Orașul unde în 2023 se scumpește gunoiul. Ce amenzi vor plăti cei care nu separă deșeurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea tarifelor la salubritate în Iași vine în contextul în care ieșenii vor fi nevoiți să plătească un serviciu care nu era taxat anterior - sortarea și tratarea mecanico-biologică a deșeurilor.

Sursa foto: Arhiva SC Salubris SA
Sursa foto: Arhiva SC Salubris SA

Ieșenii vor plăti, în 2023, mai mult pe serviciile de salubritate. Asta în contextul în care modul de stabilire a taxelor de salubrizare a suferit modificări, la nivel de reglementare, după ce o ordonanță a intrat în vigoare în toamna acestui an. Una dintre modificările importante pentru utilizatori, adică persoane fizice, asociații de proprietari ori persoane juridice de la care se colectează deșeuri, este că taxa de salubrizare se poate modifica de-acum în timpul anului oricând, în ea fiind inclusă de acum înainte nu doar depozitarea deşeurilor, ci şi sortarea și tratarea mecanico-biologică a acestora.

Ordonanța de urgență 133/2022 aduce ca element de noutate o componentă nouă: sortarea şi tratarea mecanico-biologică a deşeurilor. Prin comparaţie, ar fi precum epurarea apei uzate. Banii ajung în final la firmele desemnate să presteze această activitate”, spune Cătălin Neculau, directorul Salubris Iaşi

Astfel, dacă în prezent ieşenii achită 14,40 lei/lună/persoană, anul viitor tarifele vor fi de 17-18 lei/persoană/lună

Separararea gunoiului

Totodată, vor fi penalizate persoanele care nu separă gunoiul. Deși admit că separarea gunoiului este importantă, mulți ieșeni nu sunt de acord cu majorarea tarifelor.

Ideea de bază, pe care toţi ieşenii trebuie să o conştientize este că o cantitate mare de deşeuri reciclate duce la scăderea tarifelor plătite de populaţie. Însă la fel de adevărat este şi faptul că cei care nu colectează selectiv sau care nu încheie contracte cu operatorul de salubritate, plătind aşa zisă taxă specială, vor ajunge să achite lunar chiar şi de trei ori tariful plătit de un ieşean cu simţ civic”, mai spune directorul Salubris.

Camere de supraveghere la tomberoane

Compania de salubritate din municipiul Iași a montat la jumătatea anului 2022 camere de supraveghere în apropierea punctelor gospodărești din jurul blocurilor, pentru a observa cum se debarasează ieșenii de deșeuri. 

De atunci, mai multe persoane au fost surprinse de camerele de supraveghere video din jurul blocurilor nerespectând regulamentul companiei de salubritate, iar aceștia vor fi sancționați, transmite Salubris Iași. 

Colectarea selectivă a deșeurilor este obligatorie conform legislației în vigoare. Zilnic camerele de supraveghere ale punctelor gospodărești surprind cetățeni care încalcă legea. În imagini puteți observa cum o femeie își lasă un sac plin cu deșeuri lângă punctul gospodăresc, în timp ce un bărbat aruncă deșeurile într-un mod selectiv. În grabă o altă femeie vine cu doi saci negi, lăsându-i la întâmplare în fața containerelor. Femeile riscă să fie amendate conform legislației. Deșeurile sunt aruncate la întâmplare, fără a se respecta colectarea selectivă și depozitarea lor în containerele atribuite fiecărui tip de deșeu: albastru/carton-hârtie, galben/plastic-metal, verde/sticlă, negru/menajer. În fiecare zi, toate imaginile surprinse cu cetățeni care încalcă legislația cu privire la gestionarea deșeurilor sunt trimise către organele abilitate pentru a fi sancționat”, sunliniază reprezentanții companiei de salubritate. 

Operatorii economici riscă amenzi de până la zece ori mai mari, în cazul în care nu aruncă deșeurile în locurile special amenajate, după ce au fost colectate selectiv. Chiar și operatorul de salubrizare poate fi sancționat de către Primărie, în cazul în care sistează nejustificat serviciul, nu respectă prevederile reglementărilor tehnice stabilite de către Primăria Iași sau refuză să se supună controlului persoanelor abilitate trimise de către municipalitate. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite