Noul cod fiscal vine cu majorări spectaculoase. Ce se întâmplă cu taxele şi impozitele locale în Oradea, în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificările aduse Codului Fiscal duc la creşterea impozitelor. Reprezentanţii Primăriei Oradea au prezentat principalele modificări  şi modul în care acestea influenţează taxele şi impozitele datorate de orădeni.

Printre elementele de noutate aduse de noul cod fiscal se numără: impozitarea clădirilor în funcţie de folosinţa lor, eliminarea din categoria scutirilor a terenurilor de sub construcţii, calcularea impozitelor în funcţie de suprafaţa construită şi nu în funcţie de suprafaţa utilă cum era până acum, supraimpozitarea terenurilor şi construcţiilor neîngrijite.

Astfel, persoanele fizice vor plăti din 2016 un impozit majorat cu 16.6% la care se va mai adăuga impozitul terenului de sub construcţie.Acest nou impozit ar putea fi de 5-6 lei în cazul unei garsoniere, respectiv de 20 de lei în cazul unui apartament cu 4 camere. În acest fel, la bugetul local vor intra aproximativ 5 milioane de lei.

Va fi dublată taxa de urgenţă pentru eliberarea adeverinţei de construire respectiv de urbanism. Astfel, taxa de urgenţă pentru urbanism va fi de 100 de lei de la 50 de lei, în timp ce taxa de urgenţă de construire va fi de 200 de lei de la 100 de lei.

O altă modificare va consta în dispariţia taxei hoteliere, în locul ei urmând să fie introdusă o taxă turistică de aproximativ 2%, aceasta urmând să fie achitată indirect de către turist.

Pentru clădirile neîngrijite impozitul va creşte de până la 5 ori, în primul an creşterea fiind de 2 ori.

Proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2016 urmează să fie supus dezbaterii publice, el putând fi consultat începând de azi pe site-ul Primăriei Oradea – www.oradea.ro , după care în luna noiembrie 2015 urmează să fie supus aprobării Consiliului Local.

Astfel, în cazul proprietarilor care şi-au închiriat clădirile sau o parte din acestea unor societăţi care desfăşoară activităţi economice, aceştia vor datora la bugetul local un impozit, al cărui coeficient de calcul creşte potrivit noului Cod Fiscal de la 0,1 la 1% din valoarea clădirii.

„Această impozitare în funcţia de folosinţa clădirii va fi o provocare pentru organele fiscale. În baza noastră de date nu avem informaţii despre modul în care este folosită o clădire, prin urmare va trebui să completăm baza de date şi cu astfel de informaţii”, a spus city-managerul Eduard Florea.

Aceste schimbări legislative vor aduce o creştere a bugetului local  de aproximativ 2% din totalul veniturilor proprii.

„Schimbarea modului de calcul a impozitului în funcţie de suprafaţa construită a imobilului aduce o majorare a impozitului datorat, respectiv un total de circa 2, 5 milioane lei la bugetul local. Partea care rezultă din impozitarea terenurilor de sub construcţii va aduce încă 2, 5 milioane lei, deci un total de 5 milioane lei, sume suplimentare la buget”, a completat city-managerul  Eduard Florea

Eliminarea din categoria scutirilor a terenurilor de sub construcţii va afecta valoarea impozitului, însă nu se poate preciza un procent al creşterii, întrucât situaţia şi suprafeţele  diferă de la un proprietar la altul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite