Ultima afacere a lui Zoltán Teszári, „milionarul fără chip”: investiţii masive în parcuri fotovoltaice, în Transilvania, şi electricitate vândută la preţ redus
0Zoltán Teszári, cunoscut ca „milionarul fără chip” al României, atacă o nouă piaţă, cea a energiei electrice. Astfel, omul de afaceri orădean a cumpărat şapte parcuri fotovoltaice, în mai multe zone din Transilvania inclusiv în Bihor, cu o capacitate totală de producţie de 23,5 megawaţi, iar acum îşi caută piaţă de desfacere.
Grupul de firme s-a autorizat la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ca furnizor de electricitate în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piaţa de energie OPCOM, unde cumpără şi vinde curent, potrivitebihoreanul.ro.
OTL, primul client
Primul client este regia locală de transport, care a încheiat un contract pe un an, pentru 10.000 megawaţi/oră. Proprietar peste şapte parcuri fotovoltaice şi pe reţele de distribuţie în plină dezvoltare, Tezsari intră pe piaţa de electricitate cu un preţ mai mic cu 23% decât concurenţa de la Electrica.
În luna ianuarie angajaţii operatorului de comunicaţii RCS&RDS au oferit deja firmelor de pe platforma industrială din Oradea cea mai ieftină energie electrică din România. Contractele pe un an prevăd un preţ fix de 130 lei pe megawatt, cu 23% mai mic decât cel al Electrica.
În prima parte a anului compania pare a se concentra pe marii consumatori, cu un necesar de consum de peste 50 megawaţi, urmând ca din iunie să preia şi consumatorii mai mici. Noul furnizor de curent a ofertat, de altfel, toate societăţile subordonate municipalităţii orădene, iar regia locală de transport a încheiat deja un contract pe un an, pentru 10.000 megawaţi/oră.
Condiţii minimale pentru clienţii RCS&RDS
Nici piaţa consumatorilor nu scapă de atacul noului furnizor. Proiectul pilot lansat în ianuarie la Oradea urmăreşte transformarea actualilor abonaţi de telefonie şi internet în clienţi de electricitate. Condiţiile în care consumatorii se pot muta la noul furnizor sunt minimale. Ei trebuie doar să aibă facturile plătite la zi şi să depună câte o copie după actul de identitate şi actul de proprietate al imobilului, iar de formalităţile de transfer se ocupă RCS&RDS.
Zoltán Teszári este cel mai bogat om de afaceri din Transilvania, cu o avere estimată la 560 de milioane de euro, potrivit Top 300 publicat în revista „Capital“. Pe cât este de bogat, pe atât e şi de discret, fapt ce i-a adus eticheta de „miliardarul fără chip“. Conduce compania RCS&RDS, lider pe piaţa serviciilor de televiziune şi internet din România, şi a avut o singură apariţie publică în 20 de ani.
Zoltán Teszári este, şi în acest an, cel mai bogat om de afaceri din Ardeal, potrivit „Top 300 cei mai bogaţi români“ realizat de revista „Capital“. Averea lui Teszári, acţionarul principal al RCS&RDS, cel mai mare furnizor de televiziune şi date din România, a fost estimată la circa 560 de milioane de euro, se arată în Top 300, publicat de revista „Capital“ în noiembrie 2014.. Patronul RCS&RDS este foarte discret şi a avut o singură apariţie publică în 20 de ani, la Gala Oskar Capital 2002, ca să i se acorde a primi premiul „Speranţa anului”.
Pe lângă piaţa românească, RCS&RDS este sau a fost prezent în Ungaria, Cehia, Serbia, Spania, Italia, Slovacia şi Croaţia. Zoltán Teszári (44 de ani) locuieşte în anexa unui hotel de două stele din vecinătatea unei păduri de lângă Oradea. Are un Porsche Cayenne şi un Ferrari 430. A fost practicant de judo, iar în 1990 a câştigat medalia de argint la Campionatul European pentru juniori din Turcia, scrie capital.ro.
În opinia lui Teszári, că orice persoană trebuie să îşi permită să plătească un abonament TV şi să aibă acces la internet, se arată într-un material din Adevărul din noiembrie 2013 despre legendele urbane apărute pe seama acestui „miliardar fără chip“, numit astfel datorită discreţiei sale.
Teoria conspiraţiei
Una dintre cele mai cunoscute poveşti (redată pe larg în materialul din noiembrie 2013) sună în felul următor:„Legenda no. 1. Parcă timpul se oprise în loc pentru o echipă de muncitori care aveau de făcut o lucrare de infrastructură, de înlocuit un nod de fibră optică, într-un site RCS&RDS de la Braşov. Cineva, un bărbat atletic, tuns scurt, cu buze subţiri se apropie de ei şi îi întreabă de ce stau pe loc. „Aşteptăm”, a venit răspunsul, „aşteptăm să ni se spună dacă putem tăia comunicaţiile ca să ne apucăm de lucrare”. Bărbatul cu buze subţiri nu stă prea mult pe gânduri, le cere un şfic şi taie cablul, spre stupoarea generală. Taie, într-un fel, nodul gordian. Acum, sigur nu se mai face transfer de date prin acel cablu. Acum, sigur lumea poate trece la treabă. Niciunul dintre membrii echipei nu bănuieşte că omul care le-a rezolvat atât de neconvenţional problema este Zoltán Teszári, acţionarul principal al RCS&RDS, cel mai mare furnizor de televiziune şi date din România, Omul a cărui discreţie proverbială i-a adus eticheta de „miliardarul fără chip.”
Scena de mai sus ar fi trebuit să înceapă cu ”se povesteşte că”, întrucât nu am fost martorul întâmplării şi nici nu mi-a fost relatată de un participant direct, ci de cineva care a auzit-o de la altcineva. În jurul lui Teszári, omul care a avut în ultimele două decenii o singură apariţie publică (a venit la gala Oskar Capital în 2002 unde i-a fost decernat premiul ”Speranţa anului”) s-a creat un veritabil folclor. Zoltán Teszári răspunde, în continuare, prompt la telefon inginerilor RCS&RDS din zona Ardealului atunci când apare o problemă tehnică. Dacă ştie rezolvarea o dă pe loc. Dacă nu, în cel mult 24 de ore, problema e soluţionată. Tocmai aţi citit mitul no. 1“.
Tot în jurul lui Teszári se vorbeşte şi de o teorie a conspiraţiei, care pleacă de la faptul că practica judo. Se spune că Zoltán Teszári are o relaţie extrem de apropiată cu Marius Vizer, om de afaceri austriac cu origini române şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo. Iar Vizer ar avea o puternică relaţie de prietenie cu liderul rus Vladimir Putin, la rându-i fost practicant de judo.