Ioana Urs calcă pe urmele cântăreţei de muzică populară Florica Ungur

0
0

Ucenică a celebrei cântăreţe de muzică populară, tânăra visează la o carieră în folclor. Deşi are suflet de artistă, tânăra studiază economie.

Profil


Născută: 8 iulie 1988, Oradea
Studii: Masterat (anul întâi) în specializarea finanţe-bănci, Scoala Populara de Arta Oradea
Familie: Necăsătorită

În mintea Ioanei este întipărită şi azi imaginea părinţilor săi, dansând la nunţi, pe muzică populară, pe vremea când ea era doar un copil. Primii paşi de dans i-a învăţat de la tatăl său şi ulterior, în timpul liceului, în urma unui anunţ la radio, s-a înscris la o preselecţie pentru dansatori la Ansamblul Bihorul. „Am intrat la grupa de începători reuşind în scurt timp să dansez pe scenă alături de dansatorii mai vechi ai ansamblului, iar în şase luni am plecat împreună cu ei în primul turneu în străinătate”, povesteşte Ioana despre debutul ei pe scenă. Prima dată când a avut însă şi ocazia de a cânta în faţa unui public a fost pe când era elevă în clasa a zecea şi anul întâi la Şcoala Populară de Artă.


Simplitate şi autenticitate


„A fost cu ocazia concursului Gala tinerelor talente, care era organizat pe scena Teatrului de Stat Oradea, iar orchestra era condusă de către dirijorul  Ştefan Ioanovici”, spune Ioana, care recunoaşte că, fiind prima participare, a avut mari emoţii. Artista lucrează la un album de muzică populară din Bihor, care va conţine piese de pe Valea Crişului Repede.


Destin


„Sper să reuşesc să-l finalizez anul aceasta”, spune Ioana. Aceasta iubeşte muzica populară fiindcă a fost creată de popor, exprimând simplitate şi sentimente. „Mă uimeşte felul simplu în care bătrânii reuşesc să transmită atât de multe lucruri cu atât de puţine cuvinte. Fiind o fire sensibilă, îmi plac mai mult cântecele cu un ritm mai aşezat, care sunt şi specifice zonei mele”, spune Ioana, explicând că, deşi e născută la Oradea, şi-a petrecut vacanţele la bunici. „Valea Crişului Repede, satul Subpiatră, un sat de deal unde tradiţiile se păstrează până astăzi, este de fapt originea mea”, subliniază tânăra, care ar vrea să ducă mai departe cântecele, versurile şi costumele autentice moştenite de la bătrânii satului. Pe Florica Ungur, care este modelul ei în carieră, a cunoscut-o în cadrul unui spectacol.


„Îmi place să cred că întâlnirea mea cu Florica Ungur nu a fost întâmplătoare, ci că aşa a vrut Dumnezeu. Deşi o cunoşteam din ce îmi povestea mama, căreia i-a fost profesoară de limba latină, o urmăream mereu în toate apariţiile sale televizate. Am fost foarte emoţionată când am cântat, în cadrul unui spectacol, pe aceeaşi scenă cu ea. Doamna Florica Ungur a fost impresionată de felul în care am interpretat o doină, spunându-mi că examenul meu în cântecul popular va fi întotdeauna doina”,  relatează Ioana, care de atunci se află sub îndrumarea cunoscutei artiste.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă ar trebui să alegi între economie şi muzică, pentru ce ai opta?
Nu aş vrea să aleg, pentru că atât economia, cât şi muzica le fac cu aceeaşi pasiune.

De ce ai ales să studiezi economia?
Doresc să cunosc implicaţiile relaţiilor din sfera economică. Un rol important în acest sens îl are şi faptul că părinţii mei au tangenţă cu acest domeniu. Mi-ar plăcea să lucrez la o instituţie bancară.

Participi la concursuri de interpretare?
Da, tocmai am câştigat locul întâi la Festivalul Naţional al cântecului şi dansului popular românesc, la Mamaia.

Ce-i place

Ioana citeşte cărţi despre Egiptul Antic şi se relaxează urmărind filme istorice, de dragoste şi comedii. Este un fan al muzicii româneşti reprezentate de Mădălina Manole, Laura Stoica şi Angela Similea, dar îi place şi trupa ABBA.Ce nu-i place

Ioana spune că nu suportă persoanele care vor să iasă în faţă cu orice preţ, chiar dacă nu au nimic de spus sau vreun talent. „Nu-mi plac oamenii care nu sunt punctuali şi cei pe care îi supără adevărul”, recunoaşte tănăra interpretă.

Mai multe - Oradea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite