Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Cum explică baronul Nichita înfrângerea PSD la Iaşi: "Eu am făcut apel la ieşeni să nu voteze emoţional. N-a fost vot raţional"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita FOTO Adevărul
Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita FOTO Adevărul

Una dintre cele mai mari surprize ale votului din 16 noiembrie a fost câştigarea de către Klaus Iohannis a judeţului Iaşi. Numărătoarea oficială a consemnat un scor de 50,67% - 49,33% în favoarea candidatului ACL, dar Gheorghe Nichita, şeful PSD Iaşi, consideră că n-a greşit strategia electorală.

Liderul social-democrat a susţinut astăzi, 17 noiembrie, o conferinţă de presă în care a analizat rezultatele votului de la Iaşi.

În jur de 3.000 de oameni au ieşit pe străzile Iaşiului în seara zilei de 16 noiembrie pentru a celebra victoria lui Klaus Iohannis şi protesta împotriva premierului Victor Ponta. Manifestanţii au cerut, printre altele, demisia primarului Gheorghe Nichita.

PSD a pierdut alegerile în judeţul Iaşi pentru prima dată în ultimii 25 de ani şi a obţinut un scor dezastruos în municipiul Iaşi, 60,16% la 39,83% în favoarea lui Iohannis.

"Nu am ce să reproşez nimănui sau să sancţionez pe Chirica sau pe Iacoban. Nu a candidat Chirica sau Nichita la Iaşi. A fost un vot antisistem. Eu le-am cerut ieşenilor să nu voteze emoţional. N-a fost un vot raţional", a spus Nichita astăzi.

Gheorghe Nichita a declarat într-o conferinţă de presă că PSD îşi asumă eşecul de la alegerile prezidenţiale, dar în acelaşi timp partidul trebuie să înveţe din greşelile comise în ultima perioadă.

„Una dintre greşeli este atitudinea faţă de diasporă. Autorităţile trebuie să asigure dreptul la vot pentru românii din diasporă. A fost o greşeală politică prin care am atras antipatia votanţilor. S-a creat bulgărele de zăpadă în turul doi. Tehnologia permite votul electronic sau prin corespondenţă”, a explicat Nichita.

Potrivit lui Nichita, o a doua greşeală comisă de PSD se referă la tema corupţiei care „creează clivaje în societate”.

El a afirmat că a treia greşeală a PSD este faptul că nu a ţinut cont că avem alt tip de electorat, în condiţiile în care adolescenţii din 1989 au ajuns acum la maturitate.

„E nevoie de alt tip de discurs, fără vorbărie multă. E o generaţie anti-sistem, iar Klaus Iohannis a fost perceput ca omul anti-sistem. Va trebui să discutăm toate acestea la partid”, a adăugat Gheorghe Nichita.

Pe de altă parte, liderul PSD Iaşi consideră că nu trebuie sancţionat niciun membru al PSD pentru campania murdară. Unul dintre cele mai dure atacuri împotriva lui Klaus Iohannis a venit chiar din partea unui parlamentar de Iaşi, Sorin Iacoban, care i-a plasat o zvastică pe fruntea candidatului ACL, într-o postare pe Facebook.

"Cei care fac anchete să le facă în continuare. Aia e o greşeală, o naivitate, nu trebuie să intervină răspunderea. Nu am aruncat noi cu găini moarte", mai spus Nichita.

PSD a câştigat duminică 78 din cele 98 de localităţi ale judeţului, dar succesul dreptei s-a datorat mobilizării de excepţie la urne în oraşul Iaşi, unde se găsesc aproape jumătate dintre alegătorii cu drept de vot din judeţ. Prezenţa a fost de peste 64% în oraş, în condiţiile în care în judeţ a ajuns la doar 57,94%.

Victoria ACL este cu atât mai importantă, pentru partidul de dreapta, cu cât Iaşiul este condus de către unul dintre cei mai influenţi baroni PSD din România, Gheorghe Nichita, vicepreşedinte la nivel naţional. Nichita şi-a câştigat un loc în structura centrală a PSD tocmai datorită rezultatelor constant bune, peste media naţională, obţinute la alegeri.

Deşi conduce partidul cu mână de fier, Nichita a pierdut electoratul din municipiu, unde este primar de 11 ani, din cauza atitudinii arogante afişate în problema tăierii teilor din centrul oraşului, chestiune în care a refuzat constant dezbaterea publică. Nichita este unul dintre puţinii baroni PSD din România care n-a fost chemat în ultima perioadă la DNA, în ciuda problemelor cu legea pe care le are.

Cel mai notoriu caz în care a dat cu subsemnatul în faţa procurorilor anticorupţie este cel legat de asocierea Primăriei Iaşi cu omul de afaceri Iulian Dascălu pentru construirea complexului Palas.

Mai puteţi citi:

Deputatul-zvastică Sorin Iacoban, expert PSD în vot multiplu şi şef peste Federaţia Română de Şah, deşi abia mută piesele

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis a câştigat judeţul Iaşi cu 50,67%. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani judeţul Iaşi nu mai este roşu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite