Sistem bolnav: Pacienții orădeni au rămas fără analize gratuite până anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Mihele plătește 170 de lei pentru setul de analize
Florian Mihele plătește 170 de lei pentru setul de analize

Orădenii care vor să își facă analizele gratuite sunt trecuți pe listele de așteptare ale laboratoarelor private. Vestea proastă este că șansele ca vreun bolnav să beneficieze de această gratuitate sunt aproape nule, cel puțin până la sfârșitul acestui an.

FOTOGALERIE Scad șansele bolnavilor de cancer care se tratează la Oradea

Fenomenul se petrece din cauză că spitalele de stat din Oradea, precum cel Spitalul Județean sau Municipal, nu au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, nefiind acoperite costurile pentru acest sector. Florian Mihele, un orădean de 58 de ani este bolnav de diabet de câțiva ani. Pacientul este dependent de insulină și trimestrial este obligat să se testeze. „Eu îmi plătesc analizele din banii mei pentru că m-am săturat să bat la ușile laboratoarelor și să fiu pus pe listele de așteptare. Nu îmi permit să îmi amân efectuarea analizelor, astfel că le plătesc, deși cotizez la fondul de asigurări de sănătate", a spus Florian Mihele.

Orădenii îşi tratează bolile „după ureche" şi suportă consecinţele

Controale în toate spitalele din județul Bihor, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti

Bani grei pe analize...gratuite

Orădeanul scoate din buzunar aproximativ 170 de lei pentru setul de teste, pe care le face la un spital privat și nicidecum la Spitalul Județean care este public. În Oradea, clincile de stat nu mai au contracte cu CAS, decât un singur spital și 11 laboratoare private. „Spitalele de stat nu au încheiat contracte cu noi pentru a acoperi analizele gratuite deoarece nu întrunesc anumite criterii de calitate", a explicat Oana Ungur, purtătorul de cuvânt al CAS. În această dimineață, mai multe laboratoare private au anunțat că fondurile pentru analizele gratuite s-au epuizat, în unele chiar și cele pentru luna decembrie. Un viitor sumbru pentru bolnavii care vor și au dreptul să se testeze gartuit. „Nu mai avem bani de o săptămână și nici nu știm când vom primi. Pacienții sunt revoltați pe noi de parcă noi am fi de vină", a precizat Corina Onița, asistentă la un laborator privat din Oradea.

La Spitalul Județean orădenii intră doar cu botoșei de plastic care costă un leu

Pe liste de așteptare și la privat

Nici la clinica privată Pelican, singurul spital în care orădenii mai pot beneficia de testare gratuită, nu mai sunt fonduri. Pacienții sunt trecuți de listele de așteptate și au întâietate doar angajații CFR și cei ai Ministerului de Interne. După cum au anunțat majoritatea furnizorilor acestor servicii gratuite situația se va rezolva doar la începutul anului viitor. „Problema a fost că valoarea contractelor a fost mai mică decât în anii precedenți și am primit mai puțini bani", a mai spus Ungur. Astfel că bolnavii care au urgentă nevoie de analize, fie le plătesc din buzunarul lor, fie se trec pe liste de așteptare, deși fondul de sănătate ar trebui să acopere aceste servicii. „Nu îmi convine că îmi plătesc analizele care mi se cuvin gratuit, dar nu îmi permit să aștept", a mai spus Florian Mihele.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite