TollRo, noua taxă pentru camioane. Ce alte măsuri anunță Ministerul Transporturilor

0
Publicat:

Un proiect de lege, aflat în dezbatere la Ministerul Transporturilor, propune un nou sistem de calcul și de stabilire a tarifelor rutiere. 

Ministerul Transporturilor pregătește noi măsuri pentru șoferi, Foto: Arhivă Adevărul
Ministerul Transporturilor pregătește noi măsuri pentru șoferi, Foto: Arhivă Adevărul

Mai exact, autoturismele vor plăti o rovinietă, cu un preț diferit în funcție de perioadă, de categoria vehiculului și de nivelul emisiilor poluante. Totodată, camioanele vor fi taxate în funcție de numărul kilometrilor parcurși.

Conform proiectului pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor, de la 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe reţeaua de drumuri naţionale din România, concepute şi construite pentru transportul de persoane şi transportul de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone.

prin prezentul proiect de act normativ tariful rutier stabilit în funcție de perioada parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național va fi reprezentat de rovinietă care va fi aplicabilă tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe această rețea, concepute şi construite pentru transportul de persoane și pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone.”, arată proiectul.

Rovinieta se va aplica în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) și de durata de utilizare a reţealei de drumuri naţionale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.

Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punctul de vedere al tarifului de utilizare, cu vehiculele de transport marfă, se mai arată în document.

Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea.”, informează sursa citată.

Totodată, rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni.

Tariful zilnic nu depăşeşte 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depăşeşte 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depăşeşte 30 % din tariful pentru 12 luni. Achitarea şi emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilităţii acesteia.”, mai arată proiectul de lege.

Excepții de la plata rovinietei

Sursa citată menționează că autovehiculele mai multor instituţii precum MAI, MApN, SRI, SPP, dar şi cele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate, autovehiculele autorizate pentru efectuarea transportul şcolar şi ambulanţele detinute de autorităţile sau entităţile publice vor fi scutite de plara rovinietei.

La fel şi vehiculele care efectuează transporturi în cadrul unor misiuni de protecţie civilă sau misiuni umanitare pe teritoriul României sau care tranzitează România în acest scop.

De scutiri vor beneficia şi persoanele cu handicap, precum şi însoţitorii sau, după caz, asistenţii personali ai acestora, deţinători de autoturisme.

TollRo, noua taxă pentru camioane

Totodată, prin proiectul de act normativ,, camioanele de marfă vor plăti un tarif rutier stabilit în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național, numit TollRo.

CNAIR este entitatea desemnată să perceapă și să încaseze TollRo.

TollRo se va aplica pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute şi construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone. Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al TollRo, cu vehiculele de transport marfă.”, mai arată reprezentanții MT.

Potrivit acestora, TollRO se stabilește în funcţie de:

a) tariful unitar;

b) distanța parcursă pe un sector de drum din domeniul SETRE România exprimată în unități întregi de kilometri.

TollRo se calculează prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite