Coadă de 20 kilometri la graniţa dintre Austria şi Ungaria: „Suntem peste 7.000 de români blocaţi aici de coronavirus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coada de maşini la graniţa dintre Austria şi Ungaria depăşeşte 15 kilometri FOTO: Adevarul.ro
Coada de maşini la graniţa dintre Austria şi Ungaria depăşeşte 15 kilometri FOTO: Adevarul.ro

Coada de maşini se întinde pe cel puţin 20 kilometri, pe A4, în Nickelsdorf, la graniţa dintre Austria şi Ungaria, unde numărul românilor blocaţi depăşeşte 7.000 de persoane, mulţi dintre ei intrând pe drumurile laterale, ca să fie cât mai aproape de punctul de trecere a frontierei.

"Sunt aici de la ora 12.00. Stăm şi aşteptăm să vedem dacă ne dau drumul. Suntem peste 7.000 de români. Coada e deja aproape de Viena. Am trecut prin 5 ţări şi nu am avut nici un fel de problemă. Şi vorbesc de Franţa, Belgia, Olanda, Germania şi Austria. Unii spun că ungurii au tancuri puse în vamă, sunt în parcare la Paprika Hotel(lângă Punctul de trecere a frontierei Hegyeshalom, n.r.) pe partea lor, pe drum, să nu putem forţa graniţa", a explicat Dorel Alb, un bihorean care se întorcea din Anglia, şi aflat printre românii blocaţi. 

Potrivit lui Alb, există români blocaţi chiar şi în punctul de trecere a frontierei Hegyeshalom. "Sunt oameni pe care i-a prins miezul nopţii în punct. Nu i-au mai lăsat să plece. Stau acolo", a explicat bihoreanul.

Şofer de TIR, Alb spune că li s-a comunicat că vor putea traversa Ungaria pe un culoar separat spre Punctul de trecere a frontierei Nădlac. "Ni s-a spus că nu avem voie să ne abatem de la traseu", a spus Alb.

Românii au rămas blocaţi la frontieră după ce Guvernul Ungariei a decis să interzică intrarea în ţară a persoanelor străine, interdicţie care a intrat în vigoare în noaptea de luni spre marţi, la miezul nopţii. 

Într-o conferinţă de presă organizată marţi după-amiaza, Lakatos Tibor, şeful Centrului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă al Ungariei a declarat că autorităţile de frontieră de la Punctul de trecere a frontierei Hegyeshalom s-au confruntat şi cu un incident provocat de românii care nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul statului maghiar.

"Pe partea austiracă, persoanele care se întorceau în România şi Bulgaria, s-au aşezat pe autostradă şi au blocat traficul. Acest lucru a pus în pericol şi continuitatea transportului de marfă. Prin urmare, s-a discutat cu şeful Poliţiei de Frontieră din România şi s-a ajuns la un acord pentru a decongestiona situaţia", a declarat Lakatos. 

Astfel, a explicat Lakatos, bulgarii vor avea coridor de tranzit în Ungaria marţi seara între orele 21 şi 24, în timp ce românii vor putea traversa Ungaria, miercuri, între ora 0 şi 5.

 Culoarul va fi creat doar o singură dată, după cum se arată într-un comunicat al MAE, în care se precizează că decizia s-a luat la solicitarea ministrului Bogdan Aurescu transmisă autorităţilor maghiare, pentru "adoptarea de urgenţă a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar", în condiţiile în care informaţiile privind blocarea graniţelor Ungariei nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil. 

Imagine indisponibilă

Conform informării, Aurescu a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgenţă de către autorităţile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetăţenilor români aflaţi în prezent la frontiera dintre Austria şi Ungaria.

"Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepţie, aplicată o singură dată, repatrierea cetăţenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei şi tranzitarea acestuia până la graniţa cu România să fie stabilite, şi apoi măsurile implementate, de autorităţile de resort ale ministerelor de interne din cele două ţări", se arată în comunicatul MAE. 

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite