Peştera Meziad, catedrala gotică subterană a României. Locul unde se adăpostesc jumătate dintre speciile de lilieci existente în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pestera Meziad-fotograf Mircea Branda
Pestera Meziad-fotograf Mircea Branda

Comparată cu o catedrală gotică subterană, Peştera Meziad este una dintre cele mai frumoase peşteri ale României. Spaţiile interioare generoase cu poduri naturale şi bogăţia de formaţiuni au atras oamenii încă din perioada preistorică. Peştera a fost locuită atât de oamenii primitivi, cât şi de urşii cavernelor, şi adăposteşte 13 specii de lilieci dintre cele 26 existente în România.

Peştera Meziad, din comuna bihoreană Remetea, este considerată una dintre cele mai mari din Europa, fiind amenajată şi deschisă pentru turişti. Locuită de om încă din preistorie, a devenit, din primii ani ai secolului XX, unul din cele mai căutate obiective turistice ale judeţului Bihor. Acest fapt se datorează dimensiunilor sale impunătoare şi neobişnuitei sale bogăţii de formaţiuni, urmelor de locuire umană ce au dăinuit aici din paleolitic şi neolitic. De curând, în peşeră a fost descoperit un craniu uman de peste 6.500 de ani.

Pestera Meziad este cunoscută prin dimensiunile impresionante ale portalului,16 m înălţime şi 10 m lăţime, precum şi ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci şi speleoteme care captează atenţia vizitatorilor pe toată durata vizitării peşterii. 

Peştera se află la o altitudine de 397 m şi prezintă două nivele de carstificare. Nivelul inferior, care însumează 1.542 m lungime, se caracterizează prin spaţii neobişnuit de ample, măsurând frecvent între 20-30 m lăţime şi 15-20 m înălţime, în timp ce nivelul superior are o lungime de 3.208 m.

Pestera Meziad

Pestera Meziad-fotograf Mircea Branda

În regiunea Podului Natural, unde cele două nivele se suprapun, înălţimea totală a cavernamentului atinge 35 m. În peşteră s-au găsit urme din paleolitic şi neolitic, fiind o peşteră locuită de Homo sapiens şi de animale ca Ursus spelaeus, ursul de cavernă.

În anul 1921, peştera a fost vizitată de către o echipă de speologi din care făcea parte şi renumitul speolog Emil Racoviţă.

Pestera Meziad

Pestera Meziad-foto Facebook

"Amenajarea este concepută în aşa fel încât să existe cât mai puţin deranj, să se strice foarte puţin din mediul natural. Luminarea s-a făcut pentru a păstra frumuseţea şi farmecul subteran al peşterii fără să deranjăm siturile de lilieci. Ea este în armonie cu acest statut maiestuos pe care-l are peştera, de catedrală subterană a Pădurii Craiului", a afirmat speologul Viorel Lascu.

Au fost refăcute balustrade, trepte, punţi, iar iluminarea traseului se face cu un sistem bazat pe tehnologia "Show caves lightning systems", cu lămpi LED.

Pestera Meziad

Pestera Meziad-foto Facebook

"Cu sprijinul fundaţiei româno-americane şi a fundaţiei pentru parteneriat, am reuşit, în cadrul unui proiect, să amenajăm peştera de la Meziad aşa cum trebuie ea să fie", a declarat Paul Iacobaş,.

Peştera oferă condiţii prielnice pentru hibernarea liliecilor, în special cei din specia Miniopterus schreibersii, care formează o colonie foarte mare în Sala Liliecilor. Aici îşi duc veacul 13 specii de lilieci din 26 existente în România, fiind printre cele mai mari colonii din ţară.

Peştera poate fi vizitată doar în prezenţa ghizilor, în schimbul unui tarif de vizitare de 15 lei/adulţi.si de 10 lei copii.

Pestera Meziad

Pestera Meziad-foto Facebook

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite