UPDATE Pacientul din Iaşi infectat cu HIV nu are şi COVID-19, aşa cum au afirmat iniţial şefii Spitalului de Boli Infecţioase
0Un pacient român cu HIV ar fi fost diagnosticat şi cu COVID-19 la Iaşi. Ulterior, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi a revenit cu un comunicat prin care a infirmat informaţia iniţială.
Pacientul cu HIV diagnosticat vineri, 17 aprilie, cu Covid-19, nu este infectat cu SARS-CoV-2, spun cadrele medicale ieşene în cursul zilei de sâmbătă, 18 aprilie.
Pacientul este un bărbat din judeţul Neamt şi se afla internat la Spitalul de Urgenţe din Piatra Neamţ, acolo unde i s-ar fi făcut un test rapid vineri, 17 aprilie. Însă, este monitorizat în permanenţă de medicii Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, fiind singura unitate medicală din Moldova care se ocupă de cazurile de HIV/SIDA. Astfel, medicii ieşeni au decis să i se facă şi testul la PCR. Rezultatul a ieşit negativ.
„PCR-ul a ieşit negativ. Prima dată probabil a fost făcut un test rapid care a ieşit pozitiv. Nu mi-a dat informaţii medicul de acolo. Mi-a spus că sigur are, că probabil e febril. La noi a ieşit negativ, dar i-am spus că pacientul trebuie ţinut sub control. Nu ştim cum evoluează o astfel de infecţie pe un organism cu HIV”, a spus Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Potrivit acesteia, dacă prima dată i-a fost făcut un test rapid, încă o data relevanţa testelor rapide se dovedeşte a fi de 60%.
Ştire iniţială:
Vineri, 17 aprilie, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi a fost diagnosticat cu Covid-19 un pacient cu HIV/SIDA. Acesta este un caz unic în România.
Medicii se chinuie să caute o soluţie pentru a-l vindeca, însă situaţia este cu atât mai dificilă cu cât ambele boli se tratează cu acelaşi medicament. Este vorba despre Keletra.
„Avem un pacient spitalizat cu infecţie cu HIV şi SARS-CoV-2 care se află în afara oricărui pericol deocamdată. În cazul său, cadrele medicale vor trebui să vadă ce măsuri vor fi luate în plus în tratament faţă de pacienţii care nu suferă şi de această patologie. Vom căuta soluţii, cel mai probabil până la apariţia unui vaccin. Coronavirusul ne face să căutăm soluţii. În acest moment nu ştim dacă va răspunde la acest tratament. Nu cunoaştem faptul că boala va rămâne sau nu nemodificată”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobaţ managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Medicii sunt rezervaţi. Din cauza lipsei studiilor aprofundate asupra unui astfel de caz, nimeni nu ştie care va fi soarta pacientului.