Scandalul de la mina Băiţa s-a lăsat cu plângere penală împotriva Mineral Mining

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ortacii au depus plângere împotriva lui Dorel Jude, manager la Mineral Mining. Liderul minerilor de la Băiţa acuză managerii firmei Mineral Mining de manipularea ortacilor pentru salvarea propriilor funcţii.

Alexandru Iştoc, liderul de sindicat de la mina de molibden de la Băiţa, a depus marţi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, împotriva lui Dorel Jude (directorul general al Mineral Mining) şi Ioan Rusan (director tehnic la Mineral Mining).

Ortacii îi acuză pe şefi de faptul că încearcă să împiedice concedierile colective, care ar face ca minerii să beneficieze de şomaj şi salarii compensatorii, pentru a-şi proteja propriile interese şi funcţii. „Nici nu ne concediază, nici nu ne dau mijloacele necesare pentru a lucra”, a spus astăzi  Alexandru Iştoc. Dorel Moţiu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a confirmat că există o plângere penală împotriva celor doi manageri ai firmei administrate de suedezul Per Goran Carlsson.

Dorel Jude a spus că nu i-a fost adus la cunoştinţă, în mod oficial, faptul că împotriva sa minerii au depus o plângere penală. „Sper că astăzi se va ajunge la un consens în privinţa concedierilor colective. În ce mă priveşte, declar pe proprie răspundere că nu mi-am primit salariul din data de 23 februarie şi că nu îmi stă în fire instigarea la proteste”, a spus Dorel Jude.

El a recunoscut că nu mai dispune de resursele financiare necesare pentru a asigura transportul ortacilor la mină, electricitatea şi apa caldă. Dorel Drăghici, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, a spus că, deocamdată, nu a primit o notificare de concedieri colective de la mina Băiţa. „Minerii vor obţine indemnizaţie de şomaj, dacă firma şi-a plătit contribuţiile la stat sau dacă e în stare de faliment sau insolvenţă”, a spus Drăghici. Simona Iancu, director la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, a informat că anul acesta, la Mineral Mining au avut loc cinci controale şi că, pentru neplata salariilor din februarie încoace, compania a fost amendată cu 5.000 de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite