Şefii Bisericii vor să stingă scandalul „schismaticilor“ cu ajutorul unor prelaţi străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient şi o delegaţie din partea Patriarhiei Georgiei au vizitat săptămâna aceasta România. Reprezentanţii BOR arată că vizita se explică în contextul împlinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna. Anunţul vizitelor din partea celor două patriarhii a fost făcut imediat după izbucnirea conflictului dintre BOR şi unii credincioşi.

Biserica Ortodoxă Română încearcă să stingă conflictul aprins în sânul său din cauza documentelor aprobate la Sinodul din Creta prin încurajarea dialogului cu clericii şi credincioşii nemulţumiţi de participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, respectiv de documentele aprobate cu această ocazie.

După aproape două luni de la apariţia în spaţiul public a unor ameninţări la adresa ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei - care a fost avertizat cu nepomenirea la slujbe dacă nu se dezice de ecumenism în general – reprezentanţii BOR au primit vizitele Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient şi a unei delegaţii din partea Patriarhiei Georgiei. Reprezentanţii ambelor patriarhii au refuzat să participe la Marele Sinod Panortodox din Creta.

Vizita Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient a fost anunţată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, încă de la începutul lunii august, atunci când o serie de credincioşi l-au scos din slujbă, de la Mănăstirea Văratec.

Pe filmarea momentului de la mănăstirea din judeţul Neamţ se poate vedea cum, în timp ce enoriaşii îl acuzau că nu-şi apără dreapta credinţă, ÎPS Teofan a anunţat că doi dintre patriarhii care nu au participat la Sinodul din Creta - Patriarhul Ilia al Georgiei şi Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei - vor sosi în România.

„Cine vine la noi în ţară, chiar aici în Moldova, peste patru săptămâni? Vine patriarhul care nu a fost acolo, în Creta, patriarhul Antiohiei. La Bucureşti cine vine? La fel, patriarhul Georgiei? Asta ce spune?”, arăta ÎPS Teofan credincioşilor.

Pe 25 septembrie, Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient şi o delegaţie a Patriarhiei Georgiei, condusă de ÎPS Ioan, Mitropolit de Rustavi, au fost prezenţi la evenimentele dedicate împlinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna.
 

„Delegaţiile celor două patriarhii şi-au exprimat recunoştinţa faţă de rolul pe care l-a avut marele ierarh Antim Ivireanu, care a avut legături strânse cu creştinii vorbitori de limbă arabă din Siria, din Liban şi din alte zone. Invitaţiile către cele două patriarhii au fost făcute cu mai mult timp în urmă, iniţial inclusiv Patriarhul Ilia al Georgiei confirmând prezenţa. Ulterior, Patriarhia Georgiei a trimis o delegaţie condusă de ÎPS Ioan, Mitropolit de Rustavi”, a precizat preotul Marian Timofte, purtător de cuvânt al MMB.



Potrivit preotului, în filmarea de la Mănăstirea Văratec, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, anunţă prezenţa celor doi patriarhi în contextul în care aceştia evidenţiau că cei doi înalţi prelaţi nu au participat la Sinodul din Creta. „ÎPS Teofan încerca să arate credincioşilor că pot pune o serie de întrebări legate de Sinodul din Creta cu ocazia acestor vizite, dar nu a fost lăsat să vorbească”, a explicat preotul Marian Timofte, purtător de cuvânt al MMB.

Sursa neînţelegerilor care au apărut în sânul BOR este Sfântul şi Marele Sinod Panortodox, care a avut loc în Creta în perioada 17-26 iunie 2016. Participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, dar mai ales semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri, a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“.

Cea mai vehementă revoltă a pornit din câteva mănăstiri din regiunea Moldovei. Mai mulţi preoţi ieromanahi au semnat pe 10 august o petiţie, promovată ca fiind asumată de 4.500 de preoţi şi credincioşi, adresată Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei (MMB), prin care îi cer acestuia „să dovedească Ortodoxia sa întregii Biserici, prin dezicerea de: 1. semnătura de la Creta, 2. ecumenism (n.r. - mişcarea de refacere a unităţii universale a Bisericilor creştine) în general, 3. Consiliul Mondial al Bisericilor“.

Autorii documentului ameninţau că, dacă în termen de 10 zile ÎPS Teofan nu se conformează cerinţelor, nu va mai fi pomenit la slujbele duminicale. Într-un comunicat de presă datat 25 august şi publicat pe site-ul aparam-ortodoxia.ro se precizează că preoţii şi ieromonahii care nu s-au dezis de scrisoarea trimisă mitropoliei au început să nu-l mai pomenească pe ÎPS Teofan la slujbe.

ÎPS Teofan, umilit de credincioşi


Citeşte şi:

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite