O femeie e în comă după ce a fost infectată cu virusul West Nile. Cum a ocolit DSP raportarea cazului
0O femeie în vârstă de 74 de ani din Șuncuiuș, județul Bihor, se află internată, în comă, la Spitalului Județean din Oradea, după ce a fost infectată cu virusul West Nile, ca urmare a unor înțepături de țânțari.
Pacienta, care suferă și de alte afecțiuni cronice, a dezvoltat, pe fondul infecției cu virusul, o meningoencefalită, potrivit ebihoreanul.ro. Aparținătorii femeii sunt îngrijorați de evoluția stării acesteia.
Confirmarea unei infecții cu West Nile în Bihor nu a fost făcută publică de Direcția de Sănătate Publică Bihor, ci a apărut tangențial într-o postare referitoare la condițiile privind donarea de sânge, făcută de Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, potrivit sursei citate.
„Restricții (n.r. – privind donarea) vor fi in intervalul 5 septembrie - 3 octombrie, numai pentru donatorii cu domiciliul în Șuncuiuș (motiv: caz confirmat de infecție cu West Nile Virus - WNV) pentru respectarea condițiilor epidemiologice și protejării primitorilor de sânge!”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie.
Internată din 23 august și confirmată cu virusul West Nile pe 5 septembrie
Purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Bihor, Lisa Crăiuț, a confirmat pentru Bihoreanul că femeia este internată în secția de Terapie Intensivă din 23 august, fiind diagnosticată ulterior cu meningoencefalită provocată de virusul West Nile.
Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor a transmis luni, la solicitarea aceleiași publicații, o informare despre caz, arătând că analizele au confirmat pe 5 septembrie că este vorba despre West Nile.
„O persoană de sex feminin în vârstă de 74 ani, pensionară, cu domiciliul în localitatea Șuncuiuș, a fost internată la sfârșitul lunii august 2024 cu simptomatologie specifică de meningoencefalită (febră, cefalee, confuzie, dezorientare) la secția de neurologie a Spitalului Clinc Județean de Urgență Bihor. Pacienta prezenta patologie asociată – boli cronice. A fost confirmată infecția cu virusul West Nile pe baza identificării anticorpilor specifici (în ser și lichidul cefalorahidian), rezultatul fiind primit la DSP Bihor în data de 5.09.2024. În prezent pacienta se află internată la secția ATI a spitalului menționat, fiind în stare gravă”, a transmis, în scris, dr. Dorel Țîrț.
Interesant este că exact pe 5 septembrie (data confirmării virusului), DSP Bihor transmisese presei o informare detaliată despre infecția cu West Nile, fără a preciza atunci sau de atunci că o astfel de infecție a fost confirmată în Bihor, arată sursa citată.
Întrebat din ce motive DSP Bihor nu a informat public despre acest caz specific, Dorel Țîrț a răspuns publicației Bihoreanul doar că instituția pe care o reprezintă a informat periodic, inclusiv pe 5 septembrie, despre caracteristicile West Nile, simptome și măsuri de prevenție.
Înțepăturile de țânțar continuă să creeze probleme
Amintim că înțepăturile de țânțar continuă să creeze probleme. În județul Brăila, au fost semnalate, vara aceasta, cinci cazuri de meningită cu virusul West Nile, potrivit unui anunț făcut joi de Direcția județeană de Sănătate Publică.
Cunoscutul medic pediatru, Mihai Craiu, spune că 80% din care sunt infectați cu virusul West Nile nu au nici un semn de boală, iar mai puțin de 1% din persoanele infectate dezvoltă forme severe, cu afectarea sistemului nervos central.
Nu există vaccinuri sau medicamente care să prevină virusul West Nile.
Recomandările experților de la Institutul Național de Sănătate Publică:
- Evitați expunerea la țânțari, purtând hainele cu mâneci lungi și pantaloni lungi!
- Folosiți spray-uri repelente pentru țânțari!
- Instalați plase de protecție la ferestre pentru a preveni intrarea țânțarilor în locuință!
- Desecați bălțile de apă din jurul gospodăriei!
- Înlăturați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie!