FOTO Cea mai modernă piaţă din România a fost inaugurată. Cum arată investiţia de peste 7 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai moderna piata
Cea mai moderna piata

Lucrările la noua Piaţă Rogerius s-au finalizat, fiind inaugurat Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare. Este vorba despre cea mai modernă piaţă din Transilvania şi una dintre cele mai moderne din România.

Acest centru a fost realizat în cadrul proiectului transfrontalier „Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea şi a unui Centru pentru Educaţie Antreprenorială în municipiul Debrecen”, la care parteneri au fost: Municipiul Oradea (lider de parteneriat) şi Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar (partener de proiect).

Centrul de afaceri este situat într-o clădire modernă, cu o suprafaţă de aproape 9.000 mp, care poate găzdui un număr de cel puţin 1.000 de comercianţi. Lucrările au fost executate de asocierea formată din: S.C. Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii S.A, S.C. Termoline S.R.L şi S.C. Grup 4 Instalaţii S.A.

„Suntem la finalul unui proiect important, un proiect dificil de executat, pentru că se află situat într-o zonă aglomerată între blocuri. Pe timpul lucrărilor, s-a făcut un efort în a găsi variante de mutare a unor zone din fosta Piaţă Rogerius, a fost nevoie ca lucrările să fie efectuate pe tronsoane, ceea ce invariabil a afectat şi ritmul lucrărilor. Lucrările trebuiau finalizate la 30 octombrie 2015, dar pentru că nu au fost finalizate la timp, s-au aplicat penalităţi de întârziere firmei executante. Totodată, acolo unde pavajul nu a fost realizat corespunzător, am solicitat firmei refacerea acestuia”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Execuţia lucrărilor a fost împărţită în trei tronsoane: tronsonul I – partea din spate a fostei Pieţei Rogerius, mărginit de str. Pascal, Predeal şi Sadoveanu; tronsonul II – partea din mijloc a fostei Pieţe Rogerius, flancat de tronsonul I şi III, precum şi de str. Predeal şi str. Sadoveanu, iar tronsonul III îl reprezintă partea dinspre str. Corneliu Coposu (partea din faţă a fostei Pieţe Rogerius).

„În zona superioară a centrului se află o terasă amenajată ca o zonă verde, care va fi un spaţiu public la dispoziţia orădenilor. Apa de ploaie se colectează într-u bazin şi va fi folosită la udarea spaţiului verde şi la întreţinerea clădirii. De asemenea, încălzirea apei pentru întreaga clădire se face pe timp de vară cu panouri solare. În ceea ce priveşte accesul persoanelor cu dizabilităţi, sunt prevăzute accese speciale, accesul se poate face şi cu liftul. Totodată, există băi dotate corespunzător pentru persoanele cu dizabilităţi „, a completat viceprimarul Mircea Mălan.

Piaţa are mai multe sectoare: sector legume-fructe, sector carne-peşte, sector lactate-ouă, sector panificaţie, sector produse bio şi apicole, sector produse împachetate şi tradiţionale, sector flori, sector produse nealimentare, zonă administrativă, platformă pentru deşeuri. Energia electrică necesară pentru iluminatul exterior al terasei este asigurată din surse de energie regenerabilă şi nepoluantă, printr-un sistem de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică prin utilizarea energiei luminoase.

„Toţi comercianţii din fosta Piaţă Rogerius au loc în noua piaţă, în plus mai urmează să organizăm o licitaţie, pentru că mai avem locuri disponibile pentru cei care doresc. În ceea ce priveşte tarifele, acestea rămân neschimbate. Vă mărturisesc că am fost în câteva oraşe din ţară şi pot să vă spun că nu cred că există asemenea piaţă nici într-o altă localitate din ţară. Cel mult în trei luni de zile, această piaţă va fi funcţională la nivelul tuturor cerinţelor”, Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public.

Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, perioada de implementare fiind 01.10.2012 – 31.12.2015. Bugetul aferent investiţiei care i-a revenit Municipiului Oradea a fost în valoare de 6.705.313,40 euro (TVA inclus), din care contribuţia municipiului a fost de 35,22%.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite