FOTO Muncitorii au descoperit un tunel subteran şi bani comunişti în urma săpăturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii care lucrează la amenajarea Parcului Dendrologic au făcut din nou descoperiri arheologice. Săpăturile au scos la iveală o galerie de fugă, o fântână veche şi mii de lei de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.

O galerie de fugă care face legătura cu depozitul de muniţie şi camera de tragere a fost descoperită în urma unor săpături în Cetatea Oradea. Galeria se află în Bastionul Roşu.

„În urmă curăţării gunoaielor şi pământului din urechea de sud-est a Bastionului Roşu s-a ajuns până la zidul cetăţii. Acolo s-au descoperit două ferestre de tragere şi un acces ascuns în urechea bastionului”, a explicat Mihai Ungureanu, inginer în cadrul firmei Constructorul Sălard. Galeria este accesibilă pe o distanţă de douăzeci de metri.

„Galeria datează din aceeaşi perioadă cu Bastionul Roşu. Este ascendentă şi duce la camera de tragere şi la depozitul de muniţie”, a precizat Mihai Ungureanu. El spune că intrările în cele două încăperi sunt zidite şi muncitorii nu au acces la ele până când Muzeul Ţării Crişurilor nu le dă permisia să spargă zidurile. „Galeria este zidită din cărămidă, are boltă şi s-a păstrat foarte bine. Arată minunat”, a precizat inginerul.
Fântănă cu apă şi bani comunişti. O altă descoperire a fost făcută în zona Bastionului Ciunt. „Am găsit o fântână, proabil din perioada în care a fost construit şi bastionul. Are apă, însă nu este potabilă”, a spus Ungureanu. Un borcan plin cu bani de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu a fost descoperit îngropat în şanţul cetăţii.



Dă click pe poză pentru fotogalerie

image

„Într-o anumită perioadă în şanţul cetăţii îşi duceau veacul boschetari şi oameni certaţi cu legea. Probabil banii au fost ascunşi în perioada respectivă şi cel care i-a îngropat nu a mai apucat să-i recupereze”, a mai spus inginerul. „Am găsit mai multe fişicuri de o sută de lei”, a adăugat el.

Cetatea va avea un nou parc dendrologic

Lucrările la al doilea Parc Dendrologic din Cetatea Oradea au început în septembrie. Potrivit managerului de proiect, Dumitru Sim, parcul va fi gata în cel mult un an. „Sunt şanse să-l terminăm mai repede”, a declarat acesta. Amenajarea parcului costă aproape 2 milioane de lei, din care aproape 1,7 milioane nerambursabili. Parcul va avea şi un lac.



Dă click pe poză pentru o fotogalerie cu banii descoperiți în Cetatea Oradea

image

Galeria datează din aceeaşi perioadă cu Bastionul Roşu. E ascendentă şi duce la camera de tragere.
Mihai Ungureanu, inginer

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite