Tratamentul cu antibiotice în rândul copiilor. Manager de spital: „Eu, ca părinte, nu aș face asta”

0
Publicat:

Cel puțin trei sferturi dintre bolile cu febră ale copilului sunt produse de viroze și nu se tratează cu antibiotic, dar părinții sunt tentați să administreze antibiotic. Declarațiile vin în contextul discuțiilor privind administrarea antibioticelor fără rețetă.

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

În plin val de viroze și gripe la copii, dar și în contextul în care un ordin emis de Ministerul Sănătății reglementează condițiile în care farmaciștii pot să le elibereze clienților anumite antibiotice și în lipsa unei rețete, bioinginerul Alina Belu, manager al Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași, trage un semnal de alarmă cu privire la graba privind utilizarea antibioticelor. 

La noi se aplică legislația în vigoare. Ordinul de ministru prevede că antibioticul poate fi lua direct de la farmacist, în caz de urgență. La nivelul spitalului, însă, noi recomandăm medicație pe rețetă compensată. Iar ce nu există ca variantă compensată se recomandă pe rețetă simplă. Antibioticele și antifungicele  sunt medicamente compensate. Deci, la nivelul spitalului, noi nu întâmpinăm o problemă în această situație. Problema rămâne ce se întâmplă acasă. În practică, părintele merge la farmacie și spune simptomatologia copilului. Să nu uităm: copilul nu poate spune întreg tabloul clinic, iar părintele nu poate face anamneza ca la carte. Vă spun, eu ca părinte nu aș face asta. Evităm cât putem antibioticele”, a spus Alina Belu, managerul Spitalului de Copii din Iași, la VIVA FM Iași. 

Mai mult decât atât, deciziile părinților se bazează și pe emoții, iar un părinte speriat, care nu are sfatul unui specialist, are tendința să vadă doar pericolele și să acționeze nu tocmai corect din punct de vedere medical.

„Un antibiotic luat la recomandarea unei persoane care nu știe istoricul copilului poate să-l afecteze pe termen lung. Nu știm în viața asta cum vom ajunge cu o infecție care nu va mai răspunde la antibioticele descoperite în acel moment. Din cauza administrării greșite, sunt copii care nu mai reacționează la niciun tratament. Sunt fragili”, adaugă medicul Alina Belu. 

Conform unui document emis de Parlamentul European, această rezistenţă a bacteriilor la tratament, datorată în special utilizării excesive a antibioticelor, este responsabilă pentru aproximativ 25.000 de decese, în fiecare an, în Uniunea Europeană.

Record de internări

Potrivit medicilor, pentru a ști când un episod cu «roșu în gât» este boală bacteriană, unul dintre rarele scenarii când este necesară administrarea de antibiotice la bolnavii cu vârstă mai mare de trei ani, este necesar un exsudat faringian. Deci nu este suficient doar să mergem la farmacie. 

În această perioadă, România se confruntă cu un val de infecții respiratorii, cei mai afectați fiind copiii. Spitalele și medicii de familie sunt asaltați de numărul mare de pacienți. Reprezentanții Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” din Iași spun că este cel mai agresiv val de viroze din ultimii 10 - 15 ani. Ei atrag atenția asupra faptului că bolile respiratorii pot da complicații severe la sugari și copiii până în doi ani. 

Managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași subliniază că traversăm o perioadă atipică. „Dacă în ultimii zece ani știam din statistici, din tot ce înseamnă investigații și previziuni epidemiologice, că valul de gripă și viroze începe undeva la mijlocul lunii ianuarie și se atenuează spre sfârșitul lunii februarie, în acest an am avut un debut fulminant cu un număr record de aproape 25-30 de internări în 24 de ore pe secțiile de pediatrie, ceea ce ne-a dus în imposibilitatea asigurării unor condiții de tratament cum le știam eu, în spațiile dedicate pediatriei, și a trebuit să relocăm și să aducem paturi suplimentare”, mai spune bioinginerul Alina Belu. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite