Pacienţi mutilaţi, plimbaţi între spitale pentru o banală radiografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Teodor Stamate prezintă unul dintre cazurile grave tratate la clinica pe care o conduce
Profesorul Teodor Stamate prezintă unul dintre cazurile grave tratate la clinica pe care o conduce

Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din Iaşi se plânge că bolnavii cu răni serioase trebuie trimişi pentru investigaţii banale la alte secţii ale aceluiaşi spital, aflate la distanţă mare, fapt care le pune în pericol viaţa.

Doctorii din Iaşi se plâng că nu mai pot trata bolnavii în condiţii bune din cauza comasării spitalelor care îi mută pe bucăţi dintr-o parte în alta.

Profesorul Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, este cel mai revoltat.

Secţia condusă de el funcţionează încă în cartierul Copou, în spaţiul fostului spital de urgenţă „Sfântul Ioan", absorbit la comasare de Spitalul „Sf. Spiridon".

Chirurgul plastician se plânge că i s-au luat pe rând laboratorul, farmacia şi radiologia, de ultima secţie fiind dependent 24 de ore din 24.

În plus, nu mai există gardă la secţia radiologie după ora 19.00, iar pacienţii trebuie transportaţi cu ambulanţa până la „Sf. Spiridon" pentru o banală radiografie.

„Se pierd câte 6-7 ore până când se întoarce un om cu mâna înapoi ca să i-o punem noi la loc. Omul acela este condamnat la a deveni infirm. Cum să lucrăm noi în traumatologia mâinii fără radiologie? Am avut cazuri pentru care n-am mai putut face nimic pentru a-i salva mâna, i-am corectat bontul şi atât", spune cu amărăciune profesorul Stamate.

Profesorul Stamate susţine că singurii care se fac vinovaţi de condamnarea pacienţilor la infirmitate sunt cei din conducerea spitalului.

„Directorul medical trebuie să ştie că Stamate şi echipa lui de acolo au nevoie de radiologie pentru traumatologia mâinii, pentru arşii care fac complicaţii şi pe care trebuie să-i văd şi noaptea. Calitatea actului medical scade dacă nu am cu ce, din profesionişti ne transformăm în urechişti prin aceste măsuri draconice. Noi nu suntem vinovaţi că am rămas aici în continuare", acuză profesorul Teodor Stamate.

Conducerea spitalului susţine că „naveta" pentru radiografii din Copou pe Independeţei va mai dura încă trei luni, apoi Clinica de Chirurgie Palstică şi Reparatorie putându-se muta în fostul Institut de Gastroenterologie.

„S-au efectuat cam 90% din lucrările la exterior, mai avem în interior. Estimăm că undeva prin toamnă, octombrie-noiembrie, profesorul Stamate va veni la noi. Îi oferim şi noi ce putem până atunci dacă radiologii s-au evaporat din Iaşi. Activitatea radiologică este asigurată sus, în Copou, în intervalul 7.00-19.00. Asigurăm şi în timpul nopţii, în sensul că am pus la dispoziţia dumnealui o ambulanţă care stă pe poziţie, ia pacientul din Copou, îl aduce la «Spiridon» pentru radiografie şi apoi îl transportă din nou în Copou. Sunt foarte rare cazurile când e nevoie de radiografie noaptea, un pacient la 30-40 de zile. Căutăm soluţii să mai facem o gardă pe timpul nopţii",
spune Ioan Bârliba, managerul Spitalul „Sf. Spiridon".

Citeşte şi:

Întâlnire de gradul zero pentru salvarea bolnavilor aflaţi în stare critică

Ping-pong până la ultima suflare cu bolnavii între spitale. Doctorii ieşeni acuză că li se „aruncă bolnavii în curte“ inutil

Pacient plimbat între spitalele ieşene chiar şi după comasarea unităţilor medicale

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite