Curtea de Apel Oradea, cea mai încărcată din ţară, ca număr de dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii fac faţă cu greu numărului mare de dosare
Judecătorii fac faţă cu greu numărului mare de dosare

Horaţius Dumbravă, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a participat săptămâna aceasta la o întâlnire cu magistraţii bihoreni, în cadrul căreia s-a discutat despre noul Cod Civil, dar şi despre cum ar putea fi îmbunătăţită schema de personal, având în vederea creşterea foarte mare a numărului de procese.

„Dintre toate Curţile de Apel din ţară, cea din Oradea este cea mai încărcată în ceea ce priveşte numărul de dosare", a spus Horaţius Dumbrav, la conferinţa care s-a desfăşurat la Hotelul Perla din Băile 1 Mai.  Potrivit statisticilor prezentate de către preşedintele CSM, la Curtea de Apel Oradea, unui judecător îi revin zilnic circa 35 de dosare, într-o lună trebuind să se ocupe de aproape 700 de dosare.    

Personalul cu experienţă se fereşte de muncă

Judecătorul Dana Cigan, preşedintele Curţii de Apel Oradea, a spus că, într-o primă fază, toţi preşedinţii curţilor de apel din ţară vor încerca să facă o verificare a încărcăturii  din cadrul instanţelor, propunând apoi mutarea unor magistraţi, din instanţele mai puţin încărcate, în cele unde volumul de muncă este prea mare. „Acolo unde situaţia este foarte gravă, vom propune ministerului suplimentarea schemei de personal", a spus Dana Cigan. „Situaţia poate fi catalogată drept foarte gravă la nivelul Tribunalului Bihor şi la Tribunalul Satu Mare", a spus judecătorul. Dacă la Tribunalul Satu Mare toate posturile sunt ocupate, la Tribunalul Bihor există locuri vacante. „Din păcate, locurile nu au fost ocupate. Colegii care îndeplinesc condiţiile de vechime nu se prezintă fiindcă se tem de volumul mare de muncă, iar cei care ar vrea să se prezinte la concurs, nu au experienţa necesară", a spus Dana Cigan.

Criza creşte numărul proceselor

Horaţius Dumbravă a mai spus că numărul cauzelor înregistrate pe rolul instanţelor de judecată din întreaga ţară a crescut în ultimii trei ani, corelat cu criza economică şi financiară. „În primul semestru al acestui an au fost înregistrate cu 70 la sută mai multe cauze decât în acelaşi interval de acum cinci ani", a spus preşedintele CSM. Cele mai multe procese ţin de litigii de muncă, contenciosul administrativ şi cauzele comerciale de insolvenţă. Avocatul orădean Simona Neagă, specializat în drept comercial, confirmă tendinţa. „A crescut foarte mult numărul dosarelor de executare silită şi al litigiilor cu băncile, atât în privinţa persoanelor fizice, cât şi a persoanelor juridice", a spus Simona Neagă. Aceasta a amintit de cazurile clienţilor unor bănci precum Volksbank şi BCR, care au ajuns în instanţă din cauza unor clauze formulate ambiguu, care în cele din urmă au fost declarate ca fiind abuzive de către instanţele de judecată.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite