Satele din Iaşi au pierdut jumătate din medicii de familie în doi ani. Care sunt cauzele dispariţiei doctorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO sanatateinfo.md
FOTO sanatateinfo.md

Numărul medicilor de familie din satele ieşene a scăzut la jumătate în ultimii doi ani, astfel că numărul celor înscrişi pe lista unui singur medic ajung să treacă cu câteva sute de cel maxim prevăzut în lege. O altă problemă a devenit şi numărul mic al centrelor de permanenţă din judeţ, acum ajunse la 13, şi care, dacă ar fi mai numeroase, ar putea să suplinească lipsa cabinetelor medicilor de familie şi să evite blocarea unităţilor de urgenţă.

Dacă în 2017, în cele 418 sate din judeţul Iaşi activau 241 de medici de familie, în 2019 numărul acestora a ajuns la 196, conform cifrelor făcute publice de Ministerului Sănătăţii (MS) şi Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică.

Răspunsul MS la o interpelare a senatorului USR Dan Lungu arată că deşi „numărul maxim de persoane înscrise pe lista unui medic de familie este de 2.200”, numărul pacienţilor din mediul rural ieşean depăşteşte numărul prevăzut în contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, un medic ajungând să aibă chiar şi 2.500 de pacienţi pe lista sa.

Situaţia se explică prin faptul că, la începutul anului 2018, conform Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, populaţia judeţului Iaşi era de 939. 359, dintre care în mediul rural locuiau 483.943 de oameni.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor (CM) Iaşi spun că această situaţie este cauzată de faptul că numărul medicilor de familie care s-au pensionat în ultimii ani şi care urmează să iasă la pensie în perioada urmtăoare este mult mai mare decât al studenţilor care termină studiile de rezidenţiat având ca specialitate medicina de familie. De asemenea, reprezentanţii CM Iaşi susţin că o altă cauză, dar cu efecte mult mai mici, este şi faptul că medicii pleacă să lucreze în străinătate.

„În ceea ce priveşte scăderea numărului medicilor de familie există două cauze care converg. Prima se referă la faptul că numărul doctorilor de familie care se pensionează este mai mare decât al doctorilor care termină rezidenţiatul. Medicina de familie are o forţă de muncă îmbătrânită, iar numărul de rezidenţi în medicina de familie este scăzut, pentru că nu sunt multe locuri la rezidenţiat. Cea de-a doua cauză este reprezentată de faptul că unii doctori pleacă în străinătate, dar aceasta nu are un impact la fel de mare”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al CM Iaşi.

Acesta a mai spus că situaţia nu se va îmbunătăţi în anii următori, chiar dacă ar creşte numărul de locuri la rezidenţiat pentru medicina de familie, pentru că ar dura patru ani până când aceştia ar ajunge să profeseze.

De asemenea, rezidenţii şcoliţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi ajuns să fie doctori de familie în toate judeţele din regiunea Moldovei, nu doar în Iaşi. Cu toate acestea, reprezentanţii CM Iaşi consideră că MS ar trebui să crească numărul de locuri la rezidenţiat pentru medicina de familie şi să încurajeze tinerii să profeseze şi la sate, astfel încât, în câţiva ani, să corecteze deficitul actual.

Şi numărul centrelor de permanenţă, care ar mai putea să suplinească lipsa doctorilor de familie, este unul foarte scăzut raportat la numărul de locuitori, arată Direcţia de Sănătate Publică, întrucât dacă în judeţul Iaşi funcţionează acum 13 astfel de unităţi medicale, în alte judeţe, precum Timiş sau Bihor, sunt 48 şi 34 de centre.  

Citiţi şi:

Un bărbat care a vrut să-şi bată concubina a fost înjunghiat în piept de fratele femeii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite