Arborii seculari ai Piteştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase arbori din Piteşti au peste 100 de ani şi sunt protejaţi de lege, dar nu şi de semenii noştri. Un arbore de Ginkgo biloba, peste care au trecut două secole, se află chiar pe lista monumentelor naturii din judeţ

"Adevărul de Seară", împreună cu conf. univ. dr. Valeriu Alexiu, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Piteşti, a realizat un top al arborilor seculari din oraş.

Astfel, pe primul loc se află frasinul (Fraxinus excelsior)  situat pe dealul din spatele Muzeului Judeţean Argeş. Odinioară, aici fusese locul Schitului Buliga, iar călugării au plantat în urmă cu peste două secole două exemplare din această specie. Din păcate, unul dintre frasinii seculari a căzut în această primăvară, din cauza vijeliilor.

Monument al naturii, ciopârţit
Pe locul doi ca vechime se află arborele Ginkgo biloba de pe Strada Egalităţii, numărul 15, care are aproape 200 de ani.

Acesta este şi singurul dintre copacii din Piteşti enumeraţi pe lista monumentelor naturii din judeţ, datorită speciei sale deosebite şi a vârstei înaintate.

Arborele se află pe spaţiul privat al hotelului Victoria, lucru care putea să-i fie, de mai multe ori, fatal.

„A fost mult mai viguros înainte, dar acum e înghesuit. Ba, cei de acolo i-au mai tăiat o ramură şi din rădăcini. E o minune că nu s-a uscat până acum”, spune cercetătorul Valeriu Alexiu.

În topul nostru, pe locul trei se află cei zece chiparoşi de baltă (Taxodium distichum), care populează un mal al Lacului Ştrand şi care au peste 150 de ani. Au fost mai mulţi exponenţi ai acestei specii în judeţ, dar au mai rămas decât aceştia şi încă doi care se află în Parcul Florica, de la Ştefăneşti.

Aceste exemplare  trăiesc numai în mlaştini.  Pentru a nu se sufoca în mâl, rădăcinile trimit pe suprafaţa apei nişte prelungiri cu care absorb apa prin intermediul unui ţesut cu rol de burete. 

Arbori seculari exotici
Doi goruni seculari, din Pădurea Trivale, se află pe locul patru, respectiv cinci, având fiecare o vârstă apropiată de 130 de ani.

Este vorba despre Quercus petraea şi Quercus pseudodalechampii. Viaţa lor va putea fi cruţată de defrişările care se fac în zonă, dacă Pădurea  va fi declarată rezervaţie naturală, aşa cum speră autorităţile.

Ultimii arbori seculari, ca vârstă, au puţin peste 100 de ani şi sunt doi cedri (Libocedrus decurrens), originari din Liban, care se află în faţa Colegiului Naţional „I.C. Brătianu”.

Ei sunt foarte valoroşi prin raritate. În trecut, din lemnul lor foarte rezistent la putrezire fenicienii construiau cele mai bune corăbii.

Autorităţile au luat măsura ca arborii seculari protejaţi să poarte plăcuţe metalice descriptive, ca semn de atenţionare pentru locuitori.

Cu excepţia frasinului şi a celor doi goruni, copacii bătrâni ai Piteştiului sunt exotici. Ei au găsit în oraşul nostru condiţii prielnice de dezvoltare, reuşind  să vegheze, cu „ochii” lor străini, istoria Piteştiului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite