INTERCEPTĂRI Cum primea mită în rate adjuncta de la Finanţe Bihor: „6.000 a fost dat... sau… Cât?... Atuncea, mai avem 8.500, nu? Sau cât avem?“
0Adjuncta şefului Administraţiei Finanţelor Publice Bihor a fost trimisă în judecată de către procurorii DNA Oradea după ce ar fi cerut unui om de afaceri peste 14.000 de euro ca să-l ajute cu ocazia unei inspecţii fiscale făcute la firma acestuia, în timp ce de la un alt afacerist a luat baxuri întregi cu ulei.
Adriana Sime, adjuncta şefului Administraţiei Finanţelor Publice Bihor a fost denunţată chiar de către cei de la care luase mită şi ale căror afaceri frauduloase le-a acoperit, reprezentanţi ai unor firme cu datorii de milioane la buget. Este vorba despre şi Kadar Elemer, patronul Ice Meat Company S.R.L. Tinăud, distribuitor de produse de carne şi Bogdan Oprea, administratorul fostei fabrici de ulei Interoil.
În denunţul formulat, Kadar Elemer, patronul Ice Meat Company a sesizat infracţiunii de luare de mită, la comise de către Adriana Sime – şefa Serviciului Persoane Juridice 4 din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor – Activitatea de Inspecţie Fiscală – precum şi cu privire la comiterea de către Florentina Rodica Puşcău a infracţiunii de complicitate la luare de mită.
În perioada iunie 2013 – octombrie 2013, doi consilierii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor au efectuat o inspecţie fiscală la societate.
Pe parcursul inspecţiei fiscale, societatea a fost reprezentată de către directorul Kadar Elemer, de către administratorul Szasz Zita şi de către contabila Puşcău Florentina Rodica, aceasta din urmă deţinând calitatea de administrator al societăţii comerciale S.C. Cont Media S.R.L. jud. Bihor.
Cu toate că inspecţia fiscală era efectuată de către subordonatele sale, Sime s-a deplasat de mai multe ori la sediul societăţii.
Reducere cu dedicaţie
Potrivit procurorilor DNA, la începutul lunii octombrie 2013, Adriana Sime s-a deplasat din nou la sediul societăţii, ocazie cu care le-a comunicat reprezentanţilor că s-a finalizat inspecţia fiscală şi că au fost identificate mai multe nereguli, în baza cărora urmau să se stabilească obligaţii fiscale suplimentare de circa 700.000 – 800.000 lei, reprezentând în cea mai mare parte taxa pe valoare adăugată colectată din relaţiile comerciale derulate cu societatea maghiară Bobimpex KFT Ungaria.
Sime şi-a motivat decizia de a stabili obligaţii fiscale suplimentare de aproximativ 600.000 lei, prin aceea că fiscul maghiar a transmis autorităţilor române că societatea comercială Bobimpex KFT Ungaria nu a declarat achiziţiile intracomunitare de la societatea comercială S.C. Ice Meat Company S.R.L. Tinăud, jud. Bihor.
Cu ocazia respectivei discuţii, Sime a mai comunicat şi alte nereguli constatate cu ocazia efectuării inspecţiei fiscale, care ulterior s-au regăsit în raportul de inspecţie fiscală.
În rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA Oradea, se arată că în perioada imediat următoare, până la emiterea raportului de inspecţie fiscală, Florentina Puşcău a purtat mai multe discuţii cu Sime, pe marginea aspectelor constatate cu ocazia inspecţiei fiscale efectuată la societatea comercială S.C. Ice Meat Company S.R.L. Tinăud, jud. Bihor.
Aceste discuţii au dus la reducerea obligaţiilor fiscale suplimentare datorate bugetului de stat de către societatea comercială , până la suma de aproximativ 160.000 lei.
De asemenea, Puşcău i-a precizat denunţătorului şi modalitatea practică de „reducere” a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, în sensul că se reţinea ca prejudiciu numai suma de 47.357 lei aferentă creanţelor neîncasate de la societatea comercială Bobimpex KFT Ungaria, iar nu şi suma de aproximativ 550.000 lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată aferentă tuturor livrărilor intracomunitare către societatea comercială Bobimpex KFT Ungaria, aspecte ce rezultă din declaraţia martorului Kadar Elemer coroborată cu declaraţia inculpatului Puşcău Florentina Rodica.
De altfel, conform declaraţiei lui Puşcău, Sime a fost persoana care i-a comunicat modalitatea concretă de „reducere” a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.
În schimbul acestor reduceri, Adriana Sime ar fi pretins 14.500 de euro, arată procurorii DNA.
Mită în tranşe
Prin intermediul Florentinei Puşcău, Kadar Elemer i-a remis lui Adriana Sime 6.000 euro, în două tranşe, respectiv: 4.000 euro, în cursul lunii octombrie 2013, după primirea raportului de inspecţie fiscală şi de 2.000 euro, în cursul lunii februarie 2014.
Banii au fost primiţi fie în biroul acesteia din incinta Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, fie în locuinţa acesteia din Oradea.
Ulterior, Puşcău i-a solicitat de mai multe ori lui Kadar să achite şi restul sumei de bani pretinse de către Sime, acesta explicându-i de fiecare dată intenţia de a achita suma integral, în funcţie de disponibilităţile sale financiare.
„KÁDÁR ELEMÉR: - (…) Da. Şi a trebuit să vorbesc cu tine. Numai, ştii că acolo mai este datorie. Avem, cât avem noi? 8.500 avem … sau 6.000 a fost dat ... sau… Cât?
PUŞCĂU FLORENTINA-RODICA : - Da, 6.000 o fost ...[neinteligibil]...
KÁDÁR ELEMÉR: - 6... Atuncea, mai avem 8.500, nu? Sau cât avem? Stai puţin.
PUŞCĂU FLORENTINA-RODICA : - ...[neinteligibil]... pentru că sunt 2.000 ...[neinteligibil]... nu, 10, da, cu 2 ...[neinteligibil]... 2.000 ...[neinteligibil]... cred că 9.500!
KÁDÁR ELEMÉR: - Cred că 9.500 este! Ă… numai acuma ştii şi tu că în momentu’ ăsta stau… nicicum. Ştii cum stau! Ă… Dacă acum mergi înapoi la ea, iarăşi e… Cum să facem? Şi acuma …
PUŞCĂU FLORENTINA-RODICA : - Da, ştiu! Ştiu că nu se înţelege ...[neinteligibil]... nu se înţelege cu ăia pentru că... SIME şi ştie meserie, nu poţi să zici că nu ştie, da’ şi-i ştie pe toţi, că fiecare, ştii tu, cu învârtelile lor, cu aranjamentele lor, unul la un partid, altul la altul, sunt treburi care nu sunt ...[neinteligibil]..., numai încurcături din astea ...[neinteligibil]... înţelegi? ...[neinteligibil]... şi apoi nici ea n-are încredere în nimeni şi… şi dacă trimite...[neinteligibil]... Io aş şti dacă spune ceva, tot o ascultă, că îi şef ...[neinteligibil]...
KÁDÁR ELEMÉR: - Acum nu e nici şef ...[neinteligibil]...
PUŞCĂU FLORENTINA-RODICA : - Da! Păi, da, nu îi numai şef de serviciu, ci îi şefă peste Direcţia de Control! Îi cu P.S.D.-u’! (…)”
Pe 26 mai 2015, Florentina Puşcău a fost prinsă în flagrant în timp ce primit de la Kadar 8.500 euro, reprezentând ultima tranşă din suma de bani pretinsă de către Sime .
„KÁDÁR ELEMÉR: - (…)Am adus bani pentru ăsta... să dau pentru SIME. Acuma...
PUŞCĂU FLORENTINA RODICA: - He-he-he! Mi-e frică.
KÁDÁR ELEMÉR: - Numai acuma... Acuma ştii cum este... Şi mie mi-e frică, de tot. Numai acuma-i, ă... spune-i că nu cumva să apucă să face ceva.
PUŞCĂU FLORENTINA RODICA: - Io am fost la ea şi atuncea după ce ai plecat tu, cu Dori şi am fost şi săptămâna trecută. Na, şi... când ...[neinteligibil]... (n.n.- vorbeşte în şoaptă) am ieşit cu ea ...[neinteligibil]... (n.n.- vorbeşte în şoaptă) şi o zis că: „Păi”, zice, „io nu fac rău intenţionat, da', na... Şi am aşteptat atâta, dacă omu' nu ne-o căutat...” ...[neinteligibil]... (n.n.- vorbeşte în şoaptă)
Cu banii în şerveţel
Pe 26 mai 2015, înainte de a se urca în autoturism, Puşcău a fost oprită de organele de urmărire penală, moment în care aceasta a încercat să scoată de sub haină suma de bani primită de la denunţător învelită într-un şerveţel şi să o introducă într-o geantă din autoturism.
Fiind întrebată de procurorul de caz dacă deţine sume de bani asupra sa, aceasta a răspuns afirmativ, fără să poată preciza cuantumul sumelor de bani deţinute, menţionând că suma de 8.500 euro din şerveţel îi aparţine. În aceeaşi zi, Puşcău a formulat un denunţ, prin care a precizat că, în cursul aceleiaşi zile, conform înţelegerii anterioare avute cu Sime, urma să-i remită acesteia o parte din suma de bani pretinsă.
Ajunsă la întâlnirea cu Sime, aceasta din urmă a amânat primirea următoarei tranşe din suma de bani, susţinând că în momentul respectiv este preocupată de pregătirea şi susţinerea unui examen.
Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii DNA Oradea, Sime a aflat despre o posibilă înscenare, la data de 31 iulie 2015, cu ocazia şedinţei lunare de pregătire profesională a personalului din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor – Activitatea de Inspecţie Fiscală, ea le-a relatat subordonaţilor faptul că „i s-a organizat o înscenare, care nu a reuşit”.
Baxuri de ulei
În perioada octombrie 2012 – decembrie 2014 Adriana Sime, în aceeaşi calitate, în mod repetat, a primit de la un alt om de afaceri Bogdan Oprea, administratorul fostei fabrici de ulei Interoil, produse alimentare (ulei de floarea soarelui şi ulei de măsline) în valoare totală de 927,96 lei, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să manifeste o atitudine îngăduitoare cu ocazia dispunerii şi efectuării controalelor fiscale la firma acestuia din urmă, în sensul efectuării inspecţiilor doar formal şi neconstatării unor eventuale nereguli
În octombrie 2012, ca urmare a unei contestaţii soluţionate favorabil de ANAF (care anulase obligaţii suplimentare de circa 2,5 milioane lei), inspecţia fiscală coordonată de Sime a confirmat situaţia, stabilind ca datorii numai nişte majorări de întârziere şi penalităţi de nici 3.000 lei. În chiar ziua finalizării inspecţiei, un economist a scos 11 baxuri cu sticle de ulei din firmă, ca "protocol", şi le-a dus acasă la finanţistă, fiind doar o parte dintr-un şir mai lung.
În august 2014, când, la ordinul DRFP Cluj, AJFP Bihor trebuia să efectueze un control inopinat la Interoil, Sime "l-a anunţat în prealabil" pe reprezentantul firmei, "informându-l totodată şi cu privire la obiectul controlului", adică evaluarea riscului fiscal. De altfel, procurorii susţin că verificările la Interoil au avut de fiecare dată "un caracter pur formal".
„OPREA BOGDAN IULIAN: - Bun, bun. Între timp, dinspre partea mea, aţi mai primit un semn aşa, din când în când? Că io am mai... am mai trimis.
SIME ADRIANA: - Da. O... Da, da.
OPREA BOGDAN-IULIAN: - Bun. Ca să mai... să mai... Da. Bun. Bun. Limpede.
Reţinută de către procurorii DNA Oradea, Adriana Sime a fost lăsată în arest la domiciliu de către judecători.
Va mai recomandam: