Cele mai stupide apeluri la Ambulanţa din Vaslui: „Alo, am înghiţit o şopârlă“, „Aveam nevoie de un taxi“, „Mi-a ieşit o bubiţă între degetele de la picioare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispecer FOTO Arhivă
Dispecer FOTO Arhivă

„Îmi trebuia un taxi şi am sunat la Ambulanţă. Hai sănătate“, este una din cele mai stupide şi sincere declaraţii ale unui vasluian care a sunat la 112 şi iniţial a acuzat că a fost răpit, sechestrat şi abandonat în nămeţi.

Statistic vorbind, peste jumătate din apelurile românilor la 112 sunt false. Vasluienii nu puteau să facă notă discordantă: dispecerii de la numărul unic de urgenţă sunt asaltaţi zilnic cu tot felul de solicitări. Staţia Judeţeană de Ambulanţă (SAJ) Vaslui nu face faţă apelurilor, cei mai mulţi folosind acest mijloc pentru a benefica de servicii medicale gratuite. Sunt, însă, şi numeroase cazuri unde abuzul este dus la extrem. "Adevărul" propune un top al celor mai stupide apeluri.

Taxi-Ambulanţa Vaslui

- Recent, o adolescentă de 18 ani dintr-o localitatea vasluiană Văleni a sunat la 112 şi a simulat o criză de stomac. Ambulanţierii au găsit-o la domiciliu îmbrăcată în rochie mulată, scurtă, cu tocuri de 15 centimetri. Tânăra se ţinea de stomac şi a fost dusă la Spitalul Judeţean Vaslui. Ajunsă la destinaţie, fata a recunoscut nonşalant că de fapt avea întâlnire cu iubitul ei şi cum acesta a sunat-o să-i spună că nu are bani de benzină pentru a o duce la club, a simulat problema de stomac pentru a ajunge la oraş.

- Pentru doi adolescenţi de 17, respectiv 19 ani, din satul Fîstîci, Ambulanţa a fost chemată la ora 5 dimineaţa pentru că nu aveau alt mijloc de transport până la oraş. Cei doi au profitat de faptul că minorii au dreptul la însoţitor şi au sunat la 112 spunând că cel de 17 ani are dureri puternice în piept şi nu mai poate să respire. Cadrele medicale i-au luat pe amândoi şi i-au dus la Spitalul Vaslui, unde au refuzat consultul şi spitalizarea. Luaţi la întrebări, au spus amuzaţi că aveau autocar către Braşov la ora 7 şi, cum nu aveau alt mijloc de transport, au apelat la serviciul unic de urgenţă.

- O domnişoară de 21 de ani, din localitatea Rebricea, o suburbie a municipiului Vaslui, a sunat la 112 să ceară sprijin medical pentru că seara şi-a vopsit părul şi avea mâncărimi la nivelul scalpului. Cum dispecerul de la Ambulanţă i-a spus că situaţia descrisă nu intră în comepetenţa lor, tânăra a insistat spunând că i s-a umflat faţa şi nu mai poate să respire. Aşa a convins să-i fie trimisă o ambulanţă la poartă. După ce a ajuns la uşa spitalului, a coborât şi a refuzat internarea, spunând că îi este mult mai bine.

Gravida în travaliu: "Reveniţi mai târziu, am rufe de spălat"

- Doi soţi de 60, respectiv 65 de ani, din Costeşti, sat aflat la aproximativ 20 de km de Vaslui, au pus un echipaj de Ambulanţă pe drumuri de două ori la interval de câteva minute, dintr-o ambiţie. Cei doi erau în stare de ebrietate şi au simulat la telefon un infarct. Medicul ajuns la faţa locului a fost refuzat, cei doi soţi spunând tranşant că au sunat doar ca să verifice promptitudinea. Fiind certaţi că abuzează de acest serviciu în timp ce alţi oameni bolnavi cu adevărat trebuie să aştepte, bărbatul a spus: „Pe cât facem pariu că vă întorceţi la noi când ajungeţi în vârful dealului”. După ce echipajul de Ambulanţă a plecat, cei doi au aşteptat 10 minute şi au sunat din nou la 112, simulând infarctul. Echipajul a fost întors din drum, iar bărbatul satisfăcut le-a spus: „Ţi-am demonstrat că te întorci dacă vreau eu!?”.

„O situaţie care m-a revoltat la maximum am trăit-o personal. Mă aflam într-un magazin unde vânzătoarea vorbea cu o tânără de vreo 20 de ani, cu care se cunoştea. Tânăra se plângea că nu se simte prea bine şi că ar trebui să-şi facă nişte analize. Vânzătoarea i-a spus să nu fie proastă să se ducă la medicul de familie pentru că pierde prea mult timp, mai bine ar fi să spune la 112, să spună că a leşinat, şi o duce gratis la spital şi îi fac şi analize”, a povestit, pentru „Adevărul”, Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.



- Un apel la 112 format la ora 2 noaptea de către o femeie din Codăeşti a sunat cam aşa: „Mi-a ieşit o bubiţă între degetele de la picioare şi mă mănâncă”. „Pacienta” i-a spus dispecerului că a avut musafiri şi nu a putut să-i lase baltă, aşa că a răbdat mâncărimile până au plecat. În acest caz, nu a fost trimis echipaj la solicitare.

- O gravidă din Codăeşti, aflată la a treia sarcină, a sunat la 112 pentru că-i venise sorocul, dar a refuzat să urce în Ambulanţa chemată pentru că avea rufe de spălat. După 2-3 ore a sunat din nou şi aproape a născut în ambulanţă

"Alo, ambulanţa?! Nu am chef de prăşit"

- O altă gravidă, din Siliştea, aflată în luna a opta, a sunat la 112 spunând că i-a venit sorocul. În drum spre spital a recunoscut că nu are contracţii, dar le-a invocat pentru că soţul voia să o ia la prăşit şi ea nu avea chef să stea în soare

- Un bărbat de 42 de ani, din Lingurari, a sunat la 112 la ora 4 dimineaţa şi a spus că a înghiţit o şopârlă. Crezând că e vorba despre o persoană cu afecţiuni psihice aflată în criză a fost trimis un echipaj al Staţiei Judeţene de Ambulanţă. De fapt, bărbatul trebuia să ajungă la Tribunalul Vaslui unde era citat într-un proces. A vrut să ajungă gratis şi a spus la telefon ce i-a trecut prin minte pe moment.

- Un caz mai vechi, din 2014, este al unui cetăţean din Bârlad. Constantin Mitescu, care avea la acea vreme 37 de ani, a sunat la 112 şi a spus că a fost răpit şi sechestrat, băgat într-un portbagaj apoi aruncat în câmp, în zăpadă. Au fost mobilizate echipaje de Poliţie, Pompieri şi Ambulanţă. Când l-au găsit au constat că acesta e în stare avansată de ebrietate. A recunoscut că nu avea bani să cheme un taxi să-l ducă acasă. Acesta fusese în vizită la nişte rude în localitatea Fîstîci şi a plecat de la ei în jurul orei 23 şi s-a îndreptat către Blăgeşti. «Nu m-a bătut nimeni pe mine. Cine să mă bată?! N-au curaj! Îmi era frig în zăpadă! Nu vreau să vă spun ce am păţit. Îmi trebuia un taxi si am sunat la ambulanţă. Hai, sănătate!», a spus cetăţeanul turmentat. Acesta a primit o amendă de 1.000 lei.

„Legea actuală nu îi sancţionează pe cei care abuzează de Ambulanţă. Ordonanţa de Urgenţă 34/2000, care reglementează direcţionarea apelurilor la 112, sancţionează doar pe cei care fac apeluri false. Dacă un pacient exagerează diagnosticul sau refuză internarea şi consultul la CPU, nu este sancţionat. Din această cauză, Ambulanţa este supraîncărcată, se pot crea situaţii în care urgenţe reale nu pot fi soluţionate în cel mai scurt timp pentru că toate echipajele sunt blocate de cei care abuzează, personalul de la Urgenţe este epuizat având prea multe consultaţii pe zi”, a conchis Aurora Popa.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite