Parcul Copou se transformă. Cum va arăta una dintre cele mai frumoase zone ale Iaşului
0Parcul Copou, una dintre cele mai frecventate zone din Iaşi, este pe cale să se transforme spectaculos. Autorităţile locale au decis ca grădina să fie reabilitată în întregime şi au planuri mari pentru modernizarea zonei.

Această decizie a fost luată în plenul Consiliului Local, care s-a întrunit în ziua de 26 aprilie 2023. Astfel, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru actulizarea documentaţiei aferente lucrărilor de restaurare şi reabilitare a Grădinii Copou, precum şi indicatorii financiari aferenţi acestui proiect.
Cum va arăta Copoul
Grădina Copou va suferi transformări majore, dar scenariul ales de către specialiştii peisagişti include păstrarea identităţii parcului, ca o grădină monument.
Astfel, municipalitatea a anunţat că vor fi tăiaţi doar arborii bolnavi, care pun în pericol viaţa trecătorilor, iar orice intervenţie asupra spaţiului verde va fi făcută doar după studii peisagistice amănunţite, cu avizul specialiştilor în domeniu.
Totodată, autorităţile doresc să crească numărul de arbori din Grădina Copou, copacii îndepărtaţi fiind înlocuiţi şi, totodată, vor fi plantanţi arbori în plus.
Şi aleile din asfalt vor fi reamenajate. Astfel, vor fi folosite dale mari de beton, fiind îmbunătăţită astfel circulaţia pietonilor, inclusiv a cărucioarelor pentru copii.
Ce se va întâmpla cu Teiul lui Eminesc
Un alt aspect important, care trebuie luat în calcul când se discută despre Parcul Copou, îl reprezintă monumentele istorice şi atracţiile turistice inedite.
Un astfel de monument este renumitul Tei al lui Eminescu. Primăria Municipiului Iaşi a anunţat că acesta va fi conservat şi protejat.
Totodată, vor fi amenajate peluze rezistente la călcare şi umbrire, care să le permită ieşenilor să stea pe iarbă. De menţionat este faptul că obiectele de artă, precum busturile sau fântâna arteziană, vor fi şi ele restaurate şi va fi înfiinţat un teatru de vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi".
În planurile municipalităţii intră şi modernizarea sistemului de iluminat funcţional şi arhitectural, sistem de sonorizare ambientală pentru activităţi literare şi culturare, dar şi un sistem de supraveghere video foarte bine pus la punct.