Alegeri prezidenţiale 2014 "A fost un bumerang". Klaus Iohannis a câştigat în comunele bihorene cu primari traseişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsenie Morosan, primarul comunei Balc, si Nicolae Neag, primarul comunei Dobresti
Arsenie Morosan, primarul comunei Balc, si Nicolae Neag, primarul comunei Dobresti

De  legea traseismului politic au profitat mai mulţi primari din Bihor, fiind convinşi că odată cu trecerea la un alt partid, în special PSD, lucrurile vor merge mult mai bine pentru comuna lor. Odată cu alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte al României pentru următorii 5 ani, lucurile se schimbă, mai cu jumătate de gură cei care au trecut în altă tabără politică fiind dispuşi să se reîntoarcă.

Ordonanţa de Guvern 55/2014 le-a dat voie aleşilor locali ca pe parcursul a 45 de zile să-şi schimbe partidul de pe lista căruia au fost aleşi fără să-şi piardă mandatul. Printre cei care au profitat de această ordonanţă s-au aflat şi 12 primari bihoreni.

Când au făcut pasul nu se aşteptau ca alegerile să fie câştigate de Klaus Iohannis, candidatul ACL la preşedenţia României. Minunea s-a întâmplat pe 16 noiembrie, iar acum vine vremea regretului.

Una dintre comunele bihorene în care Klaus Iohannis a ieşit învingător este Balc. Rezultatul a fost unul surprinzător chiar şi pentru primarul Arsenie Maroşan, care a profitat de ordonanţa traseismului politic şi a trecut dui tabăra PDL în cea a PSD.

“Nu m-am aşteptat la un astfel de rezultat. Lumea a dorit o schimbare. Când am trecut la PSD am ales sdă o fac pentru că era partidul de la guvernare şi aveam nevoie de bani pentru comună. Încă nu mi-am revenit după aceste alegeri”, ne-a declarat primarul.

Cu toate acestea nu exclude o posibilă revenire acum în marele PNL.

“Voi analiza situaţia. Nu spus NU. Nu cred că dacă va fi guvern PNL nu vor fi colegi care să nu regrete că au trecut în tabăra opusă”, a mai spus primarul Arsenie Maroşan .

În anul 1996,  primarul din Balc era în PD al cărui membru a fost până în 2004, când a trecut în PSD, fiind membru al acestui partid până în 2006.  Din 2006 până în toamna acestui an a fost din nou membru PDL, acum fiind social democrat.

Un alt primar care a ales să profite de ordonanţa traseismului politic este Nicolae Neag din comuna Dobreşti. În comuna pe care o conduce, învingător a fost, spre surprinderea sa, Klaus Iohannis.

“A fost un bumerang. Asta este. Într-o întrecere există învinşi şi învingători. S-au prezentat mulţi oameni la vot, pot spune că în comuna noastră nu am mai întâlnit un asemenea procentaj în ce priveşte prezenţa la urne. Peste 60%”, ne-a spus primarul.

Nu a ales să treacă la PSD fără niciun beneficiu. A ştiut să profite de situaţie şi să negocieze. În schimbul unor sume deloc de neglijat, care au ajuns în conturile primăriei, a avut de îndeplinit un target. 1200 de voturi pentru  Victor Ponta. I-au lipsit 2.

“Nu regret că am trecut. Klaus Iohannis a spus că va fi preşedintele tuturor românilor. Nu exclud varianta întoarcerii. Eu nu o să mă duc cu cerşeala. Dacă se va oferi un beneficiu pentru comună nu voi spune Nu. În primăvară cineva s-a gândit şi la comuna noastră şi am primit 220.000 de milioane de lei noi. Sper ca domnul Mang să se ţină în contiunuare de promisiuni. Un primar nu trece pentru el, trece pentru comună”, a mai spus primarul Neag.

În anul 2000, Nicolae Neag s-a înscris în PSD unde a stat până în 2006, an în care a trecut la PDL. A decis să beneficieze de ordonanţa lui Dragnea şi s-a reîntors în PSD.

Mai puteti citi:

Ponta susţine că a plătit politic ruşinea votului din diasporă

Victor Ponta crede că votul electronic şi împuternicirea exclusivă a Autorităţii Electorale Permanente cu organizarea alegerilor sunt cele mai bune soluţii pentru un vot fără batjocură în străinătate. Propunerile sale nu au avut ecou la colegii din opoziţie, care i-au cerut demisia.

Joe Biden l-a sunat pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita după câştigarea alegerilor prezidenţiale

Vicepreşedintele american, Joe Biden, l-a sunat pe preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, şi l-a felicitat pentru victoria în alegeri, remarcând rata de participare impresionantă, un indiciu al unei democraţii puternice şi sănătoase, arată un comunicat al Casei Albe.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite