Garda Forestieră Oradea, executată silit de propriii angajaţi. Maşinile şi clădirea instituţiei sunt sub sechestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sechestrul de pe maşinile şi sediul Gărzii Forestiere Oradea a fost ridicat, în final, însă Ministerul Mediului va trebui să plătească şi cheltuielile piperate ale executorului, de peste 10.000 euro foto: ebihoreanul.ro
Sechestrul de pe maşinile şi sediul Gărzii Forestiere Oradea a fost ridicat, în final, însă Ministerul Mediului va trebui să plătească şi cheltuielile piperate ale executorului, de peste 10.000 euro foto: ebihoreanul.ro

Situaţie nemaintâlnită la Garda Forestieră Oradea care a fost executată silit chiar de către propriii angajaţi pentru neplata unor drepturi salariale, sediul instituţiei şi maşinile de serviciu fiind puse sub sechestru până la virarea banilor datoraţi.

Banii datoraţi sunt sporul de risc în valoare de 25% din salariul de bază, acordat personalului silvic în baza  Codului Silvic intrat în vigoare în 2008. Cum oamenii nu l-au primit, au deschis un proces în contenciosul administrativ care a şi fost câştigat, în 2009, printr-o decizie a Curţii de Apel Oradea. 

Chiar şi aşa, sporul a fost achitat silvicultorilor de la Garda Forestieră Oradea doar din când în când, în funcţie de buget, motiv pentru care angajaţii instituţiei au fost obligaţi să facă presiuni asupra conducerii Ministerului Mediului. În 2015 şi 2018, executarea silită a fost evitată căci instituţia a primit până la urmă bani pentru plata unei părţi din datorii, însă anul trecut acest lucru nu s-a întâmplat.

Ca atare, angajaţii au apelat, din nou, la un executor judecătoresc, care a somat Garda Forestieră să achite datoria totală de 508.675 lei, spor de risc neîncasat de oameni în ultimii trei ani, plus indexări cu rata inflaţiei şi penalităţi de întârziere.

La lucru cu maşina proprie

Pentru că instituţia nu s-a conformat, la sfârşitul săptămânii trecute, executorul a pus sechestru pe sediul instituţiei şi pe toate cele 13 maşini din parcul auto, potrivit ebihoreanul.ro, informaţie confirmată şi de şeful Gărzii Forestiere Oradea, Stelian Pantea.

„Noi făcusem demersuri deja pentru a primi  banii de la Ministerul Mediului însă, până când angajaţii nu şi-au putut încasa drepturile, maşinile au rămas blocate, iar ei au trebuit să se deplaseze în teren cu maşinile personale, instituţia urmând să le deconteze carburantul consumat", a explicat pentru „Adevărul” şeful Gărzii Forestiere.

În final, a spus Pantea, banii ceruţi au fost viraţi în contul executorului judecătoresc, iar acesta a dispus ridicarea sechestrului însă întârzierea a costat Ministerul încă 51.161 lei, reprezentând cheltuieli proprii ale executorului.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Au lăsat Occidentul şi au ridicat un dom turistic într-un cătun din România: „Eşti mai aproape de stele” FOTO/VIDEO

Proces între Primăria Oradea şi un fost consilier local pe tema taxelor „umflate“ de la creşă. Ce a decis instanţa

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite