Absolvent al Colegiului Militar, decorat cu Emblema de Onoare a Armatei. A primit distincţia de la ministrul Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceanul a absovit cu media 9,76. FOTO: Revista Forţelor Terestre
Liceanul a absovit cu media 9,76. FOTO: Revista Forţelor Terestre

Datorită rezultatelor sale la învăţătură, Lucian Neamţu a avut gradul onorific de elev plutonier-adjutant, ceea ce a însemnat că a fost înlocuitorul comandantului colegiului.

Lucian Ioan Neamţu, din Târgu Neamţ, a obţinut cea mai mare medie (9,76) dintre absolvenţii Promoţiei 2020 „General Ioan Emanoil Florescu“ de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc.

Şi dacă tot a îmbrăcat uniforma încă din clasa a IX-a, anii de studenţie îi va face tot în domeniu, hotărând să urmeze Academia Tehnică Militară „Ferdinand I“ din Bucureşti.

În aceste zile, Lucian aşteaptă rezultatele la Bacalaureat, pentru a vedea dacă este şi şeful Promoţiei 2020 - „General Ioan Emanoil Florescu“, acest titlu stabilindu-se în funcţie de media obţinută la examenul de absolvire şi de media generală pe anii de studiu.

Elevul a fost merituos de la începutul şcolii militare.

La liceu a fost admis cu o medie mare, 9,62, şi s-a remarcat în cei patru ani, în special la Matematică. Acum, la încheierea anului de învăţământ, cu ocazia aniversării a 95 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare“, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, i-a conferit absolventului „Emblema de Onoare a Armatei României“.

Întrebat care a fost cea mai frumoasă zi din viaţa de licean, Lucian a răspuns că aceea în care a primit

decoraţia: „Cu siguranţă îmi voi aduce aminte mereu de ziua în care l-am cunoscut pe domnul ministru al Apărării Naţionale, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Faptul că însuşi dumnealui mi-a oferit «Emblema de Onoare a Armatei României» reprezintă un adevărat succes şi, totodată, o motivaţie pentru a avea cât mai multe realizări de acest fel pe viitor“.

Aspect de la festivitatea de absolvire FOTO: Revista Forţelor Terestre

neamtul

„Puţin răvăşit din cauza despărţirii de familie, dar convins că pornesc pe un drum al cunoaşterii“

Lucian Neamţu a primit şi gradul onorific de elev plutonier-adjutant, care în cadrul unui colegiu militar înseamnă că a fost înlocuitor al comandantului, o mare responsabilitate faţă de ceilalţi colegi.

„Pregătirea continuă şi responsabilă începută încă din primii ani de liceu a constituit premisa gradelor purtate pe epoleţii absolventului ştefănist. Lucian a fost admis cu media 9,62 şi a continuat seria reuşitelor cu premii şi distincţii obţinute în special la disciplina Matematică“, a declarat, pentru monitoruldesuceava.ro, Georgiana Lupu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar „Ştefan cel Mare“.

În „lupta“ de pe „frontul“ educational, nemţeanul a avut concurenţă din partea unei colege, Ioana-Lavinia Sofia, aceasta situîndu-se a doua pe colegiu, la doar o sutime diferenţă. La festivitatea de absolvire, când a şi fost decorat, Lucian Neamţu a predat, conform uzanţei, Cheia colegiului, simbolul continuităţii tradiţiilor şi valorilor generaţiilor de liceeni, reprezentantului claselor a XI-a.

„Îmi aduc aminte, cu zâmbetul pe buze, cum am păşit pentru prima dată în această imensă cetate a adolescenţei: timid, dezorientat, puţin răvăşit din cauza despărţirii de familie, dar totodată convins că pornesc pe un drum al cunoaşterii. Am întâlnit profesori şi cadre militare, care, prin profesionalismul şi răbdarea lor, au reuşit să contureze caracterul unui copil sfios spre a deveni un om matur, pregătit să înfrunte lumea cu forţele proprii. Îi asigur că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a fructifica efortul dumnealor“, a rememorat proaspătul absolvent începuturile la colegiul sucevean.

neamtev

Lucian a destăinuit că, dintre obiectele de studiu, mai greu i-a fost cu Chimia, dar că i-a acordat, uneori, mai multă atenţie şi totul a fost bine. Chiar foarte bine, dacă avem în vedere că a obţinut un loc 3 la Concursul naţional de referate şi comunicări ştiinţifice „Chimia - prieten sau duşman?“.

Mai are în palmares un loc 3 la Concursul interjudeţean de matematică „Memorialul Ştefan Dârţu“, menţiune la Olimpiada Naţională de Matematică, faza judeţeană şi tot o menţiune la Olimpiada Naţionala de Lingvistică, faza judeţeană.

„Fiecare obiect este greu în felul său şi necesită o muncă destul de serioasă pentru a stăpâni cu brio majoritatea lucrurilor, dar trebuie sa recunosc că în decursul acestor ani am fost nevoit să acord, în unele momente, o mai mare atenţie chimiei, fiind un obiect care nu mă pasionează la fel de mult ca Matematica sau Informatica, de exemplu. Dar după toate acestea, pot spune că sunt mulţumit că am reuşit să învăţ câte ceva de la fiecare profesor şi sunt convins că unele lucruri îmi vor fi de mare folos pe viitor“, explică „militarul“.

Reuşitele liceanului din Neamţ i-au adus ca recompensă participarea la un proiectul european Erasmus +Body, în Polonia, iar în vara 2019 a luat parte la o „misiune“ de promovare a carierei militare la festivalul „Neversea“.

Chestionat în legătură cu vreo neîmplinire şi despre ce ar fi  vrut să facă în anii de liceu şi nu a făcut, Lucian Neamţu a susţinut că nu-i stă în caracter să se întrebe „cum ar fi fost dacă“.

„Nu îmi doresc niciodată să mă gândesc la trecut cu regret şi să mi imaginez «cum ar fi fost dacă». Într-adevăr, mi-aş fi dorit să acord mai mult timp activităţilor de voluntariat, prin care să ajut copiii şi persoanele care au nevoie de noi. Dar niciodată nu e prea târziu pentru a face lucruri bune şi cu siguranţă va veni şi momentul când voi face fericite şi unele persoane care au nevoie de aceste clipe“, a mărturisit tânărul militar. 

Pe aceeaşi temă: 

Trei elevi din Câmpulung, viitori ofiţeri şcoliţi în SUA: „Armata română participă la misiuni de menţinere a păcii, fapt ce mă motivează şi îmi dă încredere“ 

Cine este prima elevă din istoria Colegiului Militar de la Breaza care a luat zece pe linie la Bac

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite