Telefoanele inteligente localizează gunoaiele din ţară
0Mai mulţi bihoreni au realizat o aplicaţie pentru smartphonuri, prin care românii vor putea localiza gunoaiele din ţară Proiectul Let's do it, Romania!, prin care se propune stângerea a cât mai multe gunoaie într-o singură zi, va fi anul acesta mai operativ şi mai eficient, datorită unei firme orădene de dezvoltare aplicaţii pentru telefoane.
Românii din toată ţara vor putea urca pe o harta zone cu gunoi şi vor putea vedea care sunt locaţiile cele mai poluate, printr-o atingere a unui smarphone. Firma orădeană Mobiversal a creat o aplicaţia Let's do it RO pentru telefoane iPhone şi tabletele Ipad, care va ajuta participanţii de la ediţia din acest an a campaniei Let's do it, Romania să identifice şi să strângă mai uşor gunoiul din ţară. „Am lucrat o lună de zile pentru această aplicaţie. Se găseşte gratis pe magzinul de aplicaţii iStore. Este făcută pentru cei care merg la localizarea zonelor cu gunoaie ori deşeuri. Practic, este un ajutor în identificare gunoaielor", spune Cristian Ştreng, director tehnic al fimei Mobiversal. Pentru a putea utiliza aplicaţia, doritorii trebuie să se înregistreze pe siteul letsdoitromania.ro, unde vor primi un user. „La pornire, aplicaţia te localizează pe hartă şi îţi arată dacă ai gunoaie introduseîn zona vizibilă pe ecran. Când ajungi într-o zonă cu gunoaie, atingi opţiunea Add. Aici sunt mai multe câmpuri, pe care le completezi cu detalii despre tipul gunoaielor, volumul în saci, compoziţia de sticle, metal, plastic, în procente şi poţi selecta un buton pentru gunoaie dispersate pe o zonă mai mare", explică Ştreng
. Pentru o imagine cât mai clară a zonei poluate, se pot face poze, care se încarcă instantaneu în aplicaţie. După ce se salvează, gunoiul va apărea pe hartă indicat cu puncte roşii. „În a doua fază a proiectului, pe care o vom termina până la data colectării de la Let's do it, Romania!, utilizatorii vor putea vedea punctele din oraş cu gunoaie, introduse de alţii. Va fi o hartă interactivă a zonelor cu deşeuri. Omul merge ăn pădure, de exemplu, vede gunoaie, introduce datele prin aplicaţie, apoi seara le poate trimite pe server celor de la Let's do it, România", zice Cristian Ştreng
Scapă ţara de gunoaie într-o singură zi
Let's do it, România! este un proiect bazat pe volunatriat, în care se urmăreşte curăţare amormanelor de gunoi din arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Prima ediţia a campaniei s-a desfăşurat anul trecut şi a reunit la start 200.000 de participanţi. „Anul acesta vrem să îmbunătăţim activitatea de anul trecut şi avem o ţintă de 500.000 de participanţi. Sperăm să fie cît mai multe lucruri bune li să arătăm că ne pasă de ţara noastră", spune Ioana Daia, coordonatorul reţei naţionale.
Proiectul a demarat pe internet,astfel că organizatorii s-au gândit să facă lucruri interactive pentru un proiect cât mai eficient. „Am început în mediul online,a stfel că se cer lucruri cât mai interactive. Aşa ne-am gândit la o aplicaţie în acest sens, ca totul să se întâmple în timp real. Aplicaţia e foarte practică, am folosit-o şi am putut vedea rezultatele pe hartă", spune coordonatorul. Echipa Let's doi it, Romania! Vrea să folosească harta realizată prin aplicaţie într-un Registru Naţional al Gunoiului, ca toată lumea să poată avea acces la baza de date cu zonele încărcate de mizerii şi să transmită informaţiilor autorităţilor din domeniu.
Let's do it, Bihor!
Campania de voluntariat a fost anul trecut un suuces în judeţul Bihor, unde au participat 3.000 de persoane la strângerea gunoiului. „Proiectul a fost un succes în Bihor. Am strâns vreo 8.00 de saci cu gunoaie. A fost o dovadă clară că bihorenii sunt implicaţi şi le pasă de natură. A fost o prezenţă peste aşteptări", spune Şerban Bârlău, coordonatorul judeţean al proiectului de anul trecut. Zonele cu cele mai multe gunoaie au fost, anul trecut, pădurile din Hidişel şi din Băile Felix, Valea Sighiştelului, localitatea Aleşd şi Calea Mare. „Un loc mizerabil am găsit şi în Beiuş, între Uzina de apă şi Crişul Negru, dar şi în Peştera Câmpenească. Am strâns foarte mult plastic, sticlă, dar şi alte obiecte", zice Ştefan.