Autobuz, tramvai, maşină şi bicicletă, concurs în traficul din Oradea. Cine câştigă

0
0

Un concurs inedit a fost organizat vineri, 16 septembrie, la Oradea, între un autobuz, un tramvai, o maşină şi o bicicletă. Organizatorii au vrut să vadă cine este mai rapid în trafic.

Concursul a pornit din capătul municipiului Oradea FOTO: Cristian Silaghi
Concursul a pornit din capătul municipiului Oradea FOTO: Cristian Silaghi

Competiţia a fost organizată de compania locală de transport în comun - Oradea Transport Local SA, cu scopul de a vedea cine e mai rapid în trafic, în Oradea. Startul s-a dat în capătul oraşului spre Băile Felix. Toate cele patru vehicule au pornit deodată şi din acelaşi loc, la ora 10 dimineaţa, când traficul în Oradea este aglomerat.

Din partea societății de transport în comun au concurat autobuzul şi tramvaiul care traversează întregul centru al oraşului, pe acelaşi traseu, în timp ce orădeanul care a ales să meargă pe bicicletă și șoferul din autoturism au avut libertatea să-și aleagă variantele pe care le consideră cele mai rapide spre punctul de întâlnire pentru cele patru vehicule.

Finalul?

Bicicleta, care a avut de traversat zonele cele mai aglomerate, a parcurs traseul în 12 minute şi 5 secunde.

Tramvaiul a făcut drumul în 19 minute şi 11 secunde.

Autobuzul a avut un timp de 29 minute şi 55 secunde.

Autoturismul a ajuns la destinație în 37 minute şi 50 de secunde.

„Biciclistul a scos un timp aşa de scurt pentru că, în ultimul an, s-au finalizat foarte multe piste dedicate pentru biciclişti. Nu au restricţii, nu au obstacole, doar semafoare”, a explicat, pentru Adevărul, Cristian Silaghi, şef de coloană în cadrul OTL SA.

În cazul autobuzului, spune tot el, pasagerul a coborât în staţie, însă a trebuit să traverseze strada într-o zonă aglomerată, cu timp lung de aşteptare, pentru a ajunge la locul de întâlnire. „Cronometrul a fost oprit în momentul în care a ajuns pasagerul lângă noi”, explică Silaghi.

Cât priveşte autoturismul, şoferul s-a păcălit. „A vrut să meargă pe scurtături, însă a prins ambuteiaje”, mai spune el.

Concursul s-a organizat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii, o campanie anuală în care cetăţenii sunt încurajaţi să opteze pentru transportul public și alte soluții de transport curate și inteligente, în Oradea fiind la a treia ediţie. Toate competiţiile au fost câștigate până acum de biciclişti.

Oradea


Ultimele știri
Cele mai citite