Alertă de sănătate. Numărul cazurilor de West Nile din România este în creștere
0Autoritățile sanitare au tras un semnal de alarmă după ce numărul cazurilor de infecție cu virusul West Nile a crescut semnificativ în România. Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în acest sezon au fost confirmate șase cazuri de îmbolnăvire, iar unul este suspect.
Potrivit celui mai recent raport publicat pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (3 iunie) până la 8 august, s-au înregistrat 6 cazuri, dintre care 5 cazuri confirmate şi un caz probabil de infecţie cu virusul West Nile.
Cazurile s-au înregistrat la grupele de vârstă 40-49 de ani (două), 60-69 de ani (două) şi 70-79 de ani (două).
De ce a apărut virusul West Nile în România. Explicațiile unui medic epidemiolog
Toate cazurile au fost înregistrate la bărbaţi, patru din ei fiind din mediul urban şi doi din mediul rural.
În funcţie de unitatea teritorială de expunere, îmbolnăvirile au fost semnalate în municipiul Bucureşti (2), judeţul Bistriţa-Năsăud (1), Dâmboviţa (1), Mureş (1), Satu Mare (1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut expunerea în Italia (Milano) şi a fost raportat de DSP Dâmboviţa (debut în S 27).
De ce a apărut virusul West Nile în România. Explicațiile unui medic epidemiolog
În timp ce primăria Capitalei intensifică acțiunile de dezinsecție în încercarea de a elimina populațiile de țânțari, virusul West Nile ar putea deveni în curând o amenințare serioasă. O spun specialiștii epidemiologi care trag și un mare semnal de alarmă: „Măsurile care se iau acum vin târziu și au rezultate limitate”.
Cum se manifestă boala: o simtomatologie relativ ușoară
Dr. Emilian Popovici atenționează că țânțarii pot fi purtători și de alți viruși, nu numai West Nile.
„Majoritatea cazurilor de West Nile evoluează cu o infecție limitată ca și simptome și autolimitată ca și extindere în timp. Dar, sigur, pot apărea și cazuri și cu o evoluție gravă, iar atunci persoana în cauză trebuie să se adreseze medicului”, recomandă medicul.
Este și cazul bărbatului din București care se află internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București și care se află într-o stare bună, spun medicii ce-l au sub supraveghere.