Iosif Vulcan, naşul literar a lui Eminescu, unul dintre cei mai mari cărturari din istoria Transilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Vulcan
Iosif Vulcan

Iosif Vulcan a fost un publicist şi scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române, fondatorul revistei culturale "Familia". Este considerat a fi "naşul literar" al poetului naţional Mihai Eminescu. Tatăl său, Nicolae Vulcan, a fost nepotul de unchi al reputatului episcop-cărturar Samuil Vulcan, intemeietorul şcolii româneşti de la Beiuş, care azi îi poartă numele.

Iosif Vulcan s-a născut într-o veche familie greco-catolică. Tatăl său, Nicolae Vulcan, a fost nepotul de unchi al reputatului episcop-cărturar Samuil Vulcan, întemeietorul şcolii de la Beiuş, care azi îi poartă numele.

Studiile primare le-a urmeat în comuna Leta-Mare, unde s-a mutat cu familia în 1844.  Din 1851 a urmat liceul la Gimnaziul Premonstratens. La sfatul tatălui său, se înscrie la facultatea de drept a Universităţii din Budapesta.

Iosif Vulcan a fost cea mai reprezentativă figură culturală din jumătatea a doua a veacului al nouăsprezecelea în Ardeal. Cărţile lui, timp de cincizeci de ani, au stat cu cinste pe poliţa românului.

Fiu al Bihorului cu studii la Viena se statorniceşte la Oradea şi, timp de cincizeci de ani, a fost un paznic la porţile românismului. ,,Un merituos pedagog în ale literaturii pentru copilăria unui popor”- cum l-a caracterizat Octavian Goga.
De la 1860, când era student la Viena, el a simţit impulsurile epocii privind unitatea naţională, scriind poezii, nuvele, române şi piese de teatru cu tematică unionistă şi patriotică.

Cariera de avocat nu-l satisface însă, deorece îndrăgea literatura. Primele încercări sunt publicate în Federaţiunea, patronată de Alexandru Roman. În luna iunie a anului 1865, Iosif Vulcan pune temeliile unei reviste, cu numele Familia, la Budapesta, a cărei program era de a răspândi cultura română în Transilvania. În februarie 1866, Iosif Vulcan primeşte la sediul redacţiei, de la un privatist de la Gimanziul din Cernăuţi, o scrisoare însoţită de o poezie, „De-aş avea”, semnată de Mihail Eminovici.

Redactorul Familiei este încântat de poezia primită, permiţându-şi însă o modificare, anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv Iosif Vulcan este considerat "naşul literar" al celui mai important poet român.

În 1880, sediul revistei Familia se mută la Oradea, unde va continua să apară până în zilele noastre.  Fondatorul revistei Familia a scris poezii („Lira mea”, 1882), piese de teatru („Ştefan Vodă cel Tânăr”, „Gărgăunii Dragostei”, „Mireasă pentru Mireasă”), o importantă lucrare istorică („Panteonul Roman”, 1869), nuvele, romane şi traduceri.

La data de 8 septembrie 1907, marele publicist se stinge din viaţă şi este înmormântat la cimitirul Olosig din Oradea.

Muzeul Memorial dedicat cărturarului bihorean a fost înfiinţat în 1965, cu prilejul organizării festivităţilor de aniversare a unui secol de la apariţia revistei "Familia" în Oradea. Muzeul este situat în centrul oraşului, pe strada "Iosif Vulcan", foarte aproape de parcul în care se află şi statuia acestuia. Clădirea care adăposteşte muzeul este o casă familială, nu foarte mare, cu trei camere mari la faţadă, situată la capătul actualei străzi losif Vulcan nr.16. Clădirea a fost construită pe la sfărşitul secolului al XIX-lea şi a fost sediul revistei culturale. Arhitectonic nu prezintă elemente deosebite, fiind una cum au fost multe ale protipendadei orădene din perioada ce a premers primului război mondial.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite