Un bolnav psihic s-a sinucis în spital. Trei angajate sunt judecate pentru ucidere din culpă

0
Publicat:

O îngrijitoare de la Spitalul de Psihiatrie Ştei a fost condamnată cu suspendare, iar o asistentă medicală şi o altă îngrijitoare sunt judecate, încă, după moartea unui pacient care a băut dezinfectant pus neglijent într-un recipient de balsam de păr.

Victima, un pacient, a murit în chinuri, după ce a ingerat otrava
Victima, un pacient, a murit în chinuri, după ce a ingerat otrava

Ancheta la secret

Cazul, care nu a fost făcut public nici de conducerea unităţii spitaliceşti, şi nici de organele judiciare, s-a petrecut pe 7 iunie 2018, la secția psihiatrie acuți din cadrul Spitalului de psihiatrie Ştei, județul Bihor. Îngrijitoarele care se ocupau de curăţenia din secţie au lăsat dezinfectantul pe holul secţiei, într-un flacon pentru balsam de păr, pe un cărucior destinat transportului şi păstrării materialelor de igienizare, în loc să-l pună în magazia special destinată păstrării soluțiilor, asigurată cu cheia și unde are acces doar personalul de serviciu.

Victima, un bărbat în vârstă de 34 ani, fusese internată pe 25 mai 2018, cu diagnosticul de schizofrenie paranoidă, iar cu o zi înaintea tragediei a aflat că urma să fie internat pe Secția Cronici din Spitalul de psihiatrie Ştei, în baza unei hotărâri judecătorești prin care s-a stabilit că este lipsit total de discernământ.

Omul a decis să-şi ia viaţa, iar în după-amiaza zilei de 7 iunie 2018, profitând că a fost lăsat nesupravegheat, a ieşit pe coridorul salonului, a luat flaconul cu care apoi s-a întors în cameră şi a băut din el mai mult de jumătate.

A recunoscut fapta

Cadrele medicale ale Spitalului de Psihiatrie Ştei şi-au dat seama ce s-a întâmplat abia când l-au auzit urlând de durere. Deşi l-au transportat de urgenţă la Spitalul municipal din Beiuş, bărbatul nu a mai putut fi salvat. A murit în scurt timp, medicii legişti stabilind că a suferit arsuri grave la nivelul căilor respiratorii şi al stomacului.

Incidentul tragic de la spital a ajuns în ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă iar în final au inculpat şi trimis în judecată trei persoane pe care le-au considerat vinovate de moartea pacientului: pe asistenta medicală şefă din secţia Spitalului de psihiatrie Ştei, care fusese de gardă în acea după-amiază şi care ar fi trebuit să-l supravegheze pe pacientul aflat într-o situaţie medicală gravă şi pe cele două îngrijitoare responsabile cu curăţenia, toate acuzate de ucidere din culpă.

Procesul, declanşat la Judecătoria din Beiuş, s-a terminat vineri pentru una din îngrijitoarele Spitalului de psihiatrie Ştei, care a recunoscut faptele imputate și a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei.

Pentru asistenta medicală şi colega ei procesul continuă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite