PORTRET Orădeanca Maria Vaşadi este vicecampioană la karate shotokan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanca a urcat pe podium, pe un loc fruntaş, la doar şapte luni după ce s-a apucat de acest sport. Plină de energie, Maria Vaşadi a încercat mai multe sporturi înainte de a stabili că îi place karate shotokan.

PROFIL
Născută: 29 noiembrie 1998, Oradea
Studii: Clasa a şasea la Şcoala Dacia
Familie: O soră

 „Fiindcă mă plictiseam şi aveam mult prea multă energie, am jucat tenis şi handbal, am făcut cursuri de înot şi dansuri populare, dar nu am simţit nicio chemare”, povesteşte Maria. În cele din urmă, urmând sfatul tatălui său, a mers la prima oră de shotokan, în luna februarie a acestui an. „Prima zi a fost şi cea mai grea şi cea mai frumoasă, fiindcă atunci am cunoscut-o pe Szoko Virag, care a devenit prietena mea cea mai bună”, îşi aminteşte Maria. Aceasta recunoaşte că după prima săptămână de karate avea febră musculară peste tot, dar că s-a acomodat repede, ajungând să participe la primul ei concurs, în mai puţin de trei luni de la primul antrenament. „La prima competiţie, la Cupa Balaton, în Ungaria, am luat aur şi bronz, la categoria plus 45 kilograme. Apoi, în august la Petroşani am luat argintul. La Campionatul Naţional de Karate Shotokan, desfăşurat în luna septembrie la Botoşani am devenit vicecampioană naţională, la categoria plus 45 kilograme, vâsta 10 -11 ani”, spune Maria, mândră de evoluţia sa rapidă.

Antrenamente dese
Ţintind spre titlul de campioană naţională şi apoi europeană şi chiar mondială, Maria se antrenează de cinci ori pe săptămână, câte două ore pe zi. Efortul depus în timpul antrenamentelor nu o împiedică însă să aibă rezultate bune la şcoală. „Materiile mele preferate sunt biologia şi geografia”, spune Maria, care vrea să ajungă kinetoterapeut. „Îmi place să fac masaj şi să alin durerilor oamenilor”, explică micuţa karateka.

Întrebată care este secretul ascensiunii sale atât de rapide pe podiumul shotokanului din România, Maria are imediat răspunsul. „Concentrarea şi perseverenţa sunt foarte importante. Totul este să nu te laşi şi să mergi mai departe, chiar şi atunci când simţi că nu mai poţi”, explică Maria. Eleva spune că îi place shotokanul fiindcă acesta este mai mult decât un sport. „Este un mod de viaţă, care îţi impune o anumită disciplină şi te formează ca om”, spune eleva.
O fire extreme de ambiţioasă, Maria se pregăteşte deja pentru următorul concurs, care va avea loc în afara ţării, în Ungaria. „Deocamdată iau lucrurile pas cu pas. Mi-aş dori să ajung cândva, de ce nu, campioană mondială”, mărturiseşte Maria.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai descrie, în câteva cuvinte?
Sunt o persoană timidă şi sportul mă ajută, într-o oarecare măsură, să depăşesc această timiditate. Sunt şi copilăroasă şi ambiţioasă în acelaşi timp. La prima vedere pot părea nesuferită, dar nu sunt deloc aşa.

Ai alte pasiuni, dincolo de karate?
Da, muzica şi dansul sunt pasiunile mele. Fac parte din corul şcolii dar nu visez la mai mult decât atât pe plan muzical.

Ce-ţi place la shotokan?
Mă atrage proba de kumite, fiindcă ştiu mişcările şi unde trebuie să lovesc. La kumite mă controlez mai bine.

Ce-i place
„Îmi place să stau la calculator, să vorbesc la telefon cu prietenele mele şi să cânt”, spune Maria. Orădencei îi plac comediile şi filmele horror, pe care le vizionează oriunde şi oricând are ocazia. Maria se simte bine în excursii la munte, pe care le preferă vacanţelor pe litoral.

Ce nu-i place
„Nu mă simt bine când sunt lăsată singură sau când mi se repetă insistent ceva. Nu-mi place când oamenii îşi bat joc de mine”, spune Maria. În ciuda faptului că practică un sport precum karatele shotokan, Maria spune că nu suportă violenţa. În plan culinar, nu îi place mazărea.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite