bine pe Mihai Ciubotaru este Gheorghe Moroşanu, fost judecător în Neamţ. Spunea că magistratul era nelipsit de la reprezentaţiile Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, la cenacluri literare sau la concertele săptămânale ale Filarmonicii din Iaşi. Cât despre Festivalul „George Enescu“, n-a ratat niciunul.

„Domnul Coleg a avansat în carieră, a ajuns la Curtea Supremă, unde a judecat dosare de mare răsunet. Unii dintre noi ştiu că dumnealui s-a mai bucurat de un lucru, pe lângă satisfacţia profesională: nu mai trebuia să-şi ia concediu şi să se urce în tren (pentru a merge de la Piatra Neamţ la Bucureşti - n.red.), pentru a urmări Festivalul «George Enescu»“.

Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Neamț au transmis un comunicat la trecerea în veşnicie a judecătorului Mihai Ciubotaru, care este considerat „un mare iubitor al cărţii, rafinat meloman şi prieten al Bibliotecii «G.T. Kirileanu» Neamţ. Anul trecut, magistratul a făcut instituţiei o importantă donaţie de carte şi de documente, unele în format audio-video.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite