Afaceri oneroase cu lemn. Ce mare sumă de bani i-a fost confiscată patronului societăţii

0
0
Firma în culpă are un gol serios în contabilitate după controlul poliţiştilor FOTO Adevărul.ro
Firma în culpă are un gol serios în contabilitate după controlul poliţiştilor FOTO Adevărul.ro

Reprezentanţii unei firme cu activitate în exploatarea lemnului nu au putut explica expediţiile cu acte din care să reiasă provenienţa legală a mărfii

O firmă din domeniul exploatării masei lemnoase are o „gaură“ consistentă în contabilitate după un control al poliţiştilor, care a scos în evidenţă faptul că unele afaceri au fost efectuate fără a fi respectate normele care reglementează activitatea în acest domeniu. 

Pentru abaterile constatate, anchetatorii au decis confiscarea a peste 235.000 lei şi, în plus, a fost aplicată o sancţiune contravenţională de 10.000 de lei. 

Cazul a ieşit la iveală pe data de 9 decembrie 2020, când oamenii legii din cadrul Poliţiei oraşului Bicaz au efectuat

verificări la o societate cu profil silvic, în cadrul unei acţiuni pentru verificarea provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum şi pentru verificarea legalităţii transportului materialului lemnos. 

La respectiva societate comercială din oraşul menţionat,

controlul a vizat existenţa concordanţelor dintre stocurile faptice şi cele scriptice ale firmei,  urmărindu-se şi legalitatea modului de întocmire şi eliberare a documentelor cu regim special din domeniul silvic.

 „În urma verificărilor de specialitate efectuate în colaborare cu poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice s-a constatat că agentul economic a expediat un volum de 717,26 m.c. de material lemnos, diferite esenţe şi sortimente, în valoare de 225.073,90 de lei, prin intermediul a 31 de avize de însoţire secundare din care nu rezulta provenienţa legală certă a materialelor expediate“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

S-a dat startul comerţului ilegal cu brăduţi de Crăciun

De asemenea, anchetatorii au stabilit faptul că, la recepţionarea lemnului în depozit, reprezentanţii firmei nu verificau veridicitatea codurilor unice înscrise pe avizele de însoţire a materialelor. 

„Pentru încălcarea dispoziţiilor legale în domeniul silvic, societatea comercială a fost sancţionată conform prevederilor Legii 171/2010 R, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu amendă de 10.000 de lei, poliţiştii aplicînd şi măsura complementară de confiscare valorică a 225.073,90 de lei, reprezentând contravaloarea materialelor lemnoase expediate cu avize de însoţire din care nu rezulta provenienţa legală certă“, mai arată Poliţia Neamţ. 

O altă misiune a poliţiştilor, care a vizat tot sectorul forestier, a demonstrat că a fost dat startul comerţului ilegal cu brazi de Crăciun, oamenii legii făcând prima captură. 

Zilele trecute, peste 100 de pomi, fără documente legale de provenienţă sau de transport, au fost descoperiţi într-o autoutilitară de către poliţiştii Biroului Rutier din cadul Poliţiei Piatra Neamţ, la volanul

maşinii oprite la un control de rutină  fiind un bărbat în vârstă de 39 de ani, din Roman. Pomii de Crăciun, a căror valoare a fost stabilită la 5.300 de lei, au fost indisponibilizaţi şi predaţi Direcţiei Silvice Neamţ.

Pentru încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul silvic, şoferul a fost sancţionat conform prevederilor Legii 171/2020, cu o amendă contravenţională în cuatum de de 5.000 de lei. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Au rămas şi fără marfă, şi fără maşină, dar au dosare penale. Ce transportau în portbagaj

Bătrânii perverşi care au transformat o fetiţă de 10 ani în jucărie sexuală, lăsaţi în libertate de judecători

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite