Șefi Electrica Bihor, abonați la furat de curent. Au vile în localități defavorizate, cu reduceri de tarif
0Corpul de control al Electrica Distribuţie a descins la casele unor angajaţi din Bihor şi la pensiunea fostului director general, Nicolae Coroiu, condamnat definitiv la închisoare pentru fapte de corupţie.
Descinderile s-au făcut ca urmare a unei sesizări anonime, iar cele trei persoane verificate au ca numitor comun faptul că sunt rude: unul dintre angajaţi e văr, iar cel de-al doilea este nepot de-al lui Coroiu.
Contoare la control
Prima oprire a echipei din Cluj a fost la inginerul Dorin Petriş, şeful de echipă din zona Beiuş al Departamentului de Operaţiuni Reţea al Electrica Distribuţie Oradea, structura care controlează contoarele clienţilor companiei.
Potrivit sesizării transmise la Cluj, acesta îşi modificase instalaţia electrică a vilei personale din satul Seghişte, comuna Lunca, în aşa fel încât înregistra un consum infim, de 40 kwh lunar, în condiţiile în care vila cu etaj era încălzită cu centrală electrică.
Ulterior, echipa de control a făcut o vizită şi în Câmpani, unde a înlocuit contoarele de la două imobile deţinute de inginerul Raul Coroiu, şi el angajat al Electrica Distribuţie.
De asemenea, inspectorii au urcat şi în satul de vacanţă Vârtop, la pensiunea Panoramic a ex-managerului Electrica, Nicolae Coroiu, condamnat definitiv în 2018 pentru corupţie. Acesta avea o clădire-anexă „racordată“ direct la stâlp, deci fără ca energia electrică să fie contorizată, iar clădirea principală nu ar fi avut aparatul de măsurat prevăzut în contract, ci unul subdimensionat ca putere şi care putea înregistra cel mult 20% din consumul efectiv.
În acest fel, în timp ce alte pensiuni din Vârtop au înregistrat consumuri de 6-7.000 kwh în lunile de iarnă, Panoramic, având pe două etaje şi mansardă, cu 10 camere şi restaurant, ar fi consumat maximum 400 kilowaţi-oră, cam cât un apartament cu 3 camere.
Neînţelegere, răzbunare
Cert este că, imediat după control, inginerul Petriş şi-a dat brusc demisia, semnând şi un angajament de plată pentru o sumă care, zic surse din companie, se cifrează la circa 50.000 lei. Întrebat despre cele întâmplate, Petriş a pretins că „e o neînţelegere”, declarându-se victima unor subalterni răuvoitori pe care a refuzat să-I nominalizeze. Întrebat despre motivul pentru care şi-a dat demisia şi a acceptat să plătească o pagubă pe care nu ar fi provocat-o, inginerul a replicat doar că „e greu să lucrezi în Electrica” iar apoi a întrerupt convorbirea.
Raul Coroiu nu a fost de găsit, iar administratorul pensiunii Panoramic, Sorin Coroiu, fiul fostului manager de la Electrica, a respins acuzaţiile de furt, dar evitând să ofere alte amănunte despre verificările Corpului de control. „Sunt obişnuit cu controalele, vin tot la 6 luni, că ne tot reclamă lumea”, a spus Sorin Coroiu, care avea o explicaţie şi pentru consumul redus, pretinzând că pensiunea e deschisă numai în weekend.
Tăcere
Contactat pe marginea situaţiei, Ionel Boja, directorul Sucursalei Oradea a Electrica Distribuţie a refuzat orice discuţie.
Cert e că, până în prezent, la Poliţia Bihor nu s-a înregistrat vreo plângere penală legat de cazurile de furt de energie descoperite, în condiţiile în care fapta se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar pentru angajaţii unei firme specializate autorizate să intervină la reţele electrice, în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi, limitele de pedeapsă sunt majorate cu jumătate.
Descoperirile sunt cu atât mai revoltătoare cu cât, ca inginer şi şef de echipă, Petriş încasa un salariu net lunar de peste 4.500 lei, plus, asemenea celorlalţi angajaţi, o subvenţie echivalentă cu un consum lunar de 300 kWh.
Mai mult, localitatea Lunca, în care locuieşte atât Dorin Petriş, cât şi localitatea Câmpani, unde stă colegul său Raul Coroiu, au statut de zonă defavorizată şi, ca atare, aceştia beneficiau şi de o reducere de 50% la plata facturilor la electricitate.