Cel mai agresiv val de viroze din ultimii 15 ani. În unele spitale se suspendă programul de vizită al aparținătorilor

0
Publicat:

Peste 150 de pacienți pe zi, la Spitalul pentru Copii din Iași. Și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt internați 22 de copii cu afecțiuni virale ale aparatului respirator. 

image

România se confruntă cu un val de infecții respiratorii, cei mai afectați fiind copiii. Spitalele și medicii de familie sunt asaltați de numărul mare de pacienți.

Reprezentanții Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” din Iași spun că este cel mai agresiv val de viroze din ultimii 15 ani. Ei atrag atenția asupra faptului că bolile respiratorii pot da complicații severe la sugari și copiii până în doi ani.

Dacă în mod obișnuit erau internați 10-15 copii cu infecții respiratorii și complicații ale acestora, săptămâna trecută s-au înregistrat 110 internări. Iar numărul lor a crescut și în primele zile ale anului.

Din acest total de prezentări, 40 la sută dintre cazuri au fost la grupa de vârstă 0-1 an, 12% la un an, 14 % la doi ani, 8 % la trei ani, același număr de prezentări în rândul copiiilor de patru ani, 13% la cinci - nouă ani, iar restul procentului la grupele de vârstă 10-18 ani. Media prezentărilor în gărzi a fost de 150 de pacienți, dar au fost si zile extrem de aglomerate în care numărul consultațiilor într-o gardă a ajuns la 175”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului „Sf. Maria” din Iași. 

Cel mai frecvent, copiii consultați aveau simptome precum durere și inflamație la nivelul gâtului, nas înfundat/ secreții nazale, durere de cap, febră sau tuse.

Simptomele infecțiilor respiratorii superioare sunt durerea în gât, adenofaringita, în vreme ce infecțiile respiratorii inferioare se manifestă prin pneumonie, bronșită și infecții ale căilor respiratorii.

„Se poate transforma într-o epidemie”

În același timp, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași din Iași sunt internați 98 de pacienți cu afecțiuni virale ale aparatului respirator. Dintre aceștia, 22 sunt copii. 

Aproape o treime din pacienții adulți se află sub tratament și îngrijire pentru gripă. Investigațiile efectuate în laboratorul de biologie moleculară al spitalului au confirmat prezența virusului gripal. Ceilalți pacienți au testul confirmat pentru Sars-Cov2 și viroză cu virus respirator sincițial, iar comorbiditățile, vârsta sau chiar forma mai gravă dezvoltată au impus luarea deciziei de tratament în regim de spitalizare”, explică Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. 

În rândul celor mici, din cei 22 de pacienți 13 au fost deja confirmați cu virus gripal, cinci sunt în investigații medicale, iar trei dintre ei au dezvoltat complicații precum pneumonia.

Sfârșitul de an și primele zile din anul în care abia am trecut ne confirmă faptul că traversăm un episod epidemiologic din punct de vedere al afecțiunilor virale care se poate transforma într-o epidemie”, adaugă medicul ieșean. 

Potrivit acestuia, în următoare perioadă, începând cu data de 6 ianuarie 2023, se suspendă programul de vizită al aparținătorilor. Rudele sau apropiații pot lua legătura cu persoanele dragi vorbind cu aceștia la telefonul personal, iar pentru relații despre starea de sănătate a pacienților trebuie să sune la numărul de telefon al spitalului urmat de interiorul pavilionului unde aceștia au fost internați.

Știm că atât pacienții, cât și aparținătorii doresc să își vadă persoanele dragi însă am luat această decizie pentru a evita răspândirea afecțiunilor virale care au un grad mare de contagiozitate”, conchide medicul Florin Roșu. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite