Spitalul de Infecţioase Iaşi rearanjează pavilioanele pentru bolnavii de COVID-19. „Valul patru a început”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Andrei Luca
FOTO: Andrei Luca

Cifrele raportărilor din ultimele zile sunt în continuă creştere, iar multe voci din sistemul medical susţin că România este deja în valul al patrulea al pandemiei de coronavirus

Spitalul de Boli Infecţioase de la Iaşi se pregăteşte de valul patru al pandemiei şi reamenajează toate pavilioanele, astfel încât unitatea să fie pregătită să se ocupe de cât mai mulţi pacienţi infectaţi cu COVID-19, în următoarele luni. Numărul de cazuri cu persoane infectate cu Sars-CoV-2, care se internează în Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi este în continuă creştere, în ultima perioadă. 

„În momentul de faţă am operaţionalizat toate pavilioanele în vederea îngrijirii pacienţilor pozitivi. Inclusiv ultimul pavilion, care îngrijeşte pacienţi non-COVID şi care se află la distanţă de celelalte pavilioane, este în proces de reamenajare din punct de vedere epidemiologic, în vederea transformării acestuia în pavilion COVID-19. Totodată, în vederea măririi capacităţii de îngrijire a pacienţilor care necesită Terapie Intensivă, vom realiza rocada terapiilor intensive. Din totalul pacienţilor internaţi în ultimele trei săptămâni în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, toţi pacienţii au prezentat suspiciune înaltă de infectare COVID-19 cu tulpina Delta, iar o parte dintre aceştia au fost şi confirmaţi”, a declarat doctorul Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. 

„Tendinţa este de creştere rapidă”

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi spune că, după cum o arată cifrele, ţara noastră este deja în valul patru al pandemiei. 

„Evoluţia infectărilor şi a internărilor în spital, a cazurilor grave care ajung în ATI, arată că suntem în valul patru deja şi că tendinţa este de creştere rapidă. Dacă ne referim la rata infectărilor în luna iulie, comparativ cu luna august, constatăm că media infectărilor s-a dublat. În luna iulie aveam cinci cazuri pe zi, în luna august avem 12 cazuri pe zi. S-a dublat şi rata internărilor. Dacă în iulie aveam 2,5 cazuri pe zi, în august sunt 5,2 cazuri pe zi. Trebuie să reţinem că din cele 422 de cazuri internate, 47 au fost persoane care au fost vaccinate, dar niciuna dintre aceste persoane nu a avut o evoluţie gravă”, a spus Vasile Cepoi, director DSP Iaşi. 

Soluţia cea mai bună văzută de acesta este în continuare distanţarea socială, vaccinul prevenind doar o evoluţie gravă a bolii. 

„Soluţia este vaccinarea, în sensul în care prevenim apariţia unor manifestări clinice grave care să necesite internare în spital sau în terapie intensivă. Prevenţia este asigurată de respectarea regulilor generale care au fost implementate de la începutul acestei pandemii, respectiv purtarea măştii şi distanţarea socială. Spun acest lucru deoarece datele studiilor observaţionale arată că inclusiv persoanele vaccinate se pot reinfecta şi pot transmite boala. Prin urmare, protecţia cea mai bună este purtarea măştii. Vaccinul previne o evoluţie gravă a infecţiei”, a conchis Vasile Cepoi. 

La ultima raportare, în România au fost confirmate alte 849 de noi îmbolnăviri din 36.998 de teste efectuate. În acelaşi timp au fost înregistrate 14 decese, iar la Terapie Intensivă sunt internaţi 212 de pacienţi.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cum au fost păcăliţi mai mulţi turişti români din Grecia chiar de o chelneriţă din România. „Credeam că putem comanda liniştiţi, că e de-a noastră”

Nepregătită şi somnambulă, România a mai primit o insultă gravă din partea Ungariei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite