„Satul Alzheimer”, locul unde bolnavii pot depăşi suferinţa. „Vrem să creăm un nivel ridicat de normalitate pentru pacienţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Ziarul de Iaşi
FOTO Ziarul de Iaşi

Proiectul propus de Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, unde oamenii cu probleme psihice vor putea trăi ca în societate, a fost declarat eligibil şi urmează a fi construit din fonduri europene. Unic în România, proiectul este gândit după un model olandez, realizat în 2009. Valoarea sa este estimată la 1,4 milioane de euro.

Satul ar urma să fie construit la secţia exterioară Bârnova a Institutului şi va avea case pentru bolnavi, magazine, cafenele, restaurante, săli de spectacole, dar şi spaţii de relaxare, precum un teren de sport, grădini cu flori şi legume şi un parc. 

Conform reprezentanţilor unităţii medicale, proiectul îşi propunere să ofere pacienţilor cu Alzheimer în stadiul mediu de evoluţie a bolii o viaţă cât mai aproape de cea obişnuită, în care să se poată de activităţi asemănătoare celor de dinaintea îmbolnăvirii.

Pacienţii vor putea trăi într-un mediu prietenos, în care deşi suferă de o boală psihică, viaţa lor nu va trebui să se schimbe, putând să practice activităţi obişnuite precum mersul la cumpărături, gătitul sau grădinăritul.

„În cadrul acestui centru se va crea un nivel ridicat de normalitate pentru pacienţi, care vor putea să meargă la cumpărături, să gătească, să stea pe o bancă în parc, să bea o cafea la o terasă, să picteze, să cânte la pian, să socializeze în siguranţă, fără a se confrunta cu riscurile din «lumea reală»”, au precizat reprezentanţii unităţii medicale.

În „sat”, pacienţii se vor afla sub atenţia ergoterapeuţilor, psihoterapeuţilor, psihologilor, kinetoterapeuţilor, asistenţilor medicali şi medicilor, însă aceştia nu vor purta halate albe ca în spital, ci haine obişnuite. Specialiştii spun că astfel vor încerca să mai reducă din suferinţa persoanelor care suferă de această boală, dar şi a apropiaţilor lor, şi că, deşi pacienţi vor urma în continuare un tratament medical, stabilit de către medici, vor păstra sentimentul de autonomie.

„Din punct de vedere al infrastructurii, «Satul Alzheimer» va fi un ansamblu de clădiri, cu case pentru bolnavi, magazine, cafenele, restaurante, sală de spectacole, şi de spaţii de relaxare, cu un parc, grădină de flori, de zarzavat, teren de sport. Din punct de vedere medical, toţi locuitorii «satului» vor urma un tratament medicamentos, însă, mai presus de orice, nu vor fi priviţi ca nişte pacienţi propriu-zişi, ci ca oameni care vor trăi în respectivul centru având o anumită boală”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Proiectul numit „Construire Centru de Excelenţă pentru Diagnosticare şi Tratamentul Demenţei Alzheimer” a fost acceptat pentru finanţare şi va intra în ultima etapă a procesului de evaluare şi selecţie, cea tehnică şi financiară. Valoarea sa se ridică la 1,4 milioane de euro, dintre care 1,3 milioane vor proveni din finanţare nerambursabilă. 

Proiectul este transfrontalier, depus împreună cu Spitalul de Psihiatrie Bălţi, Republica Moldova, iar banii urmează a fi obţinuţi prin Programul Operaţional ENI România-Republica Moldova 2014-2020. Pe lângă construirea „satului”, proiectul prevede şi un al doilea obiectiv, şi anume depistarea pacienţilor în stadiu de pre-demenţă a bolii Alzheimer prin screening populaţional, care ar permite determinarea cantitativă din sânge a unor biomarkeri biochimici.

Numărul pacienţilor care se află în evidenţa Institutului de Psihiatrie din Iaşi a fost în creştere în ultimii ani, conform unei statistici a unităţii medicale. În 2015, 2.594 de pacienţi cu demenţă erau asistanţi la spitalul ieşean, în 2018 numărul acestora ajungând la 4.322. Şi numărul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer la Iaşi a crescut, astfel că dacă în 2015 în evidenţa spitalului erau 423 de bolnavi, în 2018 numărul acestora ajungea la 573, medicii motivând astfel necesitatea realizării unui proiect care să ajute la tratarea cât mai eficientă a acestora. 

La nivel mondial, în 2015 au fost diagnosticate cu demenţă Alzheimer peste 46 milioane de persoane, conform unui raport al Asociaţiei Mondiale de Alzheimer, care estima că numărul acestora va depăşi 100 de milioane.

Citiţi şi:

Clădire monument istoric, veche de 113 ani din curtea Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, refăcută cu bani europeni

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite