Prim-procurorul surprins noaptea în instituţie cu o poliţistă a scăpat basma curată. Ce a stabilit Inspecţia Judiciară

0
Publicat:

Cosmin Pantea, şeful Parchetului Beiuş, a scăpat de ancheta disciplinară care viza şi acuzaţii de atitudini dictatoriale faţă de colegii poliţistei şi de fostul şef al Jandarmeriei Beiuş, inspectorii judiciari stabilind, fără să-i audieze pe reclamanţi, că acesta nu a greşit cu nimic.

Prins la întâlniri nocturne cu o poliţistă, şeful Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea, a scăpat
Prins la întâlniri nocturne cu o poliţistă, şeful Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea, a scăpat

Inspecţia Judiciară a clasat cazul prim-procurorului Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea, ajuns în atenţia publică după o anchetă jurnalistică ce dezvăluia că obișnuiește să petreacă serile în sediul instituției, până noaptea târziu, în compania unei poliţiste, inspectoarea Mihaela Pupea, de la Poliţia Beiuş.

Întâlnirile nu aveau justificare profesională şi se derulau după plecarea celorlalți angajați, cu dispoziții date jandarmilor din postul de pază să nu consemneze intrările și ieșirile nocturne.

Cei doi au şi fost prinşi în flagrant de către jurnalişti în timpul unei asemenea vizite, în noaptea de 5/6 octombrie 2023, când femeia a refuzat să-și explice prezența la Parchet și s-a refugiat câteva minute după poarta instituției, apoi a fugit la mașina personală parcată în apropiere și a demarat în trombă.  Nici jandarmul de serviciu, nici șeful Parchetului nu au răspuns apelurilor jurnaliștilor.

Pentru alţii, ciumă

Spre deosebire de inspectoarea Mihaela Pupea, de la Poliţia Beiuş, pentru a discuta cu procurorul Cosmin Pantea strategiile de anchetă în dosarele pe care le au în lucru, ceilalți polițiști din Beiuș se pot prezenta la biroul acestuia doar cu programare, iar cu şeful Poliţiei municipiului, comisarul Traian Sabău, nu dialoga încă de la instalarea în funcţie, de patru ani.

În plus, fostul comandant al jandarmilor din Beiuş, care a cerut subordonaţilor să noteze vizitele, a ajuns să fie reclamat şefilor și s-a ales cu trei dosare penale. Două au fost clasate, iar în al treilea s-a decis renunţarea la urmărirea penală, dovedindu-se astfel că nu aveau niciun temei.

Vizite nocturne cu scop educativ

În urma dezvăluirilor, Inspecţia Judiciară a declanşat în acest caz o anchetă preliminară care s-a finalizat cu o clasare dispusă de inspectorul judiciar Narcisa Anca Crăciunescu. Cercetările s-au rezumat la note scrise primite din teritoriu, în cea mai mare parte prin intermediul unui poliţist de la Biroul de control intern al Inspectoratului de Poliţie Bihor.

În baza acestora, inspectorul judiciar Narcisa Anca Crăciunescu a decis că niciunul dintre aspectele sesizate nu se confirmă. În opinia inspectoarei, care citează o notă explicativă primită de la „acuzat”, vizitele nocturne ale poliţistei în sediul Parchetului Beiuş ar fi avut doar scop educativ.

Supoziţii

Concret, poliţista se înscrisese la concursul de admitere în magistratură şi, “în contextul în care cei doi se cunosc de mai mult timp”, procurorul o medita “în vederea înţelegerii unor noţiuni de drept penal şi de drept procesual penal”.

Inspecţia judiciară a respins şi acuzația că Pantea a limitat accesul şefului Jandarmilor ori al altor poliţişti în sediul Parchetului, susţinând că “nu s-a identificat nicio dispoziţie care să limiteze accesul vreunei persoane în incinta unităţii sau în audienţă la prim-procuror”. 

Anchetă cu poliţişti

Inspectoarea judiciară a găsit o explicaţie şi pentru lipsa de comunicare dintre prim-procurorul Beiuşului şi şeful Poliţiei municipiului, Traian Sabău. Citând tot din declaraţia procurorului, Crăciunescu arată în document că acesta ar fi evitat să se întâlnească cu poliţistul "pentru a nu fi ştirbită aparenţa de imparţialitate, întrucât la unitatea de parchet au fost înregistrate două dosare penale având ca obiect presupuse infracţiuni săvârşite de soţia sus-numitului".

Atât că, după cum susţine ofiţerul, dosarele care priveau reclamaţii la adresa soţiei sale din vremea când a fost primăriţă într-o comună din zonă nu au fost instrumentate de Parchetul Beiuş, fiind declinate încă din iunie 2021 la Brad şi Aleşd, unde au fost clasate.

„Este o minciună a domnului Pantea",spune şeful Poliţiei Beiuş, arătând că atitudinea duşmănoasă a procurorului nu are nicio justificare.

Domnul procuror are o atitudine nefirească, duşmănoasă chiar cu poliţiştii. Refuză să comunice. Nu a comunicat nici până în 2021, şi nici după, în ciuda şedinţelor de mediere care au fost organizate de conducerile Parchetelor din Bihor şi a Poliţiei Bihor, pentru deblocarea situaţiei". 

„Mă bucur pentru domnii magistraţi"

Ofiţerul este mirat, însă, că un astfel de caz, care priveşte un şef de parchet, a fost tratat „din birou".

„Un coleg ne-a cerut nişte rapoarte, noi le-am scris, sunt cel puţin zece, dar probabil am relatat lucrurile pe jumătate. Sincer, am crezut că vom fi audiaţi şi vă asigur că fiecare coleg ar fi indicat 1-2 martori cu care domnul Pantea s-a purtat nepotrivit", spune Traian Sabău.

Acesta face şi o comparaţie între "anchetele" poliţieneşti şi cele care privesc magistraţi.

Noi, până şi în cazul unor petiţii, audiem petiţionarul, reclamatul, martorii. Corpul de Control al Poliţiei Române vine în teren la orice sesizare şi, sincer, cu astfel de acuze, nu scapi nepedepsit. Eu mă bucur pentru domnii magistraţi că au un astfel de Corp de control", mai spune Sabău.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite