Teiul lui Eminescu împlineşte 460 de ani, dar este doar al şaptelea cel mai bătrân arbore din Iaşi. Unde se află cel mai impunător copac din judeţul moldav
0Judeţul Iaşi este „vegheat” de peste 350 de arbori seculari. „Străjerii” care păzesc Moldova de sute de ani sunt, în mare parte, stejari şi tei. 224 dintre aceştia sunt declaraţi arbori-monument, iar 160 sunt avizaţi de Academia Română pentru a primi o astfel de clasificare.
Arborii seculari din judeţul Iaşi trăiesc de peste 600 de ani. Potrivit specialiştilor de la Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu”, numai în municipiu se găsesc 240 de arbori seculari. Ceilalţi sunt localizaţi în diferite comune din teritoriu, cel mai bătrân copac ieşean fiind un tei hibrid în vârstă 675 de ani de la Mănăstirea Bârnova. Arborele a fost martorul invaziilor străine din secolele XVI-XVII şi a fost ales punct de reper pentru construirea bisericii care mai târziu a devenit Mănăstirea Bârnova.
„Părul lui Sticea”, un arbore din localitatea ieşeană Ciohorăni care rodeşte de 608 ani, ocupă poziţia a doua în clasamentul realizat de specialişti. Copacul se găseşte la intrarea în sat şi poartă acest nume pentru că a crescut la poarta unui localnic bătrân, pe nume Sticea.
Conform experţilor, „Părul lui Sticea” este un reprezentat al speciei „Pyrus Sativa”, are o înălţime de 12 metri şi un volum de 8 metri cubi.„Starea fitosanitară a arborelui este precară din cauza ciupercilor parazitare xylofage care în decursul timpului au creat o scorbura înaltă de 6 metri”, subliniază Agenţia pentru protecţia mediului într-unul dintre rapoartele sale. În Ciohorăni mai poate fi admirat un tei secular care păzeşte localitatea de peste 400 de ani.
Următorii patru arbori seculari din judeţul Iaşi sunt stejari cu vârste cuprinse între 500 şi 570 de ani, localizaţi în municipiu, pe Bucium, în oraşul Paşcani, la Grajduri şi la Ciurea. „Teiul lui Eminescu”, cel care i-a fost duhovnic marelui poet, are 459 de ani şi ocupă locul şapte în clasamentul întocmit de experţii ieşeni. Cel mai bătrân copac din Grădina Copou, „Teiul lui Eminescu”, este afectat de cancerul teiului, provocat de ciuperca xylofagă. Conform unui raport emis anul trecut de Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu”, larvele produse de ciupercă atacă frunzele teiului.
Ultimele poziţii din primii zece arbori seculari din judeţul Iaşi sunt ocupate de trei stejari care au fiecare câte 453 de ani şi un platan de 451 de ani. Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu” subliniază în raportul emis anul trecut că autorităţile de pe raza localităţilor în care se găsesc arbori seculari trebuie să-i trateze corespunzător pentru ca bătrânii arbori să reziste factorilor de mediu care îi afectează.
Citeşte şi: