VIDEO Miniştrii au evitat să pupe moaştele la Iaşi. Victor Ponta s-a mărginit doar la o baie de mulţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a participat la slujba de pomenire a Cuvioasei Parascheva de la Iaşi, alături de alţi doi membri ai Guvernului, Rovana Plumb şi Daniel Constantin.

În jur de 6.000 de oameni au luat parte astăzi, 14 octombrie, la slujba dedicată Cuvioasei Parascheva, una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul creştin-ortodox.

Ceremonia a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Teofan, aflat în fruntea unui sobor de peste 40 de înalţi clerici ai Bisericii Ortodoxe, din România şi din ţări vecine. 

Slujba a fost ţinută pe o tribună de dimensiuni mari instalată în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi şi orientată înspre Teatrul Naţional. Credincioşii au asistat la ceremonial pe pietonalul Ştefan cel Mare, dar politicienii prezenţi au urcat pe scenă alături de capii bisericii.

Au fost în jur de 70, majoritatea parlamentari de Iaşi, oameni de afaceri şi şefi ai administraţiei locale, precum primarul Gheorghe Nichita şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei. În primul rând au stat Victor Ponta, alături de soţia Daciana, precum şi alţi doi miniştri ai cabinetului, Rovana Plumb şi Daniel Constantin.

La Iaşi a mai fost prezent şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. În premieră absolută la slujba religioasă de la Iaşi, mitropolitul Teofan a premiat o familie cu 13 copii din Roznov, judeţul Neamţ şi a lăudat virtuţile familiei. Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a înmânat Ordinul Constantin Brâncoveanu lui Nicolae Popa, iar soţiei acestuia, Georgeta Popa, Ordinul Maria Brâncoveanu, precum şi un exemplar din Sfânta Scriptură şi o icoană cu chipul Sf. Cuvioase Parascheva.

Distincţiile au fost oferite în anul în care Biserica Ortodoxă marchează 300 de ani de când domnitorul Constantin Brâncoveanu şi cei patru fii ai săi au fost decapitaţi pentru că au refuzat să renunţe la creştinism. De altfel, anul acesta au fost aduse la Iaşi şi moaştele domnitorului român. „Sfântul Constantin Brâncoveanu şi distinsa şi binecuvântata sa soţie, Doamna Maria, au fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu 11 copii, şapte fete şi patru băieţi. Câtă durere în cele din urmă când toţi băieţii au fost ucişi pentru dreapta credinţă şi pentru fidelitatea lor la un anumit moment al vieţii. De aceea folosim acest minunat prilej pentru a onora o familie de aici din Moldova, care în ciuda vremurilor şi în ciuda greutăţilor care ne ating pe fiecare, reuşesc să rămână verticali în faţa istoriei, să muncească un petec de pământ de două hectare de teren, să aibă 13 copii, să nu întindă mâna nici la autoritatea locală, nici la organismele Bisericii“, a declarat ÎPS Teofan, pe scena unde a avut loc slujba.

Un alt subiect important la Iaşi, discutat inclusiv între oamenii din mulţime, a fost acuzaţia făcută de Traian Băsescu în preziua sărbătorii religioase, potrivit căreia Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al SIE între 1997 şi 2001. Premierul a caracterizat spusele preşedintelui României prin sintagma „Numai minciuni!“, într-o declaraţie pe care a dat înainte să participe la slujba religioasă. „Vă spun cu toată deschiderea că azi o să mă rog şi pentru preşedintele Traian Băsescu, pentru că este extrem de tulburat şi frământat şi România nu trebuie să mai depindă de tulburările unei persoane. Eu cred că există instituţii ale statului care, dacă cineva a încălcat legea, îl va trage la răspundere“, a declarat Ponta. Primul ministru a adăugat că, din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile şi şi-a servit ţara.

Din motive necunoscute, Elena Udrea n-a mai urcat pe scena din faţa Mitropoliei, deşi declara în cursul dimineţii pe Facebook că „vreau să fiu alături de zecile, poate chiar sutele de mii de pelerini care s-au strâns anul acesta în capitala Moldovei“.

La terminarea slujbei, politicienii şi ierarhii ortodocşi s-au retras, pe un culoar de de aproximativ 150 de metri până la clădirea administrativă a Mitropoliei, dar au evitat să treacă şi pe la catafalcul cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, unde fiecare pelerin a avut de aşteptat în jur de 4 ore la coadă.

Pe drum, primul ministru a făcut o baie de mulţime, între credincioşi. Reacţiile la apropierea candidatului la preşedinţie au variat de la „Bravo!“, „Uite-l pe Ponta!“ sau „Să ne scăpaţi de Băsescu care vă pune numai beţe în roate!“, până la „Trădătorule!“ şi „Hoţule!“. Un protestatar a fost săltat de jandarmi imediat ce a rostit primele cuvinte şi a fost condus cu forţa către dubă.

De altfel, pentru venirea lui Victor Ponta la Iaşi a fost mobilizat un număr impresionant de oameni de ordine, de la membri SPP, până la jandarmi, poliţişti sau membri PSD Iaşi, majoritatea în civil. După slujbă, delegaţia oficială a luat masa la un centru al Mitropoliei Moldovei, iar în după-amiaza zilei de ieri liderii PSD au mai participat la o întâlnire discretă cu primarii partidului din judeţul Iaşi.

Mai puteţi citi:

Victor Ponta la Iaşi: „Mă voi ruga şi pentru preşedintele Băsescu, care este extrem de tulburat“

Cercetătorul trecut prin 24 de pelerinaje ortodoxe: „La moaşte vin oameni care vor uimire într-o lume în care nimic nu-i mai motivează“

O femeie a murit din cauza oboselii şi a inimii în timp ce aştepta să ajungă la moaştele Cuvioasei Parascheva

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România

Politicienii s-au băgat din nou în faţă la moaştele Sfintei Parascheva. Un pelerin de rând aşteaptă 15 ore să ajungă la raclă

Parascheva, de la sfântă la afacerea BOR

Începe cel mai mare pelerinaj religios din ţară

Sărbătorile Iaşiului - program tras la indigo cu cel din 2012. Cât cheltuie Primăria pentru Pavel Bartoş, Smiley, Loredana, Mandinga şi Cargo

Sărbătorile Iaşului, desfiinţate de organizatorii de evenimente

Iaşi, oraşul de după dealuri

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite