Bihorul este pe locul II în topul județelor din țară care se vor încălzi prin metode eco
0Orădenii care vor să se încălzească ecologic se pot înscrie în noul program Prima Casă, prin care se oferă finanțare de 6.000 de lei prin Administrația Fondului de Mediu celor care vor să-și cumpere panouri solare. În paralel, Agenția de Protecția Mediului încă studiază dosarele depuse anul trecut. Județul Bihor este pe locul II în România în ce privește numărul de dosare depuse în 2010 și aprobate pentru finanțare.
Programul Casa Verde a fost lansat anul trecut în România și a atras ca un magnet bihorenii. Prin Casa Verde, cei care vor să se încălzească ecologic primesc finanțare dacă demonstrează că sunt eligibili. Astfel, începând cu data de 1 iulie 2010, peste 1000 de bihoreni au depus cereri de finanțare la APM Bihor. Dintre aceste cereri, peste 750 au fost deja aprobate până în prezent și verificările continuă. Astfel, județul nostru este pe locul II în România în privința dosarelor aprobate. Orădenii care vor să afle dacă le-a fost acceptată cererea trebuie să verifice site-ul afm.ro. Câștigătorii trebuie să se prezinte la semnarea contractelro în termen de maxim 60 de zile de când li săa publicat numele.
O nouă rundă de înscrieri
Ministerul lansează cea de-a doua sesiune Casa Verde iar ghidul de finanțare a fost publicat pe site-ul AFM. Bihorenii care sunt interesați de mijloacele ecologice de a se încălzi trebuie să știe următoarele lucruri: Se primește finanțare de 6.000 de lei pentru cumpărarea de panouri solare și centrale termcie care funcționează pe bază de peleți sau rumeguș. Se primește finanțare de 8.000 de lei pentru achiziționarea pompelor de căldură. Aceste sume de bani sunt primite sub formă de decont după montarea instalațiilor.
Sunt eligibile persoanele fizice cu domiciliul în România, proprietare sau coproprietare pe imobilul în care urmează să se facă investiţia. Proprietarul trebuie să demonstreze că imobilul nu este în litigiu și că nu are restanțe fiscale.
Acte pentru aplicare
Dosarul de finanţare trebuie să conţină cererea anexată la ghidul solicitantului, o declaraţie pe proprie răspundere, copie a actului de identitate, extras de carte funciară în original. Pentru locuinţele în construcţie este necesară o copie legalizată a autorizaţiei de construire. Solicitantul trebuie să depună un certificat în original privind plata obligaţiilor la bugetul local, un extras de cont şi un plic completat cu numele, adresa beneficiarului şi titlul programului