Pățania unui bihorean anchetat fiindcă a circulat pe trotinetă fără permis de conducere. Ce confuzie au făcut polițiștii

0
Publicat:

Vândute de multe ori fără certificat de conformitate, care arată că respectă reglementările europene, trotinetele electrice pot aduce belele proprietarilor, care se pot trezi chiar cu dosare penale, cum a fost cazul unui orădean. 

Corneliu Chebeleu şi-a luat o trotinetă mai sofisticată, pe poliţiştii au confundat-o cu un moped.
Corneliu Chebeleu şi-a luat o trotinetă mai sofisticată, pe poliţiştii au confundat-o cu un moped.

O suspendare şi încă una

Problemele orădeanului Corneliu Chebeleu au început din pricina vitezei la volan. Bătbatul a rămas fără permis în primăvara anului 2020, lângă Tulcea, poliţiştii rutieri anunţându-l că îi suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 120 zile.

„La vremea respectivă aveam o mică afacere în turism, în Deltă, şi am decis să contest sancţiunea, ca să mai câştig un pic de timp”, povesteşte orădeanul.

Procesul nu l-a urmărit îndeaproape, căci şi-a angajat un avocat care să-l reprezinte în faţa instanţei şi cu care a stabilit să-l anunţe deznodământul. Atât că, spune orădeanul, au uitat amândoi de proces.

Bihoreanul și-a adus aminte pe 30 martie anul trecut, când poliţiştii rutieri din Bihor l-au tras pe dreapta pe DN79, într-o comună din apropierea municipiului Oradea, şi l-au amendat pentru depăşirea vitezei legale. „Am avut doar puţin peste 60 km/oră, în zonă cu viteza limitată la 50”, îşi aduce aminte Chebeleu.

Însă incidentul i-a readus în memorie procesul de la Tulcea, motiv pentru care, pe 12 aprilie, când s-a reîntors la Oradea, l-a şi sunat pe avocat, să afle ce s-a întâmplat. „Şi el, abia atunci şi-a adus aminte de proces, mi-a spus că am pierdut definitiv pe 26 ianuarie 2022, că a omis să mă anunţe, şi să merg la Poliţia Rutieră să-mi predau permisul. Nu mi-a zis din ce dată curg cele 120 de zile de suspendare, dacă trebuia să fi mers imediat după pronunţare, după comunicare, nimic...”, explică orădeanul.

Dosar după dosar

În aceeaşi zi s-a şi dus la sediul Poliţiei Rutiere, doar că era deja târziu, căci în timp ce implementau în baza de date sancţiunea care i-a fost aplicată în Gepiu, agenţii rutieri au descoperit menţiunea referitoare la incidentul din Tulcea şi, ca atare, i-au deschis un dosar penal.

„A venit avocatul din Tulcea, la Oradea, a confirmat în faţa poliţiştilor şi a procurorului încurcătura. Aşa că 27 septembrie 2022, dosarul a şi fost clasat, s-a stabilit că fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia cerută de lege, dar procurul a dispus ca sancţiunea aplicată în Tulcea să rămână valabilă, adică să mi se suspende permisul pentru cele 120 zile”, explică Chebeleu.

Director de vânzări la o fabrică de termopane, orădeanul avea nevoie de un vehicul, pentru deplasări, aşa că şi-a cumpărat o trotinetă electrică, mai sofisticată, care să facă faţă numărului mare de drumuri pe care le avea de făcut

Pe trotineta electrică a intrat, pe 7 octombrie 2022, în curtea Cetăţii din Oradea, unde se desfăşoară şi examenele pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului auto. N-a mai apucat să-şi dea examenul, căci poliţiştii rutieri i-au cerut să-I urmeze la sediu, unde un alt poliţist l-a anunţat că are un nou dosar penal pentru că, în opinia lui, vehiculul nu e trotinetă electrică, ci moped şi, ca atare, ar fi fost obligat să o înmatriculeze şi nu ar fi avut dreptul să o conducă fără permis.

Trotineta nu-i moped

Ca să-i convingă, Corneliu Chebeleu a depus toate documentele trotinetei, a solicitat declaraţii de conformitate de la producător, punct de vedere de la Registrul Auto Român. Cu toţii au arătat că vehiculul lui respecta prevederile Regulamentului European 168/2013, referitoare la trotinetele electrice, şi anume ca locul de şezut să fie la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm, şi viteza să nu depăşească 25 km/h. Prin urmare, nu se încadra în categoria celor care trebuie înregistrate sau pentru care este necesar categorie de permis de conducere.

Într-un final, pe 14 martie, în acest an, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea l-a anunţat că dosarul penal a fost clasat, căci faptele de care era acuzat nu erau prevăzute de legea penală. Însă nu suficient de repede pentru a nu-i provoca protagonistului neplăceri: „Eu am rămas fără loc de muncă şi fără afacere din cauza lor”, spune Chebeleu, care a şi depus o plângere penală pentru abuz, cerându-le şi despăgubiri pentru veniturile neîncasate, dar şi contravaloarea onorariilor de avocaţi.

„Eu mă întreb când au fost în eroare organele de cercetare penală?...Atunci când au constatat o presupusă infracțiune, sau atunci când au propus clasarea cauzei? Asemenea decizii pot influența, în mod decisiv și ireversibil credibilitatea în instituțiile statului care sunt abilitate să apere aceste valori”, mai spune orădeanul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite