Anchetă DNA: Poliţiştii de la Înmatriculări Auto Bihor câştigau zilnic peste 100 euro din şpăgi

0
Publicat:

Zece poliţişti de la Serviciul Înmatriculări şi Permise Auto Bihor, inclusiv şeful departamentului, Toma Tecar, sunt în atenţia procurorilor DNA Oradea şi a poliţiştilor DGA Bihor, pentru fapte de corupţie.

perchezitii la serviciul permise si inmatriculari auto bihor foto bihoreanul01 jpg

Concret, în loc să ţină cont de programările făcute online, cei zece poliţişti preluau cu prioritate dosarele prezentate de intermediarii care oferă servicii de înmatriculare auto - samsari de maşini second hand şi reprezentanţii unor birouri de copiat acte.

În schimbul acestor favoruri, poliţiştii primeau între 40-60 lei pentru fiecare dosar. Fiecare poliţist strângea, zilnic, în jur de 100 de euro din aceste „bacşişuri”, în condiţiile în care intermediarii veneau fiecare cu câte trei, cinci, chiar zece dosare.

„Intermediarii veneau cu minimum 100 lei pentru fiecare dosar în parte, bani din care trebuia să se achite contravaloarea plăcuţelor de înmatriculare. Poliţiştii nici măcar nu mimau gestul de a da rest, care le intra lor în buzunare. Îşi făceau din şpăgi venituri mai mari decât din salarii”, au explicat, pentru „Adevărul”, surse din anchetă.

Atenţie, se filmează!

Ancheta în acest caz a pornit la începutul anului, iar poliţiştii au fost monitorizaţi mai multe luni, audio şi video, iar săptămâna trecută, ofiţerii DGA Bihor şi procurorii DNA au descins la sediul Serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto. După ce au blocat intrările, anchetatorii le-au cerut poliţiştilor să stea la perete, inclusiv comisarului şef Toma Tecar, percheziţionându-le birourile.

De asemenea, anchetatorii le-au făcut poliţiştilor de la ghişee „monetarul" şi le-au verificat actele, înregistrând întreaga procedură, care a durat până seara, aproape de ora 20.00, motiv pentru care programul cu publicul a fost suspendat o zi întreagă, cât a durat descinderea.

Acţiunea de la sediul instituţiei a fost dublată de alte zece percheziţii domiciliare, inclusiv la şeful Serviciului Înmatriculări şi permise Auto Bihor, fără ca vreunul dintre suspecţi să fi fost ridicat, deocamdată, pentru audieri.

Prefectul Dumitru Ţiplea: „Am asigurat tot sprijinul"

Într-un comunicat transmis presei, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a confirmat faptul că procurorii DNA Oradea, cu sprijinul ofițerilor DGA Bihor, au efectuat percheziții, ridicări de documente și imagini la sediul Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculări Bihor.

Activitățile au vizat existența unor suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni în legătură cu serviciul de către anumiți funcționari", se arată în informare.

Potrivit prefectului, anchetatorii l-au informat despre inadvertenţele din activitatea serviciului şi i-au solicitat suportul pentru desfăşurarea în bune condiţii a anchetei.

Apreciez eforturile celor de la Direcția Generală Anticorupție pentru a identifica neregulile din cadrul acestui serviciu. Prioritatea mea în acest moment este să asigurăm funcționalitatea serviciului în cât mai bune condiții posibil. Cetățenii trebuie deserviți în continuare și atenția mea se îndreaptă spre a rezolva prompt această situație” a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite